E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Ja robiłem kiedyś dużo zdjęć na podbitej czułości. Banding wyłaził raz po raz. Czasem słabszy czasem mocniejszy. Dlatego gdy tylko trafiłem promocję na 25tkę to ją kupiłem...
Ale nigdy jej nie polubiłem tak jak 20stki i może to wpłynęło też na moją gorszą ocenę E-M5.
Mimo owej dziwacznej cechy* obiektyw kusi mnie jako kolejny w kolejce po "wzorcowej portretówce" największym atutem w moim odczuciu tego systemu są właśnie takie małe poręczne obiektywy, dające bardzo ładny obrazek. Ponadto Panas jest "nieco" tańszy od 1.8/25 Olympusa (chyba, że do tego czasu jak będę rozważał ów zakup zapracuje sobie na "promocje" o któych tu czytam )
*może mi ktoś wyjaśnić jakim cudem obiektyw w ogóle może wywołać zjawisko będące jakby nie patrzeć wady matrycy...zdjęcie durne ale testowe robiłem do ISO-25 600 włącznie objawów bandingu nie zauważyłem, czy czas był 1/250sec czy nawet w trybie długich czasów. Oprogramowanie obiettywu "gryzie" się z aparatem ?Czy ów cecha dotyczy tylko tej dwudziestki czy też innych obiektywów panasonica np 2.5/14 bądź innych systemów np Saymang
Pasjonat amator
Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8
Według mnie chodzi o zasilanie - obiektyw może np. brać prąd bardziej impulsowo.
Tłumaczyło by to różne zachowanie na różnych body - lepsze/gorsze kondensatory filtrujące zasilanie, lepsze/gorsze akumulatory itd.
U mnie zjawisko praktycznie nie występuje - widziałem banding jedynie na dwóch zdjęciach,
jedno na iso 12800 a drugie 25600![]()
Ostatnio edytowane przez easy_rider ; 25.10.14 o 12:53
Pasjonat amator
100 razy więcej zdjęć będziecie mieli spaprane z własnej winy niż przez ten cały mityczny banding. Ten co ma panasa czy olka z panasową matrycą robi zdjęcia jak mu się podoba, Ci z matrycą sony nie pstrykają powyżej iso3200. I sprawa załatwiona, zero bandingu.
Dziękuję, do widzenia.
Ok, powyżej ISO-3200 wychodzę rzadko, choć nawet na ISO-6400 obraz był do przyjęcia. Mam rozumieć, że wada dotyczy wszystkich Panasoniców? ale w przypadku choćby tego, przy tej światłosile nie stanowi problemu, gdyż nawet przy świetle żarówek w mieszkaniu kotu robiąc zdjęcie nie wyjdę poza ISO-1600.
Pasjonat amator
Z tym bandingiem to jest śmiesznie,myślę,że to może wiązać się z nagrzewaniem aparatu podczas robienia zdjęć czy coś,te Rawy co wstawiłem to były wykonane z dopiero co włączonego aparatu.Zdarzają się też często sytuacje,że patrząc na ekran LCD widzimy okropny banding a potem jak oglądamy zdjęcie na komputerze to gdzieś się on tam chowa.
Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com