Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 68

Wątek: Panasonic 20mm 1.7 w moich rękach

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Panasonic 20mm 1.7 w moich rękach

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Dobra robota!
    Banding widać chyba bardziej niż w E-M10, piszę chyba bo bardzo rzadko fotografowałem w takich warunkach.

A co w nim takiego szczególnego?
    mój egzemplarz walił bandingiem dużo mocniej
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    A może to kwestia aparatu, modelu a nawet egzemplarza?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Mnie udało sie złapac banding tylko raz na razie z moją 20-stką w dzień , na blasze przy schdach ruchomych wykończonej w kółeczka...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Ja robiłem kiedyś dużo zdjęć na podbitej czułości. Banding wyłaził raz po raz. Czasem słabszy czasem mocniejszy. Dlatego gdy tylko trafiłem promocję na 25tkę to ją kupiłem...

Ale nigdy jej nie polubiłem tak jak 20stki i może to wpłynęło też na moją gorszą ocenę E-M5.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Mimo owej dziwacznej cechy* obiektyw kusi mnie jako kolejny w kolejce po "wzorcowej portretówce" największym atutem w moim odczuciu tego systemu są właśnie takie małe poręczne obiektywy, dające bardzo ładny obrazek. Ponadto Panas jest "nieco" tańszy od 1.8/25 Olympusa (chyba, że do tego czasu jak będę rozważał ów zakup zapracuje sobie na "promocje" o któych tu czytam )

*może mi ktoś wyjaśnić jakim cudem obiektyw w ogóle może wywołać zjawisko będące jakby nie patrzeć wady matrycy...zdjęcie durne ale testowe robiłem do ISO-25 600 włącznie objawów bandingu nie zauważyłem, czy czas był 1/250sec czy nawet w trybie długich czasów. Oprogramowanie obiettywu "gryzie" się z aparatem ? Czy ów cecha dotyczy tylko tej dwudziestki czy też innych obiektywów panasonica np 2.5/14 bądź innych systemów np Saymang
    Pasjonat amator
    Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
    Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    108
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bart_1985 Zobacz posta
    ...może mi ktoś wyjaśnić jakim cudem obiektyw w ogóle może wywołać zjawisko będące jakby nie patrzeć wady matrycy...
    Według mnie chodzi o zasilanie - obiektyw może np. brać prąd bardziej impulsowo.
    Tłumaczyło by to różne zachowanie na różnych body - lepsze/gorsze kondensatory filtrujące zasilanie, lepsze/gorsze akumulatory itd.

U mnie zjawisko praktycznie nie występuje - widziałem banding jedynie na dwóch zdjęciach,
    jedno na iso 12800 a drugie 25600
    Ostatnio edytowane przez easy_rider ; 25.10.14 o 12:53

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Według mnie chodzi o zasilanie - obiektyw może np. brać prąd bardziej impulsowo.
    Tłumaczyło by to różne zachowanie na różnych body - lepsze/gorsze kondensatory filtrujące zasilanie, lepsze/gorsze akumulatory itd.
    Dziękuję, znaczy się dałoby się to poprawić aktualizacją firmware(?). Teraz Panasonic pokazał wersję 2 tego obiektywu? tak ciekawe czy on też tak "kłóci" się z Olympusem?
    Pasjonat amator

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

100 razy więcej zdjęć będziecie mieli spaprane z własnej winy niż przez ten cały mityczny banding. Ten co ma panasa czy olka z panasową matrycą robi zdjęcia jak mu się podoba, Ci z matrycą sony nie pstrykają powyżej iso3200. I sprawa załatwiona, zero bandingu.
    Dziękuję, do widzenia.

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    100 razy więcej zdjęć będziecie mieli spaprane z własnej winy niż przez ten cały mityczny banding. Ten co ma panasa czy olka z panasową matrycą robi zdjęcia jak mu się podoba, Ci z matrycą sony nie pstrykają powyżej iso3200. I sprawa załatwiona, zero bandingu.
    Dziękuję, do widzenia.
    Ok, powyżej ISO-3200 wychodzę rzadko, choć nawet na ISO-6400 obraz był do przyjęcia. Mam rozumieć, że wada dotyczy wszystkich Panasoniców? ale w przypadku choćby tego, przy tej światłosile nie stanowi problemu, gdyż nawet przy świetle żarówek w mieszkaniu kotu robiąc zdjęcie nie wyjdę poza ISO-1600.
    Pasjonat amator

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Z tym bandingiem to jest śmiesznie,myślę,że to może wiązać się z nagrzewaniem aparatu podczas robienia zdjęć czy coś,te Rawy co wstawiłem to były wykonane z dopiero co włączonego aparatu.Zdarzają się też często sytuacje,że patrząc na ekran LCD widzimy okropny banding a potem jak oglądamy zdjęcie na komputerze to gdzieś się on tam chowa .
    Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com