cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
\
WB Bogdanku, przecie pisałem.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Nadrobilem zaleglosci.
No no nawet na tych zdjęciach, na przykładzie kijków narciarskich, widać jak wszystko szybko się zmienia. Dużo czasu nie minęło, a jakby inna epoka, teraz wszystko jest plastikowe.
Też se oglądnęłam. A co![]()
Lola vel Sharlotta>>Sekretarka Prezesa TWA<<
<3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
Nie jestem starą babciąZlotowiczka: 7
Dziś z muzeum w Cieklinie będą łyżwy
Kawałek drewna wystrugany w kształt buta, mocowane toto sznurkiem, a pod spodem kawałek drutu jako płoza.
542.
To były "szpicówki". Takie miałemWcześniej miałem "holenderki" - takie z zaokrąglonymi czubami. Niestety nie mieli ich w zbiorach.
543.
a to dla tych co się uczyli
544.
łyżwa do jazdy szybkiej
545.![]()
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
544-dla tych co mieli problem zrownowaga.
Kowary
Z Borowic śmignęliśmy z Marysią do Kowar. Nie, dywan w domu już mamy
Dużo słyszałem o tajnej za PRL-u kopalni uranu.
Więc kilka słów o niej. W części dla turystów nie ma promieniowania, lub jest lekko podwyższone w stosunku do promieniowania tła.
Tylko w jednym z pomieszczeń jest odsłonięty kawałeczek żyły uranowej o zawartości jakieś 40 % U238 - stąd płyta ze szkła ołowianego.
Żyły rudy uranowej mają barwę od szaro-czarnej do szaro-złocistej. Jest to ruda o najwyższym stopniu czystości sięgającym nawet 90 % czystego U238.
Oczywiście do broni jądrowej używało się uranu U235.
Szerokość takiej żyły wahała się os 1 cm do 20 cm. Ekonomicznie warto było wydobywać nawet żyły poniżej 1 cm.
Podobnie jak w Czechach, w Polsce mamy nadal bardzo duże zapasy rudy uranowej. Ale ponieważ użytkujemy tylko maleńki reaktor w Świerku, więc bardziej opłaci się kupić gotowe pręty paliwowe niż wydobywać i przetwarzać surową rudę.
Historycznie wiadomo, że całe Polskie wydobycie było sprzedawane do ZSRR. Tak, sprzedawane, wprawdzie za ruble transferowe ale jednak. Bo np. z byłej NRD Rosjanie brali rudę za darmo. Co więcej - płacono nam 2x wyższą stawkę niż obowiązywała stawka światowa.
W Polskich kopalniach górnicy pracowali dobrowolnie. Nie było więźniów, byli za to żołnierze z karnych kompanii. Wiadomo też, że nikt z pracujących tam górników już nie żyje. Duże zapylenie, z którym nie radziły sobie maski powodowało pylicę, krzemicę a od wchłoniętych pierwiastków rozszczepialnych choroby nowotworowe.
Zarobki cywilnych górników były fantastyczne - ok. 20x wyższe od zarobków górników węglowych.
Jeszcze z takich ciekawostek. Pan przewodnik miał zapamiętany tekst do przekazania. Fakt mówił ciekawie, acz czasami mylił jednostki - pomylił kilotony i megatony
jak zapytałem czy ze skał nie wydziela się radon, stwierdził że nie, ale po kwadransie jak doszedł do sanatorium zlokalizowanego przy kopalni to powiedział, że stosuje się terapię radonową w leczeniu astmy, a uzyskanego z bąbli powietrznych pomiędzy skałami zawierającymi rudę uranową. No cóż, bywa
546.
547.
548.
549.
550.
551.
552.
553.![]()
Ostatnio edytowane przez Saboor ; 8.10.14 o 17:37