Opisz swoje wrażenia GX1 vs GX7.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Pospacerowałem dzisiaj kilka godzin z GX7. Kilka pierwszych wrażeń i opinii.
Zacznę jednak od przedstawienia Wam w kilku zdaniach dlaczego zdecydowałem się na GX7.
Kilka miesięcy temu zakupiłem GX1 wraz z Leicą DG 25/1.4. Docelowo jednak podstawowym obiektywem dla mnie miała być Leica DG 15/1.7.
Czekając na jej pojawienie się w sklepach poznawałem GX1 i zacząłem dojrzewać do decyzji że chcę coś więcej niż ten aparat. Początkowo zakładałem budżetowy aparat i dobre 2 obiektywy. Po kilku tygodniach dokupiłem wizjer bo jednak tylko LCD i do tego nieuchylny, było dla mnie zdecydowanie za mało. Z wizjerem już pracowało mi się tym zestawem całkiem przyjemnie. Jednak jak wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia więc zacząłem rozglądać się za nowszą konstrukcją. Przez moment zacząłem skłaniać się w kierunku OMD-EM5/10. Jednak w momencie kupienia Leici 15, szala przechyliła się na korzyść GX7. Dlaczego ? kilka powodów.
- krótszy czas migawki - 1/8000 s.
- możliwa praca pierścienia przesłony w L 15/1.7
- Tryb cichej migawki
- dalmierzowy wygląd
- dużo wygodniejszy grip, przy niewiele większych gabarytach od GX1, OMD-EM5/10
Po dzisiejszym spacerze i zrobieniu porcji zdjęć, wszystkie te cechy które wymieniłem zdecydowanie się sprawdziły. Po obróbce kilku zdjęć jestem również zadowolony z tego co daje matryca. Podobnie jak w GX1 jest spora elastyczność w obróbce. Jest zapas w światłach i cieniach, pozwalający na uzyskanie pożądanego efektu. Ale już na etapie robienia zdjęcia aparat dobrze sobie radzi z naświetlaniem scen. tak jak w GX1 tak i w GX7 podoba mi się pomiar światła.
Zestaw GX7 z Summiluxem 15/1.7 to jest co mi potrzeba na codzień do torby, jako dodatek do analogu. Jako jedyny system, raczej nie zostawiłbym m43, ale jako uzupełnienie posiadanego prze ze mnie sprzętu, jest jak najbardziej dobrym zestawem.
Kilka zdzisiów. Wszystko z Leica DG 15/1.7
Fajne zdjęcia kolory, kontrast jak z GX1.
Jak utrzymam się w m4/3 to może sobie sprawię GX7 bo przydał by się czas 1/8000 i cicha migawka ale póki co pozostanę z GX1 - lubie go.
Też podoba mi się pomiar światła w Panasonicach, ciężko popsuć zdjęcie![]()
panas GX7 jest moim zdaniem niedocenionym korpusem, jak dla mnie jest killerem Em5/10
do tego atrakcyjna cena
szkoda, że za oceanem
duet GX7+20/1.7 cud malina
ps. na jakich ustawieniach stylu zdjec robisz foty ? natural/vivid ? kolorki ładne
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
To są RAWy wywołane w LR5. Obróbka to lekkie podciagniecie kontrasu i clarity, czasem korekta świateł i cieni.
Ja lubię Panasa za AF, dwu-funkcyjne tylne pokrętło którym fajnie pracuje się w trybie preselekcji czasu lub przysłony, blokadę AF pod kciukiem i przyciski funkcyjne które można dowolnie ustawiać. Pracuje mi się nim równie dobrze i intuicyjnie jak z moją lustrzanką którą znam od ponad kilku lat.
U mnie wygrywa tym z konkurencją, bawiłem się nowszymi bezlustrami z lepszą matrycą ale do tego co robię ten maluch mi wystarcza.
Ja Panasa lubię i używam
Gdybyś był łaskaw zerknąć do tego wątku https://forum.olympusclub.pl/threads...07#post1120307 i sprawdzić jak jest w GX1, jeżeli oczywiście masz taką możliwość.