Strona 129 z 173 PierwszyPierwszy ... 2979119127128129130131139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.281 do 1.290 z 1728

Wątek: barmichal76 - moje fotografie

barmichal76
    Gość

Odp: barmichal76 - moje fotografie

Cytat Zamieszczone przez Bodzip;1116163...[FONT=arial
    Jeszcze raz na zakończenie - cenię sobie Twoje niezależne zdanie, ale... wybacz - krytykować każdy potrafi. Pokaż lepiej.

Pozdrawiam Bogdan[/FONT]
    Ja bym nawet napisał: pokaż inaczej.

Ja do Stacji Radegast przymierzałem się już wielokrotnie. Na zdjeciach tego nie widać (poza 351), ale przy budynku stacji stoi pociąg z oryginalnymi starymi wagonami (bydlęcymi). Jeszcze nie udało mi się zrobić zdjęcia, które moim zdaniem oddałoby nastrój i specyfikę tych wagonów. Może Tobie się udało - chętnie zobaczę, choćby w moim wątku bądź w wątku ze zdjęciami z Łodzi.

Pozdr

---------- Post dodany o 10:55 ---------- Poprzedni post był o 10:50 ----------

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Za każdym razem czytając tego typu wypowiedź zastanawiam się: a nie można być świetnym znawcą, nieumiejącym jednocześnie tworzyć? Czy każdy krytyk literacki musi być świetnym pisarzem, a każdy marszand pierwszorzędnym malarzem?
    Absolutnie nie każdy krytyk musi być świetnym fotografem. Powinien moim zdaniem mieć wtedy dogłębną wiedzę na temat, w którym się wypowiada. Deepee jest może świetnym fotografem lub/i znawcą fotografii. Nie wiem -jesteśmy na forum internetowym
    Nie mam problemu z przyjęciem krytyki. Po prostu mam inne zdanie

Pozdr

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar gulasz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria

też uważam że nie każdy krytyk foto musi być świetnym fotografem
    niemniej zdecydowanie bardziej cenię sobie tych krytyków którzy swoimi pracami pokazują że się da zrobić to co krytykują i pokazują u innych..

mentalność Polaków wykazuje skłonności do narzekania - dlatego osobiście nie przepadam za postacią krytyków samych w sobie - w sensie nie tworzących danego rodzaju sztuki że tak to określę... ale to takie moje zdanie - które oczywiście z czasem może się zmienić
    Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
    Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..

gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Przecież właśnie to napisałem.
    Czyżby? "Uważam, że nie potrzeba robić na poważnie wszystko co wiąże się z martyrologią. Można spróbować pokazać miejsce kaźni bardziej pozytywnie."
    Chodzi mi po prostu o to, że mimo okrutnej historii, którą upamiętnia m.in. Radegast, życie toczy się dalej. Przerysowując: rodzą się dzieci, przeżywają swoje radości, itp. Oczywiście o historii nie wolno nam zapominać i pokolenia, które bezpośrednio nie były jej świadkami powinny być o niej uczone.
    Nadal nie rozumiem, o co chodzi z tą nadzieją, która jest nadal i którą można pokazać omawianym zdjęciem.

W połączeniu z Twoją wypowiedzią w poście 1271 rozumiem, że ze względu na powagę miejsca i na jego styl/architekturę należy uzbroić się w aparat najlepiej z obiektywem standardowym, poczekać na pochmurną pogodę a jeszcze lepiej na deszcz i wtedy fotografować??? Z tym się nie mogę zgodzić.
    Nie musisz, nigdzie nie pisałem reczy, które sugerujesz. Zresztą gdyby tak było, to znaczyłoby to, że skrytykowałem w czambuł cały zestaw. Przypominam, że wypunktowałem dwie, no niech będzie, że ostatecznie trzy rzeczy. Co do reszty zdjęć, uważam, że są ok, mimo że zrobione zostały przy mniej neutralnym świetle. Jeśli chodzi o te bardziej neutralne warunki, przy których niby obstaję, żadne konkretne tezy nie padły. Odsyłam do postu wyżej.

Nie uważam, żeby zastosowanie rybiego oka w jakiś sposób naruszało powagę miejsca.
    Też tak uważam. Niestety sądzę również, że użycie rybiego jest błędem, bo sugeruje, że chciałbyś pokazać w przerysowany sposób to miejsce jako miejsce z efektowną architekturą. A tutaj mamy miejsce pamięci bez takiej architektury. Podobnie jak w przypadku tego kadru ze słońcem, obstaję przy tym, że to tylko odwraca uwagę od meritum.

Ja bym nawet napisał: pokaż inaczej.
    Michał, przemyśl, czy to służy takim dyskusjom. Zresztą dobre zdjęcia tego miejsca już widziałem. Sam nie miałbym nic nowego do zaproponowania, zwłaszcza tym, którzy - jak czytam - chcieliby w takiej fotografii efektu 'łoł' .

które moim zdaniem oddałoby nastrój i specyfikę tych wagonów.
    Rozważyłbym możliwość, że fotografia pewnych rzeczy nie odda i trzeba w tym miejscu być.
    Ostatnio edytowane przez deepee ; 13.08.14 o 23:27

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    160
    Moja galeria

Ładna fotorelacja i kawał historii.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Michał szacu za foty ze stacji Radegast. Podczas zlotu w Łodzi zaprowadziłem tam kilku forumowiczów. Jak jechaliśmy na zlot do Chełmna pokazałem to miejsce Warudze, ziemi i Tropickowi. Podobało im się. To mistyczne miejsce. Ja się tam jeszcze wybiorę wieczorem, podczas deszczu. Ten bruk i latarnie, będą świetnie oddawać klimat tego miejsca.
    Pozwól że coś pokażę.
    1. Kapitan Waruga zwiedza Radegast.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9272236 - Kopia.jpg
Wyświetleń:	200
Rozmiar:	460,1 KB
ID:	126648

barmichal76
    Gość

Cytat Zamieszczone przez deepee Zobacz posta
    Czyżby? "Uważam, że nie potrzeba robić na poważnie wszystko co wiąże się z martyrologią. Można spróbować pokazać miejsce kaźni bardziej pozytywnie."
    Pominąłeś część następnego zdania, które napisałem: "...choć nie oznacza to, że nie powinno się być poważnym".

Nadal nie rozumiem, o co chodzi z tą nadzieją, która jest nadal i którą można pokazać omawianym zdjęciem.
    Nic tutaj nie poradzę - nigdy nie byłem dobrym pedagogiem i jaśniej nie potrafię...

Nie musisz, nigdzie nie pisałem reczy, które sugerujesz. Zresztą gdyby tak było, to znaczyłoby to, że skrytykowałem w czambuł cały zestaw. Przypominam, że wypunktowałem dwie, no niech będzie, że ostatecznie trzy rzeczy. Co do reszty zdjęć, uważam, że są ok, mimo że zrobione zostały przy mniej neutralnym świetle. Jeśli chodzi o te bardziej neutralne warunki, przy których niby obstaję, żadne konkretne tezy nie padły. Odsyłam do postu wyżej.
    Jeśli to, że przejaskrawiam również nie było jasne to przepraszam. Nadal podtrzymuję chęć zobaczenia zdjęć w bardziej neutralnych warunkach, które Twoim zdaniem są bardziej adekwatne do fotografowanego miejsca.

Też tak uważam. Niestety sądzę również, że użycie rybiego jest błędem, bo sugeruje, że chciałbyś pokazać w przerysowany sposób to miejsce jako miejsce z efektowną architekturą. A tutaj mamy miejsce pamięci bez takiej architektury. Podobnie jak w przypadku tego kadru ze słońcem, obstaję przy tym, że to tylko odwraca uwagę od meritum.
    Tu pozostaniemy przy swoich opiniach

Michał, przemyśl, czy to służy takim dyskusjom. Zresztą dobre zdjęcia tego miejsca już widziałem. Sam nie miałbym nic nowego do zaproponowania, zwłaszcza tym, którzy - jak czytam - chcieliby w takiej fotografii efektu 'łoł' .
    Myślę, że moje sformułowanie "pokaż inaczej" jak najbardziej może służyć takim dyskusjom. Zwłaszcza, że sugeruję, żeby zastąpiło "pokaż lepiej" - ocena lepiej/gorzej jest subiektywna, a inne spojrzenie na ten sam temat może mieć walor edukacyjny i zachęcić tych, którzy jeszcze na Stacji Radegast nie byli żeby ją odwiedzić.

Rozważyłbym możliwość, że fotografia pewnych rzeczy nie odda i trzeba w tym miejscu być.
    Może tak, ale ja i tak będę próbował

Pozdr

barmichal76
    Gość

354

Nazwa:  P8194202.jpg
Wyświetleń: 155
Rozmiar:  522,2 KB

Pozdr

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Fajoskie Ale chyba kapkę trzeba wyprostować.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

354
    A co one fociły? Fajne
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

barmichal76
    Gość

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Fajoskie Ale chyba kapkę trzeba wyprostować.
    Faktycznie, mogłem się postarać.

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    A co one fociły? Fajne
    mniej więcej to - kościół p.w. Św.Jakuba

355 Duet

Nazwa:  P8194183.jpg
Wyświetleń: 148
Rozmiar:  548,8 KB

Pozdr