Strona 70 z 79 PierwszyPierwszy ... 20606869707172 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 691 do 700 z 786

Wątek: Przejście z FF do m43

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Odp: Przejście z FF do m43

Cytat Zamieszczone przez Boa Zobacz posta
    20mm to teraz kilka kompaktów ma wyjściowo
    Cóż... mam trochę luk w śledzeniu rynku (zazwyczaj obserwuję te segmenty w ktorych planuję dokonać zakupu - a kompakt UWA nigdy mi się nie marzył) i być może dlatego o takich nie słyszałem. Zakładam, ze masz na myśli 20mm w sensie ekwiwalentu ogniskowej dla formatu małoobrazkowego - bo fizyczna ogniskowa 20mmm xzdarza sie. w kompaktach całkiem często, ale nie daje ona pzry małej matrycy kompakta zbyt szerokiego kąta widzenia (czasem nawet jest to już krótkie tele).
    Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 16.07.14 o 23:04
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar inkoguto
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Nie rozumiem do końca trendu do szukania kompaktu jako zastępstwa dla aparatu z wymiennymi szkłami. Rozumie że kompakt może stanowić uzupełnienie. Dla mnie jednak cała radość polega na tym, że mogę sobie podpiąć inne szkła. Pod tym względem uważam, że MFT jest wręcz genialne np. e-m5 czy jeszcze lepiej e-m10 czy nowy maleńki panasonic, którego nazwy nie pamiętam. Podpina człek do takiego korpusu zoom naleśnik Oly "14-coś tam" czy Panas "12-coś tam" i gitara, ma kompakt zestaw. Chcę coś co daje lepsze zdjęca? To mam do wyboru stałki i zoomy i jest dobrze.

Choć rozumiem streetowców bo im często wystarczy jedna ogniskowa i wtedy takie retro Fuji jest bardzo cacy.
    Acha i co złego to nie ja...
    ----
    moje zdjęcia

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

bo cały wic w tym żeby gonić króliczka. Masz kompakt - marzysz o FF, masz FF - marzysz o bezlusterkowcach, masz bezlusterkowca marzysz o FF albo o kompakcie...

Jakość aparatów jest obecnie na tyle wysoka że prawie każdym da się zrobić fajne zdjęcia. No może nie w każdych warunkach i nie do wszystkich zastosowań, ale ot, tak, jako fotki z wycieczki, czy na FB każdym aparatem dasz radę...

I tylko marketingowcy mają problem jak klientom wciskać kolejne zabawki
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Awatar Boa
    Mieszka w
    Luboń/k.Poznania
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Panowie wybaczcie, wiedziałem, że są aparaty którym bliko do 20mm, ale jednak pisząc na szybko chyba zbyt się zagalopowałem.
    Znalazłem tylko Nikon L820 oraz Olgo 820UZ, ale to tylko marne 22,5mm

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Ja z 20mm na szerokim końcu znam Panasonica fz72

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez inkoguto Zobacz posta
    Nie rozumiem do końca trendu do szukania kompaktu jako zastępstwa dla aparatu z wymiennymi szkłami. Rozumie że kompakt może stanowić uzupełnienie. Dla mnie jednak cała radość polega na tym, że mogę sobie podpiąć inne szkła. Pod tym względem uważam, że MFT jest wręcz genialne np. e-m5 czy jeszcze lepiej e-m10 czy nowy maleńki panasonic, którego nazwy nie pamiętam. Podpina człek do takiego korpusu zoom naleśnik Oly "14-coś tam" czy Panas "12-coś tam" i gitara, ma kompakt zestaw. Chcę coś co daje lepsze zdjęca? To mam do wyboru stałki i zoomy i jest dobrze.

Choć rozumiem streetowców bo im często wystarczy jedna ogniskowa i wtedy takie retro Fuji jest bardzo cacy.

Witam !

Trend kupownia czegos malego, lekkiego z uniwersalnym zakresem zooma produkujacym
    wysokiej jakosci obraz z nadmiarowa rozdzielczoscia obrazu to najczesciej efekt wygodnictwa
    tym bardziej jak mozna tym samym urzadzeniem ladnie sobie pofilmowac

Ostatnio nieco odszedlem od wymiennej optyki bo nie mam czasu bawic sie w wielkie wyzwania fotograficzne i
    w przepinanie szkiel a i... lepiej mi miec przy sobie calosc w jednym kawalku.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Awatar Boa
    Mieszka w
    Luboń/k.Poznania
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Matick7 Zobacz posta
    Ja z 20mm na szerokim końcu znam Panasonica fz72
    Tak mi coś właśnie świtało, bo ostatnio trzymałem w lewej Panasa a w prawej Nikon P530 i na FZ72 było znaaaacznie szerzej.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Witam, no cóż mogę już oficjalnie się przyłączyć do grona tych co przeszli z FF na 4/3. Jestem amatorem, robię foty dla frajdy i czara się przelała tego lata w Grecji. Poszedłem na wycieczkę przez najdłuższy wąwóz w Europie, Samaria i idąc w 47 stopniowym upale przeklinałem d600 z Nikkorem 24-70. Na domiar złego zapomniałem ładowarki więc jeszcze musiałem mieć gripa. Zgadnijcie ile razy wyciągnąłem aparat.... Z Samarii mam może 20 zdjęć.

Sprzedałem wszystko z Nikona i właśnie zamówiłem E-M10 + 12-40 f2.8, do tego lampę FL-600R i mam nadzieję, że pozytywnie to wpłynie na częstotliwość wyciągania aparatu nawet w ekstremalnych sytuacjach.

| OlyJedi
    Mieszka w
    pod Krakowem
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Witaj w klubie miałem to samo tylko zmądrzałem rok wcześniej
    X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez loniu74 Zobacz posta
    Witam, no cóż mogę już oficjalnie się przyłączyć do grona tych co przeszli z FF na 4/3....

Sprzedałem wszystko z Nikona i właśnie zamówiłem E-M10 + 12-40 f2.8, do tego lampę FL-600R i mam nadzieję, że pozytywnie to wpłynie na częstotliwość wyciągania aparatu nawet w ekstremalnych sytuacjach.
    Witaj na forum I dziel sie z nami zdjęciami
    BTW: prowadzimy na forum taką małą statystykę - gdybyś mógł się z nami podzielić informacją ile wazysz I ile masz wzrostu? Byłbym dozgonnie wdzięczny
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++