Wątek zapowiada się ciekawie, chętnie tutaj jeszcze zaglądnę.
Gratuluję kolekcji obiektywów.
Pozdrawiam
Wątek zapowiada się ciekawie, chętnie tutaj jeszcze zaglądnę.
Gratuluję kolekcji obiektywów.
Pozdrawiam
12. depresyjna - podoba mi się.
Acha i co złego to nie ja...
----
moje zdjęcia
Farensbach, milo mi, ze cos sie spodobalo.
Inkoguto, cissic, dzieki za wizyte i zapraszam ponownie.
Muminku, tak sie zastanawialem czy kiedykolwiek zajrzysz do mojego skromnego watku, a tu dzis taka niespodzianka. Ta dluga kolekcja obiektywow to Makromaniaka, z OM-ow Zuiko mam tylko kilka sztuk.
Wlasnie czulem, ze czegos brakuje. Niestety z tylu byly krzaki, albo jakis plotek, a ja lezalem juz o to cos opatry. Nic szerszego niz 16mm do analoga nie mam.
Hmmm, moze sprobuje troche grzebnąć w zdjeciu, ciekawe co wyjdzie.
Sprzety OM Zuiko trafialy mi sie niezbyt czesto. Fotografowalem prawie wszystkimi systemami manualnymi. Choc w obiektywach Zuiko nie bylo jakichs powalajacych na kolana szkielek to obiektywy Zuiko byly przyzwoitymi konstrukcjami, naprawde swietnie wykonanymi i byly malutkie. Lubie je za te dwie cechy.
Tym razem pokaze tylko jedno zdjecie. Zrobione jeszcze analogiem w Słowińskim Parku Narodowym. Cyfre wtedy tez mialem przy sobie, ale czasmi lubie pofotografowac prawdziwym aparatem.
19.
Ostatnio edytowane przez hades ; 7.07.14 o 12:11 Powód: literówka
Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
To swietnie, ze zwolennikow dawnej optyki jest tu wiecej.
Jesli chodzi o OM 1.4/50 to bardziej podobal mi sie MC Zuiko 1.8/50. Jest ciemniejszy, ale wykonany w uladzie Planara naprawde pokazuje na co go stac. Zreszta dobrych 50-tek jest naprawde wiele. Planary Zeissa F1.7 oraz F1.4 sa genialne. Obraz z nich wydaje sie byc trojwymiarowy i taki jakis czysty. Z 50tek uzywam jeszcze Canonow 1.4/50 SSC oraz Summicrona 2/50. Bardzo fajny jest tez Rokkor 1.4/50.
Jesli chodzi o 135-tke to do tej pory nie interesowalem sie zbytno ta ogniskowa. Jakis rok temu zaczalem wykorzystywac intensywniej Canona 2.5/135 S.C. Ostry od pelnej dziury, ladnie przenosi kolory.
A do czego podpinasz swoje Zuika ?
Ostatnio edytowane przez Planistigmat ; 7.07.14 o 10:51
Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Od razu widać, że to "oldskulowe" zdjęcie. Jest na nim jakaś nostalgia. Podoba mi się.
Mile się czyta Twoje opowieści o aparatach jak nie którzy mówią - aparatach z duszą. Też mam parę aparatów analogowych lecz nie takie rarytasy jak ty masz.
Natomiast co do zdjęć to mnie najbardziej do gustu przypadły: 14, 16, 17.
PS. Chodzi mi po głowie uruchomienie zorki i porobienie niż zdjęć.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
Ale to jest oczywista oczywistośćJednak są powody dla których warto mieć tą gorszą (jaśniejszą wersję). Przy delikatnym przymknięciu przysłony przysłony obiektyw jest naprawdę ostry. Sporo nim fotografuję i cholernie go lubię - choć lubi mydlić na pełnej dziurze.
Te Planary są troszkę droższe. Zuiko OM f1.8 można kupić za 30$
Dzięki za info. 50mm to mój ulubiony temat
Głównie do E-3
Planistigmat, nie znałem cię z tej strony, całkiem fajny minimalizm.....
ale po co zastępować? Jesteś niezadowolony czy chciałbyś jeszcze lepiej?? Kombinacji jest na prawdę nieskończona ilość i można św. Graala szukać do końca świata :-)
Bardzo dobry standard 1,4 ma canon FD, a standardowe hexanony koniki też uchodzą za świetne (50/1,4; 40/1,7; 40/1,8. Konica ma też świetny obiektyw portretowy 135/3,2. Piszę portretowy/ bo daje się nastawić na dużo miejszą odległość niż typowe 135-ki
tylko wszystko nieco większe i cięższe niż zuiko (za wyjątkiem naleśnika 40 )
Myślę że zestaw Pentacon 1,8/50 (albo pancolar 1,8 + sonnar 135/3,5 poza niewielką stratą jasności też by się nadał.....
Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 7.07.14 o 17:17