Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 64

Wątek: Planistigmat - zapraszam serdecznie do mojego albumu ze zdjeciami.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Odp: Planistigmat - zapraszam serdecznie do mojego albumu ze zdjeciami.

Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    ale po co zastępować? Jesteś niezadowolony czy chciałbyś jeszcze lepiej?? Kombinacji jest na prawdę nieskończona ilość i można św. Graala szukać do końca świata. Bardzo dobry standard 1,4 ma canon FD, a standardowe hexanony koniki też uchodzą za świetne (50/1,4; 40/1,7; 40/1,8. Konica ma też świetny obiektyw portretowy 135/3,2. Piszę portretowy/ bo daje się nastawić na dużo miejszą odległość niż typowe 135-ki tylko wszystko nieco większe i cięższe niż zuiko (za wyjątkiem naleśnika 40 ). Myślę że zestaw Pentacon 1,8/50 (albo pancolar 1,8 + sonnar 135/3,5 poza niewielką stratą jasności też by się nadał.....
    Chciałem zwyczajnie zaciągnąć języka na temat ulubionych szkiełek
    Z Zuiko OM jestem bardzo zadowolony a FD do cyfry niestety odpada bo nie ostrzy na nieskończoność.

Sonnar 135/3,5 jest świetny w tym przedziale cenowym, ale latająca we wszystkie strony osłona przeciwsłoneczna kompletnie mnie zniechęciła i odłożyłem obiektyw do szafy "jako zapasowy" manual. Zuiko 135f2.8 jest tylko 2x droższy a jakością wykonania bije wszystko co było wyprodukowane z żelazną kurtyną. Jak widzisz marudzę, gonię króliczka, chcę coś kupić ale nie wiem co - bo to co mam jest bardzo ok
    Ostatnio edytowane przez cissic ; 7.07.14 o 23:46

| OlyJedi Awatar Planistigmat
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Farensbach, milo mi, ze zdjecie sie spodobalo.

Kolba, aparaty Zorki robily naprawde fajne fotki. Czasami taniej jest jednak kupic sprawna Zorke niz naprawiac zesputą.

Cissic, kiedys mialem MC Zuiko 1.4/50, ale mial bardzo oryginalny bokeh. Wolalem jednak inne 50-tki. Natomiast bardzo przypadl mi do gustu Zuiko MC 2.8/28. Szkoda, ze go sprzedalem razem z Olympusem OM PC (amerykanska wersja OM40).

Makromaniak, fajnie ze spodobal Ci sie moj minimalizm.

Otrzymalem na PW pytanie o roznice w bagnetach manualnych Minolt. Postanowilem wiec odpisac w watku. Moze innym tez sie przyda.

Bagnety manualnych Minolt:
    1) Bagnet MD - najpopularniejszy bagnet w systemie, obiektywy dedykowane np do Minolty X700. Przyjrzyjmy sie mu blizej. Na pierscieniu przyslon sa 2 zabki. Jeden spelnia te sama funkcje co widelki albo wyciecie na pierscieniu przyslon w systemie Nikona, a wiec przenosi wartosc ustawionej przyslony z obiektywu do aparatu. Drugi zabek informuje aparat o tym, ze mozliwe jest sterownie przyslona z korpusu. W systemie Nikona informuje o tym naciecie na bagnecie mowiąc korpusowi, ze obiektyw jest AIS, a nie tylko AI. W systemie Yashici tez jest do tego identyczny zabek informujacy, ze obiektyw jest MM, a nie tylko AE.
    2) Bagnet MC - Tu MC nie oznacza Multi Coating, a wlasnie rodzaj bagnetu. Bagnet jest identyczny, nie ma tylko tego drugiego zabka, wiec nie mozna sterowac przyslona z korpusu podczas gdy pierscien przyslon ustawiony jest na najwieksza wartosc przyslony. Obiektywy sa dedykowane do serii SRT. Sa to pancerne Rokkory, o swietnych wlasciwosciach optycznych, posiadajace juz wielowarstwowe powloki. Po zalozeniu do X700 nie mozna korzystac z programu oraz preselekcji czasu (=automatyki przyslony), a jedynie z manuala albo preselekcji przyslony.
    3) Bagnet do serii SR - uzywany w czasach gdy nie bylo pomiaru TTL. Na pierscieniu przyslon nie ma zadnego zabka, wiec nie ma przeniesienia wartosci przyslony do aparatu, ale nie ma takiej potrzeby skoro np SR-1 wogole nie miala swiatlomierza, a SR-7 miala fotoelektryczny, ale mierzacy swiatlo nie przez obiektyw.

Bagnet z AF do Minolt AF oraz lustrzanek cyfrowych Sony:
    0) Bagnet A - powstal wraz z era AF. W obrebie tego bagnetu jest pelna wymiennosc.

Wymiennosc: W obrebie manuali obiektywy sa wymienne ale nie ma sensu montowania obiektywow 3) do aparatow z TTL, bo nie zmierzymy swiatla. Samodzielne dodanie zabka nic nie da, bo skala przyslon na piescieniu ma wieksza dlugosc. Zreszta nie jestem pewien czy zabek w aparacie nie bedzie zawadzal o pierscien przyslon. Obiektywy 1) i 2) sa wymienne, pod warunkem ze korzystajac z kombinacji aparat MD i obiektyw MC nie mozemy korzystac z preselekcji czasu i programu. Od czasow MD obiektywy sa minimalnie inaczej justowane. Ledwie widac to na klinie dalmierczym, roznica jest absolutnie pomijalna. Nie ma wymiennosci miedzy szklami AF i manualnymi, co wiecej podobnie jak w Canonie, aby zalozyc manualne szklo do korpusu AF trzeba uzyc redukcji z soczewka, czyli tak naprawde jest to nieoplacalne.
    Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
    Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Imageshack zrobil mi brzydki kawał i nie moge linkowac zamieszczonych tam zdjec. Teraz bede musial szukac ich po twrdym dysku-backupie. Trudno.
    Niemniej przedstawiam 2 kolejne fotki.
    Kiedys mialem taką manierę przycinania zdjecia tak jak mi pasuje nie liczac sie z proporcjami bokow.

20.

21.
    Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Planistigmat Zobacz posta
    Kiedys mialem taką manierę przycinania zdjecia tak jak mi pasuje nie liczac sie z proporcjami bokow.
    To zadna maniera tylko normalna zasada.Format i przyciecia obrazu dopasowujesz do tego co na nim a nie do wymiarow ramki jakie sklep sprowadza.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ravbog
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Planistigmat Zobacz posta
    Słusznie tak przycinać, znaczy się trzymać

Ja bym jeszcze dalej docinał zdjęcie 20
    - u góry o ten pasek (krawędź wnęki, okna, parapetu czy co to tam było)
    - po lewej o te zabrudzenie na ścianie
    - na dole o ten "kamyczek" w podstawie pieca
    ale moim zdaniem nie do końca należy się kierować. W przycinaniu niekiedy nie znam umiaru i ze zdjęcia nic nie zostaje
    Zainteresowanym z przyjemnością udostępnię prezentowane w moim wątku "ravbog - próba sił" zdjęcia do samodzielnej edycji, ale mam prośbę aby ich w nim nie publikować. Będę je wówczas wstawiał do wątku "Co poprawić w tym zdjęciu?".

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

20 fajna, chociaż czuję, że coś by można jeszcze z niej wyciągnąć. Co do przycinania zdjęć, to się w 100% zgadzam z Mirkiem. Kto powiedział, że proporcje narzucone przez producenta są lepsze od Twoich własnych. I w takim razie które są te słuszne, 4:3, 3:2, 6:6...?
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Mirek54, realnasty, dzieki za podtrzymanie mnie na duchu w sprawie cięcia zdjec, chyba mnie przekonaliscie.
    Ravbog, masz racje, jak ciąłem to zdjecie to myslalem, ze tych drobiazgow nikt nie zauwazy. Wielkie dzieki, ze Ci sie chcialo pochylic nad zdjeciem i opisac lepsze cięcie.

Oczywiscie konstruktywna krytyka moich zdjec jest zawsze mile widziana.

Teraz troche pocietych zdjec lotniczych:

22.

23.
    Ostatnio edytowane przez Planistigmat ; 3.08.14 o 23:16

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    160
    Moja galeria

Niezłe zdjęcia, będę częściej zaglądał.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

Awatar Strzelec
    Mieszka w
    WE/TST
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

22. i 23. fajne. Ale wydaje mi się, że na 22. brakuje ostrości.
    Pozdrawiam, Ewa
    --- Najlepszy aparat to ten, który akurat mam przy sobie ---

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Strzelec Zobacz posta
    22. i 23. fajne. Ale wydaje mi się, że na 22. brakuje ostrości.
    Owszem, fajne.
    Ostrość jest na obu Problem w małej GO.
    W 22 ostra jest dysza(?) prawego silnika a w 23 klapy lewego skrzydła
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA