Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 149

Wątek: [OlyTest] Olek na ślubie czyli nieplanowany test E-M1

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Odp: [OlyTest] Olek na ślubie czyli nieplanowany test E-M1

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    Taki D800E w bardzo wielu przypadkach (fotografia studyjna) potrafi zastąpić średni format - a póki co o takiej rozdzielczości w przypadku m43 można tylko pomarzyć.
    Mimo, że jest tam matryca 36 MP to dalej jest to mały obrazek. Istotną różnicą między formatami jest wielkość koła obrazowego.

Na szczęście Olki nie są stworzone do sportu i ślubów,
    Gdyby opierać się na jednej opinii to zapewne tak. Ale słyszałem opinie odwrotne. To chyba kwestia poużywania sprzętu trochę dłużej i przyzwyczajenia się do sposobu jego działania.

A dyskusja o cenach musiała się pojawić - na tym forum to jest jak księżyc w pełni - nie unikniesz
    Nie musiała. Co zmieni opowiadanie o cenach kiedy, kiedy wiadomo, że aparat jest za friko (na czas testu), a w dodatku nie planuje się zarabiać zdjęciami.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Nie ważne, co do czego zostało stworzone. Ważne, do czego jest wykorzystywane. Canon 5D nie miał prawa dać sobie rady na ślubach z takim autofocusem (podobno kiepskim, choć ja nigdy tego nie zauważyłem) i takim syfem w cieniach (to już niestety zauważyłem), a mimo to był jednym z najpopularniejszych narzędzi kotletowych.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Hadesie, to wielki skarb czytać takie teksty i tutaj Olympusowi należą się pochwały, o cenach to ja wyjechałem.Ponieważ każda złotówka wydana na wyjeździe liczy się podwójnie tak więc jeśli ktoś nie zarabia zdjęciami cena jeszcze bardziej boli.
    Macie do wyboru dwie opcje: poprosić o miłosierdzie w kwestii nienormalnych cen albo mnie adoptować

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Mimo, że jest tam matryca 36 MP to dalej jest to mały obrazek. Istotną różnicą między formatami jest wielkość koła obrazowego.
    Zgadza się, ale w studiu najczęściej i tak się robi na większych przysłonach - a ostrość obrazka z tej matrycy jest taka, że można już naprawdę ładny plakat zrobić ... w końcu jeszcze ładnych parę lat temu standardem były przystawki w hasselach o rozdzielczości 25Mpix ...

Gdyby opierać się na jednej opinii to zapewne tak. Ale słyszałem opinie odwrotne. To chyba kwestia poużywania sprzętu trochę dłużej i przyzwyczajenia się do sposobu jego działania.
    Na pewno - na wszystko znajdzie się sposób - ja też kiedyś robiłem zdjęcia w ruchu aparatem w którym było to awykonalne (AF w Dimage 5 nadawał się co najwyżej do martwej natury ) -ale on miał pierścień do manualnego ustawiania ostrości I tutaj też na pewno można to obejść - założyć sobie w którym miejscu chce się uchwycić obiekt, ustawić na nie ostrość i przywalić z serii ... IMHO zrobienie E-M1 zdjęcia obiektowi zbliżającemu się do Nas wymaga bardzo długiej serii, doskonałego oświetlenia i sporej dawki szczęścia.

Zresztą sam zobacz -
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Zresztą sam zobacz -
    Oj ma fajne yyyyyy oczy

Epicure,
    na prawde mi nie musisz tlumaczyc oczywistosci, sam czesto siegalem po iso 800-1600 z wiadomych wzgledow, natomiast zaintrygowalo mnie te 6400, dobrze wiedziec, ze kogos fantazja poniosla.

Olki nie sa stworzone do sportu czy slubow? Bzdura, Sport i sluby, to na manualu mozna robic bez zadnych problemow...

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Nie zgodzę się, że Olki nie nadają się do sportu. Mam okazję fotografować taniec towarzyski swoją E-M5. Warunki idealne na salach gimnastycznych nie są, stąd używam ISO 1600 i przysłonie 1.8, by mieć sensowny czas 1/320. Nie używam trybu AF-C, bo niestety nie działa to zbyt dobrze w bezlusterkowcach, za to AF-S który jest dużo szybszy niż w lustrzankach rekompensuje mi te straty, a moja seria zależy głównie od tego jak szybko jestem wstanie wcisnąć migawkę ; )

Awatar Boa
    Mieszka w
    Luboń/k.Poznania
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Trochę nie rozumiem po co wziąłeś ciemniejące wraz z ogniskową 12-60mm mając 12-40 ze stałym światłem 2,8 i 50mm 1,4.
    Może po to, aby korzystać z czujników fazowych

Jeśli scena wymaga aż 6400 i jeszcze doświetlenia, to o jakim świetle zastanym mówimy? Jak dla mnie na tyle kiepskim, by sobie odpuścić.
    Osobiście jeszcze nie miałem tak kiepskich warunków na weselu aby używać 6400, ale ISO 2500 + lampa to standard, a 3200 to również bardzo często używana przeze mnie czułość.

,
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Jak uzywasz lampy blyskowej to niekoniecznie potrzebne jest 6400 ISO
    tym bardziej, ze zawodowy fotograf najczesciej dysponuje jasna optyka i szybkim AF-em
    Tak to wygląda w teorii... praktyka jednak troszkę odbiega.
    Nie wyobrażam sobie zrobić całego wesela na super jasnym UWA. Przy tańczącej na sali grupie ludzi, wymagana jest jednak większa GO.

Niekoniecznie musza to byc lustrzanki ale zwroc uwage na bezlusterkowce Fuji gdzie foty na wysokim ISO wypadaja rewelacyjnie.
    Juz najtanszy prosty aparat X-A1 produkuje wysokiej klasy obraz i bardzo dobrze radzi sobie ze swiatlami i cieniami na wysokim ISO.
    A jak z AFem w puszkach Fuji

Lampa też nie musi walić na full zawsze jak nie jest głupia.
    Najlepiej, jeśli to operator nie jest głupi i nie pozwala pracować głupiej automatyce błysku

Dla mnie największym plusem bezlusterkowców jest po prostu brak lustra - tamta przedpotopowa konstrukcja ma zbyt dużo ograniczeń
    - nie tyle dla bieżącego podglądu tego co nas czeka na zdjęciu, ale i pod kątem zakupu obiektywów - odwieczny problem z BF lub FF,
    Ostatnio doszło nawet rozjeżdżanie się co niektórych dobrze skalibrowanych "pro" puszek DSLR - co skutecznie zniechęca.
    Okazuje się, że ta przedpotopowa konstrukcja nadal radzi sobie lepiej niż ultranowoczesny "pierwszy na świecie PODWÓJNY FAST AF"

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    E-M1 - ca 6,2 kPLN
    Jak by ktoś chciał, to jest 2-miesięczny full zestaw o prawie tysiaka tańszy

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    ja nie o tym - tylko o robieniu zdjęć żeby mieć dokumentację po treningu - przy 8 lub 12 klatkach na sekundę masz większą szansę złapania kluczowych faz skoku niż gdy klatek jest tylko 6.
    Może prościej włączyć nagranie Full HD, wtedy tych klatek będziesz miał minimum 30/s

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Razem z Robertem jest nas co najmniej dwóch na tym forum, a wydaje mi się, że jeszcze nyny w jakimś wątku że tak powiem "przyklepał" wyższość AF'a z D4 (a Multi-CAM 3500DX to jednak prawie 7-mio letnie rozwiązanie) nad tym z EM-1.
    Poza tym nie chodzi o przyzwyczajenie się do działania, tylko umiejętność pójścia na kompromis, a ja w momencie kiedy mam aparatem zarabiać, na kompromisy iść nie chcę.

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Olki nie sa stworzone do sportu czy slubow? Bzdura, Sport i sluby, to na manualu mozna robic bez zadnych problemow...
    Ależ oczywiście... szachy i ślub (jako ceremonia) to nie problem.
    Schody zaczynają się gdzie indziej, ale to trzeba spróbować.

Poza tym, po co robić na manualu, kiedy mamy "pierwszy na świecie PODWÓJNY FAST AF"
    Ostatnio edytowane przez Boa ; 17.06.14 o 21:12

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Boa Zobacz posta
    Najlepiej, jeśli to operator nie jest głupi i nie pozwala pracować głupiej automatyce błysku
    Głupio jest nie korzystać kiedy można z dobrze pracującego sprawdzonego rozwiązania. W razie problemów zawsze są inne tryby.
    Razem z Robertem jest nas co najmniej dwóch na tym forum, a wydaje mi się, że jeszcze nyny w jakimś wątku że tak powiem "przyklepał" wyższość AF'a z D4 (a Multi-CAM 3500DX to jednak prawie 7-mio letnie rozwiązanie) nad tym z EM-1.
    Przypomnij narzekającym na drogie em1 fanom DSLR ile razy więcej kosztuje D4.
    Za 21.000 można kupić całą torbę Mikro4/3 szpejów z najwyższej półki.
    Dla mnie największym plusem bezlusterkowców jest po prostu brak lustra - tamta przedpotopowa konstrukcja ma zbyt dużo ograniczeń
    - nie tyle dla bieżącego podglądu tego co nas czeka na zdjęciu, ale i pod kątem zakupu obiektywów - odwieczny problem z BF lub FF,
    Ostatnio doszło nawet rozjeżdżanie się co niektórych dobrze skalibrowanych "pro" puszek DSLR - co skutecznie zniechęca.
    Okazuje się, że ta przedpotopowa konstrukcja nadal radzi sobie lepiej niż ultranowoczesny "pierwszy na świecie PODWÓJNY FAST AF"
    Fakt głupi marketingowy tekst/"tłumaczenie", ale lepszy taki potworek nt. działającego AF niż np.: JESTEM W SERWISIE ze względu na rozjeżdżający się / nietrafiający AF.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 17.06.14 o 22:03
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Przypomnij narzekającym na drogie em1 fanom DSLR ile razy więcej kosztuje D4.
    Za 24.000 można kupić całą torbę Mikro4/3 szpejów z najwyższej półki.

Fakt głupi marketingowy tekst/"tłumaczenie", ale lepszy taki potworek nt. działającego AF niż np.: JESTEM W SERWISIE ze względu na rozjeżdżający się / nietrafiający AF.
    Po pierwsze, IMHO fazowy AF EM-1 jest w gorszych warunkach oświetleniowych na poziomie E-500 z 14-42 a nie E-5 z 12-60 czy nawet powyżej niego. A 4/3 z podpiętą FL50 zostawia mikrusy daleko w tyle.
    Po drugie coraz mniej słychać mrożących krew w żyłach opowieści o konieczności korekcji BF/FF - ja przez 9 lat posiadania dwóch lustrzanek Olka czegoś takiego nie doświadczyłem ...

---------- Post dodany o 22:41 ---------- Poprzedni post był o 22:26 ----------

Może po to, aby korzystać z czujników fazowych
    Dokładnie tak + by mieć większy zakres ogniskowych.
    Poza tym 12-60 to nadal bardzo dobry obiektyw jest

A jak z AFem w puszkach Fuji
    Gdy się nim wczoraj bawiłem w średnio jasnym sklepie foto-jokera to nie rozpieszczał - do amatorskiego użytku wystarczy. Ale EVF po raz kolejny mnie zachwycił. Tak swoją drogą to wziąłem też do ręki Alfę A7 - EVF ma genialny, a AF na kicie FE wydaje się być lepszy niż w T-X1. Tak czy inaczej OLEDy w tych puszkach masakrują LCD w E-M1 pomimo tego, że mają podobną rozdzielczość.

Smutne ale prawdziwe ...

Może prościej włączyć nagranie Full HD, wtedy tych klatek będziesz miał minimum 30/s
    To mimo wszystko nie to samo - żeby mieć chociażby zbliżony efekt, to musiałbyś mieć nagrywanie samych klatek I - a tego nie daje się do aparatów.

Poza tym nie chodzi o przyzwyczajenie się do działania, tylko umiejętność pójścia na kompromis, a ja w momencie kiedy mam aparatem zarabiać, na kompromisy iść nie chcę.
    D4, to zdecydowanie zbyt mocne porównanie - jak dla mnie niech zrobią najpierw lepszy niż w E-5 + obiektywy SWD - konkurencja lustrzana i tak jest daleko przed nimi.

Poza tym, po co robić na manualu, kiedy mamy "pierwszy na świecie PODWÓJNY FAST AF"
    Ależ to było ironiczne - aua
    Pozdrawiam, Robert

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Obiecanych kilka sampli z E-M1 + ...

12-60
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5310523.jpg
Wyświetleń:	79
Rozmiar:	1,00 MB
ID:	121078 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5310524.jpg
Wyświetleń:	69
Rozmiar:	1.015,8 KB
ID:	121079

12-40

Nazwa:	P6030083.jpg
Wyświetleń:	71
Rozmiar:	860,8 KB
ID:	121083

50-200 I

Nazwa:	P5318073.jpg
Wyświetleń:	71
Rozmiar:	941,0 KB
ID:	121080 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6010004.jpg
Wyświetleń:	64
ID:	121081 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6010027.jpg
Wyświetleń:	73
ID:	121082
    <- ten w środku Alex, były red-nacz Gamblera

Jeżeli dostanę zgodę na publikację zdjęć reportażowych z wesela, to jeszcze coś wrzucę
    Pozdrawiam, Robert