www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Jest w tym dużo racji. Ale np. w moim przypadku ciężko znaleźć dalszą drogę foto - miłość do Olympusa już chyba minęła bezpowrotnie a zauroczenie Fuji może doprowadzić do bankructwa. Pozatym z tą lekkością bym nie przesadzał - E-M1 z gripem wcale dużo lżejszy nie jest od lustrzanki (bez niego jest dla mnie zbyt mały). A statki do ff też nie ważą po kilogramie sztukaZ Canonem nigdy rozmawiałem w tym samym języku, patrząc na Sony nie wiem do kogo oni to kierują, Pentax w kategorii 35mm znika. I tak na dobrą sprawę na placu boju pozostaje tylko Nikon ...
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Ja i tak wolę niższe ISO z większymi możliwościami do obróbki i często po prostu lepiej doświetloną sceną. Lampa też nie musi walić na full zawsze jak nie jest głupia.
Weź do ręki gh3 z gripem - nietypowe wymagania postawił producent dla klientów lekkich szkiełek.
Nie za bardzo rozumiem - masz sentyment do Olka z małą matrycą a jednym wpisem skreślasz APS-C. Pentax zły nie jest.
Najsolidniejsze puszki w DSLR jak dla mnie - no i podobno po 20.06 ma być dostawa S 18-35mm f/1,8 pod P... w końcu...
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 15.06.14 o 23:39
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
Dokładnie. Poza tym patrząc na zdjęcia doświetlane FL50 przy ISO1600 czuję się nieco rozczarowany - mam wrażenie jakby błysk flasha uwydatnił szum. Po odszumieniu w LR4 (a nie daj boże rozjaśnieniu czy wyciąganiu szczegółów z cieni) robi się straszne mydłoo fakturze koronki na sukni można zapomnieć - tak samo jak czasem o rzęsach czy w niektórych przypadkach lekkim zaroście.
Powiem tak - dopiero dzisiaj zrobiłem przeglądanie i obróbkę RAWów z nocy i zaskakująco wiele ujęć jest czarno-białych (artystycznych ...)![]()
E-M1 w takich zastosowaniach jednak wymięka - to jeszcze nie ta liga co lustrzanki Canona czy Nikona.
Pozdrawiam, Robert
Ostatnio edytowane przez epicure ; 15.06.14 o 23:57
Dzięki - to się może przydać
I właśnie dlatego gdybym był profesjonalnym fotografem nigdy nie kupiłbym Olka - czas zmarnowany na takie odszumianie nie jest wart nawet tego kilograma czy dwóch więcej w torbie. Bo jak już pokazaliśmy cenowo nie ma w zasadzie różnicy.a najlepiej odszumiaj "pędzlem", omijając newralgiczne miejsca.
Pozdrawiam, Robert
Nie mówię, że Pentax jest zły. Dla mnie był zawsze taką trochę ciekawostką - podobnie jak Olek gdy startował z 4/3 - solidne puszki, ciekawe i stosunkowo niedrogie szkła (ach ta słabość do pierścienia przysłony) ale jakoś brak przełożenia na popularność systemu. Jeżeli do tej pory ciągle nie zdecydowali się wypuścić puszki z FF, to obawiam się, że ich popularność spadnie tak mocno, że system przestanie być rozwijany. A z drugiej strony widać, że coraz mocniej idą w średni format ...
Pozdrawiam, Robert
Witam !
Jak uzywasz lampy blyskowej to niekoniecznie potrzebne jest 6400 ISO
tym bardziej, ze zawodowy fotograf najczesciej dysponuje jasna optyka i szybkim AF-em
Pozdrawiam
---------- Post dodany o 08:57 ---------- Poprzedni post był o 08:43 ----------
Witam !
Niekoniecznie musza to byc lustrzanki ale zwroc uwage na bezlusterkowce Fuji gdzie foty na wysokim ISO wypadaja rewelacyjnie.
Juz najtanszy prosty aparat X-A1 produkuje wysokiej klasy obraz i bardzo dobrze radzi sobie ze swiatlami i cieniami na wysokim ISO.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak