Strona 212 z 415 PierwszyPierwszy ... 112162202210211212213214222262312 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.111 do 2.120 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar ssonic
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    - czy przeciętny Kowalski oglądający dwa takie same kadry (wywołane z RAW-ów ale kompletnie nie obrobione w programie graficznym i zmniejszone do tych samych rozmiarów) będzie w stanie rozpoznać, że jedno z nich zrobione zostało lustrzanką klasy entry level z kitowym szkłem a drugie kompaktem pokroju XZ-2 nie zaglądając w EXIF?
    Od siebie mog dodac, ze przed zakupem Xz-2 tez zastanawialem sie nad lustrzanka i w ramach testu porobilem troche zdjec pozyczona lustrzanka (obiektyw kitowy) i kompaktem, ktory akurat posiadalem (Panasonic FZ7). Staralem sie robic zdjecia takich samych kadrow raz kompaktem, raz lustrzanka ( zarowna na automacie, jak i w trybie manualnym) i dalem pozniej zwyklemu "Kowalskiemu" (w tym przypadku mojej zonie ) do porownania, ktore jej sie bardziej podobaja. Zdecydowanie czesciej wybierala zdjecia wykonane kompaktem

Co innego jak pokazalem ten sam zestaw znajomemu, ktory co nieco sie na fotografi zna... byl od razu w stanie stwierdzic, ktore zdjecia byly robione lustrzanka, a ktore kompaktem.

Wychodziloby ze "Kowalski" rzeczywiscie roznicy nie zobaczy, ale ktos kto sie zna raczej tak.
    Wszystko zatem sprowadzaloby sie do tego, do czego aparat bedzie nam potrzebny i co dzieki niemu chcemy osiagnac.
    Tak wiec mysle, ze w tej dyskusji obie strony maja troche racji.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

Nie ma się co napinać nad wyższością świąt Bożego narodzenia nad Wielką Nocą. Aparaty są do robienia zdjęć i nie jest ważne czy to aparat w telefonie, kompakt, lustro, czy jakiś cyfrowy średni format, czy też aparat klasyczny na kliszę. Wszystko zależy od upodobań i umiejętności fotografującego, a także, a może nawet przede wszystkim, od tego jaki ma pomysł na zdjęcia. Mam zdjęcia z kompaktu, które wprowadzają w osłupienie posiadaczy lustrzanek, ma tez takie zrobione lustrzanką, które ciężko byłoby zrobić kompaktem (jeśli nie niemożliwe). Więcej, mam zdjęcia z aparatu otworkowego, których się nie zrobi cyfrakiem, a jeśli już to po sporej zabawie w PSie.

A tak w ogóle, to najlepszy jest aparat, który ma się zawsze przy sobie, bo pozwala zarejestrować sytuacje, które spotykamy na co dzień. Najczęściej jest to właśnie aparat w telefonie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    Według Ciebie coś dwa razy większego jest kilkukrotnie większe? Dla mnie nie. Porównajmy sobie teraz dwa obiektywy, jeden o jasności (na krótkim końcu oczywiście) f/1.8 i drugi o jasności f/3.5. Różnica w jasności obu obiektywów to powiedzmy 3EV więc jeśli w aparacie z obiektywem o jasności f/1.8 ustawisz wartość ISO 200 to aby uzyskać podobne wartości ekspozycji w aparacie z obiektywem o jasności f/3.5 powinieneś ustawić czułość ISO 800 i tu jeszcze jest wszystko ok bo szumu nie będzie w obu przypadkach. Jednak w sytuacji kiedy stosując jaśniejsze szkło (f/1.8 ustawisz wartość ISO 1600 (w XZ-2 przy tej wartości szumu jest stosunkowo niewiele) to w aparacie ze szkłem o jasności f/3.5 aby uzyskać zbliżone wartości ekspozycji powinieneś ustawić wartość ISO na 6400. Jak do tej pory miałem tylko jedną lustrzankę z kitowym szkłem, która potrafiła sprostać tak wysokiej czułości i nie zapaćkać całego obrazka ładnie degradującym szumem a był to Pentax K-r. Mówię o sytuacji gdzie światła nie jest zbyt wiele.
    Różnica między f/1.8 a f/3,5 to jest mniej więcej 2EV, a nie 3EV.
    Z prostych wyliczeń wychodzi, że fizyczna apertura na 6mm przy XZ-2 to jest ok. 3,3mm. Prosty kit dla m4/3 gdzie przy 14mm mamy f/3.5 ma dziurę 4mm. Z tego wynika, że światła dociera więcej na matrycę. W przypadku kita APS światła wpada jeszcze więcej (ok 5mm apertury na szerokim końcu). Na długim końcu minimalną przewagę ma XZ-2 więc do potretów nada się minimalnie lepiej niż kity.
    Do 1400 można dostać sporo dobrych kitów i pewnie nawet razem z aparatem. Nie sądzę, aby taki E-PM2 z kitem dał gorsze efekty niż XZ-2. Specjalnie lepszych też nie da jeżeli ograniczymy się do kita.
    XZ-2 jest fajny i w dobrych warunkach robi dobre zdjęcia, ale nie naciągałbym faktów, ponad miarę.

jaskier1969 - z tego co pamietam, XZ-2 ma sensor 1/1.7 cala. To sa 43mm2 "krzemu"... m4/3 to 225mm2, APS-C to ok 337mm2. To na prawdę jest kilka razy więcej.
    Programowe poprawianie wad optyki to również praca jaką wykonuje software aparatu - niejednokrotnie wręcz tytaniczna

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ssonic Zobacz posta
    Od siebie mog dodac, ze przed zakupem Xz-2 tez zastanawialem sie nad lustrzanka i w ramach testu porobilem troche zdjec pozyczona lustrzanka (obiektyw kitowy) i kompaktem, ktory akurat posiadalem (Panasonic FZ7). Staralem sie robic zdjecia takich samych kadrow raz kompaktem, raz lustrzanka ( zarowna na automacie, jak i w trybie manualnym) i dalem pozniej zwyklemu "Kowalskiemu" (w tym przypadku mojej zonie ) do porownania, ktore jej sie bardziej podobaja. Zdecydowanie czesciej wybierala zdjecia wykonane kompaktem

Co innego jak pokazalem ten sam zestaw znajomemu, ktory co nieco sie na fotografi zna... byl od razu w stanie stwierdzic, ktore zdjecia byly robione lustrzanka, a ktore kompaktem.

Wychodziloby ze "Kowalski" rzeczywiscie roznicy nie zobaczy, ale ktos kto sie zna raczej tak.
    Wszystko zatem sprowadzaloby sie do tego, do czego aparat bedzie nam potrzebny i co dzieki niemu chcemy osiagnac.
    Tak wiec mysle, ze w tej dyskusji obie strony maja troche racji.
    Witam !

Jezeli nie chodzi o bardzo mala GO i fotografowanie na wysokim ISO oraz nie robisz duzych powiekszen i nie ogladasz tego z nosem przy powierzchni
    nosnika to przy bardzo dobrze obrobionym materiale jakosc obrazu z XZ-2 moze okazac sie lepsza od materialu z lustrzanki

I tak... malo kto wykorzystuje maksymalne rozdzielczosci matryc a material wejsciowy jest zmniejszany pod album, monitor, TV.

XZ-2 bez zadnych cudow daje na automacie w JPG-ach wysoka jakosc i ladne kolory natomiast lustrzanka na automacie nie zawsze dobrze sobie z tym radzi

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 6.06.14 o 09:47
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Jd
    Gość

Aparat pojawił się na nowo w Olympus Shop .

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Dla zwykłego zjadacza chleba cena porównywalna z marketową +-50 zł...

A w skład wchodzi:

Skrzynka:
    • CB-USB6 Kabel USB
    • F-2AC Zasilacz sieciowy
    • Instrukcje obsługi
    • Karta gwarancyjna
    • LI-90B Bateria litowo-jonowa
    • Olympus Viewer 2 CD-ROM z oprogramowaniem
    • Pasek na ramię
    • Zakrywka obiektywu

• a gdzie jest sznureczek??? no pytam się gdzie????

Ostatnio edytowane przez jarod69 ; 6.06.14 o 09:56
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

Jd
    Gość

W moim zestawie sznureczek był . Chyba zbliża sie pora żniw i ze sznureczkiem będą kłopoty jak za dawnych lat

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ssonic Zobacz posta
    A może wiedział po tym, że XZ-2 robi zdjęcia w proporcjach 4:3 a lustrzanki (poza E-Systemem Olympusa) robią w 3:2?
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Powiem Wam, że najbardziej brak mi w XZ-2 wizjera, szczególne w słonecznych momentach.
    Wiem, ze można dokupić, ale to już nie będzie to z jakiego powodu kupiłem ten aparacik, a więc kieszonkowość(no, powiedzmy sobie trochę większa kieszonkowość), dzięki której mam go prawie zawsze przy sobie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów