Strona 211 z 415 PierwszyPierwszy ... 111161201209210211212213221261311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.101 do 2.110 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Czy w trybie seryjnym tzn w ustawieniu P , tryb seryjny (5 kl/s) S-AF aparat ustawia ostrość dla pierwszej klatki w serii czy odrębnie dla każdej kolejnej klatki w serii. Wydaje mi się , że tylko dla pierwszej (tak wyszło kiedy zrobiłem serię zdjęć idącej w moim kierunku osoby) - czy dobrze myślę? Dla każde kolejnej ustawia chyba parametry ekspozycji ale nie ostrość - to byłoby zbyt piękne za 1200 zł.

Awatar Boa
    Mieszka w
    Luboń/k.Poznania
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    /.../Żeby uzyskać taką ostrość i jakość zdjęć fotografując lustrzanką trzeba by wydać na obiektyw sporą sumkę ./.../
    Załącznik 119665Załącznik 119666Załącznik 119667Załącznik 119668Załącznik 119669Załącznik 119670Załącznik 119671
    Bujdy na resorach :P

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

a z ustawieniem C-AF+TR (z dobiegaczką nie będzie chciał ustawiać ostrości??)
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Zamieszczone przez jaskier1969/.../Żeby uzyskać taką ostrość i jakość zdjęć fotografując lustrzanką trzeba by wydać na obiektyw sporą sumkę ./.../
    Załącznik 119665Załącznik 119666Załącznik 119667Załącznik 119668Załącznik 119669Załącznik 119670Załącznik 119671

Bujdy na resorach :P
    Taaak? No to podaj mi proszę konkretny model, który pokrywa podobny zakres ogniskowych, ma podobną jasność (powiedzmy, że f/2.0 będzie ok) oraz generuje tak niskie zniekształcenia obrazka (aberracja, dystorsja itp.) jak ten z XZ-2. Może być w dowolnym systemie :P
    Dam Ci trochę luzu jeśli chodzi o cenę - może kosztować maksymalnie 1400PLN
    Ostatnio edytowane przez jaskier1969 ; 5.06.14 o 20:52
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria

Luźna guma Panowie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Taaak? No to podaj mi proszę konkretny model, który pokrywa podobny zakres ogniskowych, ma podobną jasność (powiedzmy, że f/2.0 będzie ok) oraz generuje tak niskie zniekształcenia obrazka (aberracja, dystorsja itp.) jak ten z XZ-2. Może być w dowolnym systemie :P
    Po co aż 1400 zł? Zwykły kitowy zoom wystarczy. Podobna jasność nie jest potrzebna, bo matryca będzie kilkukrotnie większa. A zniekształcenia to są teraz usuwane programowo. Chyba nie myślisz, że w XZ-2 ich nie ma, bo obiektyw jest taki dobry?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Mike017
    Mieszka w
    Ełk / Płock
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria

Mały Książe

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5313512.JPG
Wyświetleń:	521
Rozmiar:	578,9 KB
ID:	119830

Awatar Boa
    Mieszka w
    Luboń/k.Poznania
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

jaskier,Ty tak na serio, czy jak ta kura z kogutem Dla jaj

Epicure ubiegł mnie z odpowiedzią, ale no mimo wszystko, hehe, nie wiem co napisać

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Po co aż 1400 zł? Zwykły kitowy zoom wystarczy. Podobna jasność nie jest potrzebna, bo matryca będzie kilkukrotnie większa. A zniekształcenia to są teraz usuwane programowo. Chyba nie myślisz, że w XZ-2 ich nie ma, bo obiektyw jest taki dobry?
    jaskier,Ty tak na serio, czy jak ta kura z kogutem Dla jaj

Epicure ubiegł mnie z odpowiedzią, ale no mimo wszystko, hehe, nie wiem co napisać
    Żaden z Was nie udzielił konkretnej odpowiedzi na moje pytanie z prostej przyczyny - bo taki obiektyw nie istnieje i istniał nie będzie jeśli chodzi o szkła budżetowe oczywiście.
    Po co aż 1400 zł? Zwykły kitowy zoom wystarczy
    Wystarczy? Ciekawe więc dlaczego nie używasz takowego na co dzień a zdjęcia zamieszczone w Twojej galerii (bardzo ładne kadry z resztą) wykonane są w większości Canonem 5D Mk II i obiektywem EF24-105mm f/4L IS USM lub EF17-40mm f/4L USM, które do tanich nie należą tak samo z resztą jak i aparat. Co prawda są tam również zdjęcia robione innym sprzętem ale w porównaniu do tego zestawu jest ich niewiele.
    Podobna jasność nie jest potrzebna, bo matryca będzie kilkukrotnie większa
    Według Ciebie coś dwa razy większego jest kilkukrotnie większe? Dla mnie nie. Porównajmy sobie teraz dwa obiektywy, jeden o jasności (na krótkim końcu oczywiście) f/1.8 i drugi o jasności f/3.5. Różnica w jasności obu obiektywów to powiedzmy 3EV więc jeśli w aparacie z obiektywem o jasności f/1.8 ustawisz wartość ISO 200 to aby uzyskać podobne wartości ekspozycji w aparacie z obiektywem o jasności f/3.5 powinieneś ustawić czułość ISO 800 i tu jeszcze jest wszystko ok bo szumu nie będzie w obu przypadkach. Jednak w sytuacji kiedy stosując jaśniejsze szkło (f/1.8 ustawisz wartość ISO 1600 (w XZ-2 przy tej wartości szumu jest stosunkowo niewiele) to w aparacie ze szkłem o jasności f/3.5 aby uzyskać zbliżone wartości ekspozycji powinieneś ustawić wartość ISO na 6400. Jak do tej pory miałem tylko jedną lustrzankę z kitowym szkłem, która potrafiła sprostać tak wysokiej czułości i nie zapaćkać całego obrazka ładnie degradującym szumem a był to Pentax K-r. Mówię o sytuacji gdzie światła nie jest zbyt wiele.
    A zniekształcenia to są teraz usuwane programowo
    Kompletnie nie obchodzi mnie ile czasu spędzasz przy komputerze poprawiając błędy kitowego, czy jakiegokolwiek innego obiektywu. Miałem na myśli obiektywy a nie obróbkę zdjęć w programie graficznym.
    Chyba nie myślisz, że w XZ-2 ich nie ma, bo obiektyw jest taki dobry?
    Nie, no oczywiście, że ma, jak najbardziej, tylko, że nieporównywalnie mniej w stosunku do kitowego (budżetowego) obiektywu systemowego.

No jak na razie to bardzo mizerne te Twoje wypowiedzi odnośnie mojego posta

Reasumując:
    Nie twierdzę, że XZ-2 to najlepszy aparat pod słońcem bo tak nie jest ale porównując jego cenę i jakość zdjęć z lustrzanką entry level i kitowym obiektywem (bo to miałem na myśli) zdecydowanie wybieram XZ-2. Ubiegając dalsze dywagacje na temat rozdzielczości obrazka generowanego przez lustrzanki (te tańsze i te droższe) zadajcie sobie trzy podstawowe pytania:
    - jak często drukujecie zdjęcia w formacie powyżej A4?
    - w jakiej formie prezentujecie swoje zdjęcia (internet, wydruki) i w jakich rozmiarach?
    - czy przeciętny Kowalski oglądający dwa takie same kadry (wywołane z RAW-ów ale kompletnie nie obrobione w programie graficznym i zmniejszone do tych samych rozmiarów) będzie w stanie rozpoznać, że jedno z nich zrobione zostało lustrzanką klasy entry level z kitowym szkłem a drugie kompaktem pokroju XZ-2 nie zaglądając w EXIF?
    Na koniec dodam tylko, że zanim się odpowie należało by przeczytać ze zrozumieniem czyjąś wypowiedź (w razie wątpliwości dopytać) a mając inne zdanie w temacie poprzeć je konkretnymi argumentami
    Ostatnio edytowane przez jaskier1969 ; 6.06.14 o 02:49
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

A w nocy to nie macie co robić?
    Jakby nie patrząc xz-2 jest dobrym aparatem w swojej cenie (wczoraj w mediaexpert widziałem po 1199zł) i ma zalety typu wielkość, możliwość dużych ustawień pod fotografa czy jakość obiektywu aczkolwiek w niektórych przypadkach wolę wziąć lustrzankę (nawet z kitem)...
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów