www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
O! nie wiedziałem że to się zmienia!Ale to ustawia się tylko dla manualnych obiektywów?
Dzisiaj wyłączyłem stablizacje i porobiłem zdjęcia w dobrym świetle. Zaraz podeśle linka jak pouploaduje na serwer.
EDIT:
Sample z dzisiaj .
Jest dużo lepiej.
Sorki że na G+ ale tam łatwiej mi wrzucić w pełnej rozdzielczości.
https://plus.google.com/photos/11768...08922140711617
Ostatnio edytowane przez zimoch ; 21.05.14 o 11:52
EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm
Tak to jest problem - wczoraj zrobilem chyba 2 błędy"
1) zawierzyłem znaczkowi niskończoności na obiektywie i zrobiłem tak kupę zdjęć. Niestety w pozycji nieskończoność nie ma ostrego niczego więc pół zdjęć się skiepściło z powodu nieostrości.
2) włączyłem stablizacje z ustawieniem 50mm zamiast 12mm więc to mogło być powodem rozmycia przy dobrych czasach.
Potestuje jeszcze z dobrze ustawioną stabilizacją.
Jeszcze jedna rzecz która mi się nie podoba- skala ostrości na pierścieniu. Ustawialna ostrość jest od 0.2m do nieskończonosci z tym że przed nieskończonością wartością ostatnią jest 1m. Problem w tym że trzeba być mega dokłądnym przy robieniu panoram bo ostrość łapie w przedziale 1m - niesk. (ja dzisiaj praktycznie w tym zakresie wszystkie zdjęcia wykonywałem) a tam już wiele do kręcenia nie zostało. Jak dolożyć do tego kręcący się z oporem pierścień to ostrzenie nie jest takie przyjemne. Niby GO powinna być na tyle duża, że nie potrzeba by było tym kręcić, ale jakoś nie jestem przekonany
Ostatnio edytowane przez zimoch ; 21.05.14 o 12:13
Troszkę sampli ze strzelania pod słońce wraz z włączoną stabilizacją. Jest dobrze. Do panoram sie nadaje
Ustawiona przesłona 22:
Mało zdjęć, bo nie miałem zbyt wiele czasu i robiłem głównie rodzinkę na spacerze.
Przesłona 8:
Kilka moich spostrzeżeń - może śmiesznych, ale zawsze
*Musze się nauczyć tym obiektywem.
*Przyzwyczaiłem się do większej szczegółowości na powiększeniu 100% , ale przy takiej ogniskowej chyba to chyba tak ma być.
*To nie jest obiektyw do wszystkiego - nie nadaje się do portretu i raczej kiepsko robi się nim bliskie obiekty.
*Nie jest tak uniwersalny jak Panasonic 20mm.
Następny test będzie nocne niebo na pełnej dziurze.
Przesłona 22 była ze względu na strzały pod słońce. Uwaga moja dotyczy wszystkich zdjęć. Przyzwyczaiłem się do lepszej jakości na cropie 100% , ale do tej pory zdjęcia robiłem zupełnie innymi obiektywami więc proszę nie traktować tej wypowiedzi super poważnie. Wiadomo, że zdjęć się nie powinno oglądać w takim powiększeniu.
Żeby było jasne z tych zdjęć jestem generalnie zadowolony. Ładna ostrość (mimo tak wielkiej przesłony) i łądne kolory. Obiektyw też ładnie pracuje pod słońce także cool
Ten obiektyw jest bardzo ostry, przynajmniej mój egzemplarz. Myślę, że masz po prostu problem ze stabilizacją albo nie idzie Ci ręczne ustawianie ostrości. Używasz focus peakingu?