Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Ten normalny i krótki też mnie zastanawia. Nie mam pojęcia co to.
---------- Post dodany o 22:28 ---------- Poprzedni post był o 22:24 ----------
Miałem wyłączony antyszok. Teraz z funkcja 0 go włączyłem. Jeśli miałeś wcześniej włączony to może nie widzisz różnicy. Dla mnie jest teraz więcej opcji do wyboru w tym miejscu.
Polecam się
z instrukcji E-M10:
Jak przełączycie tą opcję na "Krótki" to usłyszycie takie dość wyraźne cyknięcie. Najprawdopodobniej migawka jest wówczas naciągana i utrzymywana w tej pozycji, np. przez elektromagnes. Skraca się dzięki temu czas od wciśnięcia spustu do zrobienia zdjęcia, takie coś tłumaczyłoby również zwiększony apetyt aparatu na prąd.Jeśli wybrano opcję [Short], opóźnienie między
naciśnięciem spustu migawki i zrobieniem zdjęcia
można skrócić.*
* Spowoduje to skrócenie żywotności baterii. Należy również upewnić się, że aparat nie
będzie ulegał silnym wstrząsom podczas pracy. Takie wstrząsy mogą spowodować
zaprzestanie wyświetlania obiektów na monitorze. Jeśli tak się stanie, wyłącz i ponownie
włącz zasilanie.
Pod literą E w menu masz.
Ostatnio edytowane przez luc4s ; 21.05.14 o 22:40
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Kółka zębate. Menu E. Przedostatnia pozycja. Tam jest do wyboru albo wyłączony albo inny i możesz wejść w ten inny i go orzestawic.. Dodali tryb 0.
Ikona rombu która potem widać w szybkim menu jak pisałem.
Ostatnio edytowane przez GoBo ; 21.05.14 o 22:41
Polecam się
U mnie ostatnia opcja w menu E - Anti-shock, można ustawić na 1/8, 1/4, 1/2, 1, 2, 4, 8, 15, 30 sekund. Potem wybierając tryb zdjęć mam: pojedyncze, seria H, seria L, timer oraz na końcu Anti-shock (symbol zdjęcia pojedynczego z małym rombem w górnym rogu). Warunkiem pojawienia się tej opcji jest włączenie w menu jakiejś zwłoki dla Anti-shock (nie może być WYŁ)
O to chodzi. A teraz dodali tryb 0.czyli minimalne opóźnienie. Ja go w zasadzie nie widzę.
Swoją droga nie wiem jakie może mieć zastosowanie sntyszok kilkusekundowy
Ostatnio edytowane przez GoBo ; 21.05.14 o 22:51
Polecam się