Panasonic. Jaśniejszy i ma stabilizację, a cena podobna.
Panasonic. Jaśniejszy i ma stabilizację, a cena podobna.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Dziękuję za pomoc w wyborze. W sumie też tak mi się wydawało, ale potrzebowałam wsparcia.
BTW w jaki sposób mogę użytkownikowi forum dodać punkt reputacji? Generalnie nie jestem zupełnie zielona w skryptach-silnikach forum, kiedyś byłam administratorem forum na vBulletin, ale to było parę lat temu i wtedy punktów reputacji nie było w ogóle. Może jestem zbyt "zielonym" użytkownikiem forum, żeby przyznawać punkty?
A może zamiast 14-42II kup 12-50mm? Można kupić "z drugiej ręki" z gwarancją nawet za 500 zł - będziesz miała szeroki kąt (12mm), będziesz miała macro, manualną i elektroniczną zmianę ogniskowej (do filmowania). Do tego jasną, w miarę uniwersalną stałkę - 17/1.8, 25/1.8 i tele?
W zasadzie na początkowy zestaw już się zdecydowałam. Generalnie dostałam dzisiaj na konto przelew z rodzinnej dotacji celowej, więc rodzina liczy na to, że szybko sprzęt zamówię. W ostatecznym kształcie mój wybór na start to:
- Panasonic 100-300 mm + mZD 45 mm.
I taki zestaw chcę zamówić dzisiaj lub jutro - do ręki dostanę go 29 maja, czyli w dniu moich imienin - tak się umówiłam z rodziną, że sprzęt do imienin twardo w dłoniach trzyma mój małżonek.
Kolejne obiektywy, które na pewno będę zamawiać czekają w kolejce. Generalnie przyjęłam plan odkładania 500 zł. miesięcznie - co oznacza, że za 4 miesiące będę mogła kupić mZD60 macro, a kolejne obiektywy, po następnych miesiącach. W sumie, choć jeszcze nie weszłam do systemu - to już czuję się uzależnione.
Trochę dziwny zakres na początek, bez tele można jakoś przeżyć przycinając... Ale bez (conajmniej 50mm) standardu nie dałbym rady.
Miałem mZD 12-50, Lumix 14-45, Lumix 14 mm , Lumix 20 mm, Lumix 14-42 X PZ, Lumix 14-42 II. Mam lumix 12-35 f2.8, mZD 40-150 R, mZD 17 f1.8. Zamierzam dokupić Sigme 60 mm f2.8 oraz lumix-a 12-32 i na tym koniec. 12-35 i 17 sa używane naprzemian. 40-150 sporadycznie ale ważne że jest. (bardzo dobre ale niedoceniane szkło.)
MAF - VF-4 - mam w zestawie z aparatem + 2 kitowe obiektywy 14-42 II R + 40-150mm f, które - co już wiem - są bezużyteczne, choć wypróbuję kita 40-150 z nakładką raynoxa. Generalnie wybrałam ten zestaw właśnie dlatego, że cyfrowe.pl oferują body + wizjer VF-4 w cenie 4447 zł.. + 2 kitowe obiektywy, które traktuję jako drobniutki bonus.
Wiem, że ten zestaw + tele od Pacasonica to dziwne połączenie na starcie, ale myślę, że w kontekście tego co napisałam w ostatnim poście zrozumiałe. W sumie, co do teleobiektywu do 300 jestem zdecydowana - zastanawiam się jeszcze, czy na starcie wybrać stałkę 45, czy 25, czy może jednak 17. W 2 kolejności odśnieżaniazamierzam kupić Olympusowe macro 60mm, ale do tego zakupu potrzebuję 2 miesięcy, żeby uzbierać fundusze. Potem będę zbierać na 12-40 i kolejne
.