Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 82

Wątek: Który obiektyw wybrać - ZD 45mm. czy 60mm. macro?

Awatar magbag
    Mieszka w
    drobny kawałek od Warszawy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Który obiektyw wybrać - ZD 45mm. czy 60mm. macro?

Witam - to mój pierwszy post, a trafiłam tutaj szukając podpowiedzi w sprawie wyboru zarówno bezlusterkowca, jak i obiektywów.
    Tego pierwszego wyboru już dokonałam - po lekturze różnych testów, wątków forum, oglądaniu zdjęć metodą eliminacji kandydatów zdecydowałam się na Olympusa E-P5. Dokładnie to wróciłam do swojego wyboru sprzed kilku miesięcy, gdy zaczęłam zbierać na lepszy aparat.
    W tej chwili - od kilku lat - używam kompaktowego Olympusa SP-590UZ i zdecydowanie przestał mi on wystarczać. Co prawda moje fotografowanie jest bardzo amatorskie, ale chciałabym trochę rozwinąć swoje mizerne umiejętności - planuję jakiś kurs i wreszcie zaczęłam "zgłębiać" fachową literaturę, którą dotąd jedynie kupowałam. W życiu - poza kompaktami miałam do czynienia jedynie z analogową lustrzanką - było to pod koniec ubiegłego wieku. Wtedy używałam jej głównie do portretów - pracowałam przy organizacji wyborów Miss Polski i miałam na kim ćwiczyć fotografię portretową. Lubiłam też makro - to akurat zostało mi do dzisiaj. W tej chwili portrety ludzi robię rzadko, natomiast maniakalnie fotografuję moje 3 koty i psa. Poza tym wspomniane makro, bardzo dużo krajobrazów i zwierząt leśnych, których blisko domu mam pod dostatkiem (mieszkam na skraju Puszczy Kampinoskiej). Oczywiście również zdjęcia rodzinne, trochę fotografii produktów do publikacji na blogach - głównie kosmetyki. Czasami staram się fotografować sport - konkretnie lekkoatletykę, jednak przy moim aparacie z mizernymi rezultatami. Robię też zdjęcia różnych powierzchni do wykorzystania jako tekstury.
    Chciałabym wreszcie móc uchwycić koty w ruchu, ptaka w locie, 100 metrowca w sprincie, mieć szansę zrobienia dobrego makro i dobrego portretu mężowi i jego wnuczkom. Oczywiście wiem, że sam aparat ani obiektywy zdjęć nie robią, ale na pewno ułatwiają zadanie .
    Zdecydowałam się konkretnie na zestaw - Olympus E-P5 PEN srebrny + ob. 14-42 II R + VF-4 + drugi obiektyw za 1 PLN! za 4500 zł. W tym zestawie obiektyw za złotówkę to 40-150mm f. I choć w tej chwili zestaw nie jest dostępny i sklep nie wie, kiedy będzie i tak zamierzam go zamówić - najwyżej poczekam nie wiadomo, jak długo.
    Do tego zestawu chciałabym dodać jakąś stałkę.
    Konkretnie rozważam 2 opcje - ZD 45mm lub ZD 60 mm macro, ten 2 obiektyw zainteresował mnie oczywiście ze względu na makro, jednak waham się, czy nie lepiej na początek kupić jasną stałkę. Wyżej opisałam, jakie są moje fotograficzne zainteresowania. Liczę na drobną podpowiedź, która pomoże mi podjąć decyzję od czego zacząć.
    Gdybym zdecydowała się na 45 mm. to być może kupię dodatkowo Sigme 60mm F2.8. Wiem, że to nie obiektyw makro, ale mam konwerter raynoxa dcr-250 - może w duecie z tym obiektywem sprawdzi się do makro?
    Zastanawiałam się także nad 75mm. - co prawda zestaw + ten obiektyw zdecydowanie przekroczyłby budżet, jaki przeznaczyłam na nowy sprzęt, ale może jednak warto dołożyć? Czy ten obiektyw byłby bardziej uniwersalny do moich potrzeb, czy jednak na starcie - nie ma sensu aż taki wydatek?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Odp: Który obiektyw wybrać - ZD 45mm. czy 60mm. macro?

Również witamy serdecznie.

Sprawy cenowe, jeśli chciałabyś zaoszczędzić to zamiast kupować E-P5 kup E-PL5 lub nawet E-PM2 a najlepiej OMD E-M10 - mówię to jako właściciel E-P5 - w jakości fotek nie będzie znaczącej różnicy.

VF-4 do telezooma się przyda więc nie odradzam (w E-M10 już wizjer jest).

Polecam wydać kasę na mZD12-40, masz całkiem dobre macro, portret i wszystko inne. Potem dokup mZD75 i będziesz w 7 niebie.

PS
    Sam posiadam E-P5, VF-4 (rzadko używany), mZD12-40, mZD17mm1.8 (ulubiony na imprezy nocne), Sigmę 60mm2.8 (do portretu bo tańszy i nie gorszy od mZD45) i sporo innych szkieł z 4/3 na mało ruchliwe obiekty.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 19.05.14 o 14:40

| OlyJedi
    Mieszka w
    pod Krakowem
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Również witamy serdecznie.

Sprawy cenowe, jeśli chciałabyś zaoszczędzić to zamiast kupować E-P5 kup E-PL5 lub nawet E-PM2 a najlepiej OMD E-M10 - mówię to jako właściciel E-P5 - w jakości fotek nie będzie znaczącej różnicy.

VF-4 do telezooma się przyda więc nie odradzam (w E-M10 już wizjer jest).

Polecam wydać kasę na mZD12-40, masz całkiem dobre macro, portret i wszystko inne. Potem dokup mZD75 i będziesz w 7 niebie.
    dorzucił bym jeszcze 25 i będzie 8 niebo
    X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,

| OlyJedi Awatar maver1ck
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Witamy,

Popieram kwestę E-M10.
    Do tego do środy w Saturnach jest promocja gdzie dostajesz 10% zniżki na aparaty (jeżeli przyniesiesz elektrośmieć). A mają tam E-M10 + 14-42 EZ za 3399. Czyli wyjdzie 3070. A 40-150 jest tani.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MARSCooL Zobacz posta
    dorzucił bym jeszcze 25 i będzie 8 niebo
    Ja mam Sigmę 30mm1.4 (szkło z 4/3) więc o 25mm nie wspominam A poza tym osobiście wolę 17mm zamiast 25mm, jeśli już miałbym polecać - ale to już moje subiektywne nastawienie.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez maver1ck Zobacz posta
    Witamy,

Popieram kwestę E-M10.
    Do tego do środy w Saturnach jest promocja gdzie dostajesz 10% zniżki na aparaty (jeżeli przyniesiesz elektrośmieć). A mają tam E-M10 + 14-42 EZ za 3399. Czyli wyjdzie 3070. A 40-150 jest tani.
    Na stronie Saturna nie ma e-m10, możesz podesłać jakiś link
    E-510+ZD 14-42, ZD 40-150 (stara wersja) i plany na kolejne zakupy

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez magbag Zobacz posta
    Witam - to mój pierwszy post
    Witamy!

W sprawach makro napisz PW do użytkowników wyszomir lub nyny.

W skrócie: ja bym brał Sigmę 60/2.8, rzeźnia w baardzo przystępnej cenie. Czy i jak wypada w makro trzeba podpytać.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar GoBo
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Witaj w clubie

Z tego co się orientuję to o E-P5 w takich zestawach będzie coraz ciężej.
    W tej kwocie którą masz do dyspozycji proponuję E-M10 ma już wbudowany wizjer (nie trzeba nosić VF4)
    Zestaw z 14-42 masz, np. tutaj : http://fotozakupy.pl/kompakty-z-wymi...,k166,p3,page1

Co do obiektywów to nie podpowiem bo nie robię macro ale znajdziesz tu osobne wątki o każdym z nich.
    Osobiście mam mZD45 i to genialna portretówka.

Gdybym wchodził od nowa w system to obecnie rozwazyłbym takie 2 zestawy obiektywów:
    mZD12-40 + mZD75
    mZD14-150 (mam) + mZD45 (mam) + mZD17 (na tego zbieram)

PS
    Zaraz będzie wysyp postów: zaparz sobie przeciwbólową herbatkę

PS2
    W przeddzień zakupów warto zajrzeć tutaj : http://www.partner.olympus.pl/promocje.html
    Obecnie w promocji E-M5 z gripem za złotówkę.
    Ostatnio edytowane przez GoBo ; 19.05.14 o 15:02 Powód: A nie mowiłem, mój post już jest ósmy
    Polecam się

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Dodam tylko na obronę E-P5, że to pięknie wykonany kawałek aparatu, jak ktoś lubi poczuć coś przyjemnego w dłoni ... to E-P5 się do tego nadaje. A jak jeszcze design mu pasuje (ja np. nie lubię stylizacji na retro lustrzankę - seria OMD) no już w ogóle orgazm

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

Ja ostatnio usłyszałem odnośnie wyglądu E-M10, że Olympus wprawdzie robi aparaty ale projektuje biżuterie