Witam - to mój pierwszy post, a trafiłam tutaj szukając podpowiedzi w sprawie wyboru zarówno bezlusterkowca, jak i obiektywów.
Tego pierwszego wyboru już dokonałam - po lekturze różnych testów, wątków forum, oglądaniu zdjęć metodą eliminacji kandydatów zdecydowałam się na Olympusa E-P5. Dokładnie to wróciłam do swojego wyboru sprzed kilku miesięcy, gdy zaczęłam zbierać na lepszy aparat.
W tej chwili - od kilku lat - używam kompaktowego Olympusa SP-590UZ i zdecydowanie przestał mi on wystarczać. Co prawda moje fotografowanie jest bardzo amatorskie, ale chciałabym trochę rozwinąć swoje mizerne umiejętności - planuję jakiś kurs i wreszcie zaczęłam "zgłębiać" fachową literaturę, którą dotąd jedynie kupowałam. W życiu - poza kompaktami miałam do czynienia jedynie z analogową lustrzanką - było to pod koniec ubiegłego wieku. Wtedy używałam jej głównie do portretów - pracowałam przy organizacji wyborów Miss Polski i miałam na kim ćwiczyć fotografię portretową. Lubiłam też makro - to akurat zostało mi do dzisiaj. W tej chwili portrety ludzi robię rzadko, natomiast maniakalnie fotografuję moje 3 koty i psa. Poza tym wspomniane makro, bardzo dużo krajobrazów i zwierząt leśnych, których blisko domu mam pod dostatkiem (mieszkam na skraju Puszczy Kampinoskiej). Oczywiście również zdjęcia rodzinne, trochę fotografii produktów do publikacji na blogach - głównie kosmetyki. Czasami staram się fotografować sport - konkretnie lekkoatletykę, jednak przy moim aparacie z mizernymi rezultatami. Robię też zdjęcia różnych powierzchni do wykorzystania jako tekstury.
Chciałabym wreszcie móc uchwycić koty w ruchu, ptaka w locie, 100 metrowca w sprincie, mieć szansę zrobienia dobrego makro i dobrego portretu mężowi i jego wnuczkom. Oczywiście wiem, że sam aparat ani obiektywy zdjęć nie robią, ale na pewno ułatwiają zadanie.
Zdecydowałam się konkretnie na zestaw - Olympus E-P5 PEN srebrny + ob. 14-42 II R + VF-4 + drugi obiektyw za 1 PLN! za 4500 zł. W tym zestawie obiektyw za złotówkę to 40-150mm f. I choć w tej chwili zestaw nie jest dostępny i sklep nie wie, kiedy będzie i tak zamierzam go zamówić - najwyżej poczekam nie wiadomo, jak długo.
Do tego zestawu chciałabym dodać jakąś stałkę.
Konkretnie rozważam 2 opcje - ZD 45mm lub ZD 60 mm macro, ten 2 obiektyw zainteresował mnie oczywiście ze względu na makro, jednak waham się, czy nie lepiej na początek kupić jasną stałkę. Wyżej opisałam, jakie są moje fotograficzne zainteresowania. Liczę na drobną podpowiedź, która pomoże mi podjąć decyzję od czego zacząć.
Gdybym zdecydowała się na 45 mm. to być może kupię dodatkowo Sigme 60mm F2.8. Wiem, że to nie obiektyw makro, ale mam konwerter raynoxa dcr-250 - może w duecie z tym obiektywem sprawdzi się do makro?
Zastanawiałam się także nad 75mm. - co prawda zestaw + ten obiektyw zdecydowanie przekroczyłby budżet, jaki przeznaczyłam na nowy sprzęt, ale może jednak warto dołożyć? Czy ten obiektyw byłby bardziej uniwersalny do moich potrzeb, czy jednak na starcie - nie ma sensu aż taki wydatek?