Strona 3 z 21 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 202

Wątek: E-M5 vs. E-M10

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Odp: E-M5 vs. E-M10

No właśnie też miałem takie wrażenie... Ostrość była ustawiana poprzez detekcję twarzy. Aparacik sobie w logo Lenovo twarz wykrywał, więc to powinno być powtarzalne. Moim zdaniem taki test jest jednak bardzo subiektywny, bo jak się postaram, to jestem w stanie utrzymać nawet 1/5 przy tej ogniskowej bez stabilizacji. Czy w EXIF jest info, które foty są ze stabilizacją, które nie? Co do innych ogniskowych, strasznie dużo taki test pstryków generuje...
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    No właśnie też miałem takie wrażenie... Ostrość była ustawiana poprzez detekcję twarzy.
    Kurde - jak ostrzył tam gdzie się mu wydaje, że widzi twarz to było trochę chybił - trafił
    Czy w EXIF jest info, które foty są ze stabilizacją, które nie? Co do innych ogniskowych, strasznie dużo taki test pstryków generuje...
    Tak, jeżeli użyć do odczytu jpgów np. programu PhotoME. Oprócz tego masa innych cudów, praktycznie wszystkie ustawienia aparatu, odległość, numery seryjne body i obiektywów itd...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Miałem dzisiaj okazję porównać moje body em10 do body @Bobdylana. Niestety potwierdziła się nierówna jakość wykonania. Przednia rolka w aparacie Bobdylana chodzi znacznie lżej, niż w moim, natomiast u niego tylna rolka stawia większy opór. W e-m5 rolki chodzą znacznie przyjemniej.

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Porównanie 20 Panasa i 17 Olka.

Nazwa:  aaaq.jpg
Wyświetleń: 1129
Rozmiar:  43,8 KB

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Mógłbyś zrobić podobną fotę od tyłu aparatów?
    DZIĘKI!!!
    Facebook

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    DZIĘKI!!!
    Niestety już nie posiadam 2 sztuk.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Rzeczywiście ja też mam dylemat. Em5 ma kilka rzeczy dla których warto rozważyć jego zakup.
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    DZIĘKI!!!
    Tu masz porównanie w ostatnio popularnym na forum serwisie: http://camerasize.com/compare/#521,289
    i tu bez klikania ciut szersze porównanie pleców epl5, a6000, em10 em5 i k30: http://camerasize.com/compact/#382,521,289,535,327,ha,b
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 27.04.14 o 16:05
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Porównanie 20 Panasa i 17 Olka.
    To jest 20/1.7 w wersji II?
    Panasonic zdecydowanie bardziej kompaktowy, ale jednak 17 jest ładniejsza

W moim E-M5 rolki chodzą przyjemnie, z oporem, ale nie trzeba używać ogromnej siły.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    To jest 20/1.7 w wersji II?
    Panasonic zdecydowanie bardziej kompaktowy, ale jednak 17 jest ładniejsza

W moim E-M5 rolki chodzą przyjemnie, z oporem, ale nie trzeba używać ogromnej siły.
    Tak, wersja II. E-M5 to zupełnie inna klasa wykonania moim zdaniem. Ja pisałem o rolkach w E-M10. Następna rzecz jaka mi się nie podoba w E-M10 to klapka baterii. Jest delikatna i otwiera się na złą stronę, przez co ciężej wyjąć kartę pamięci.
    Coraz bardziej zaczynam dostrzegać, że faktycznie jakością wykonania temu aparatowi bliżej do Penów, jak pierwszego OM-D, za to software mi się bardzo podoba. Stabilizacja jest bardzo sprawna, WiFi mi coś się rozłącza, ale to może wina mojego smartfonu, duża możliwość dostosowania ustawień pod siebie, szybki procesor i bardzo fajne jakościowo filmiki to duży plus. Co do wyświetlacza, może jestem dziwny, ale wolę amoleda w e-m5. Zdjęć ciągle nie zrobiłem jakiś wartych uwagi. Generalnie dziwię się ludziom zamieniającym em5 na em10. Ja bym się na to nie zdecydował, z drugiej strony em10 jest fajnym dopełnieniem em5 i razem wydają się stanowić zestaw prawie idealny.

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Tu masz porównanie w ostatnio popularnym na forum serwisie: http://camerasize.com/compare/#521,289
    No tak. Nowszy aparat IMHO jest fajniejszy z tyłu. Nie taki wysoki, ekran się tak nie rozpycha i ciut wygodniej są umieszczone przyciski. Wolę penowy przycisk do włączania aparatu niż tą wajchę z OMD.

Tak, wersja II. E-M5 to zupełnie inna klasa wykonania moim zdaniem. Ja pisałem o rolkach w E-M10. Następna rzecz jaka mi się nie podoba w E-M10 to klapka baterii. Jest delikatna i otwiera się na złą stronę, przez co ciężej wyjąć kartę pamięci.
    Coraz bardziej zaczynam dostrzegać, że faktycznie jakością wykonania temu aparatowi bliżej do Penów, jak pierwszego OM-D,
    Jakość wykonania Penów? - to chyba nie jest zła rekomendacja. W każdym razie mój E-PL1 przeszedł wiele i doskonale to zniósł, a to w końcu najniżej pozycjonowany Pen.
    Facebook

Uprawnienia umieszczania postów