Ja mam co do tego troszkę inne zdanie. W moim przypadku to EM10 zrobił na mnie wrażenie solidniejszego. Oczywiście pomijam masę, bo tą EM10 ma mniejszą wyraźnie, ale spasowanie, skok klawiszy, ich wyczucie i ergonomia to zdecydowanie plus dla EM10. W EM5 miałem problem ze zbyt lekko kręcącym się kółkiem przednim od nastaw. Gumka wkoło wizjera w EM5 latała na boki i miałem wrażenie, że zostanie mi na powieceKlawisze play i Fn są w końcu na właściwym miejscu, tuż pod kciukiem, bardziej ergonomicznie.... Myślę, że to troszkę opinia spowodowane długim używaniem EM5 i lekkim niedowierzaniem w możliwości EM10. Może też być tak, że każdy ma inne odczucia a i powtarzalność sprzętu jest niejednolita i są lepsze i gorsze sztuki
![]()
Nie rozumiem też co złego jest w okładzinie skóropodobnej. Przecież jest ona o niebo lepsze i deje pewniejszy chwyt niż ten śliski plastik w EM5.
Z mojej strony prosiłbym o sprawdzenie, czy rzeczywiście można wyczuć różnicę w stabilizacji bo na moje amatorskie oko - nie ma różnicy![]()
Jeżeli mógłbyś też wrzucić zdjęcie EM10 z zamontowanym 12-40 bez gripa i opisać jak to Ci się trzyma![]()
Masz rację, widzę zdjęcie w wizjerze. Ale z włączonym automatycznym przełączaniem nie działa, w em10 za to bez problemu.
---------- Post dodany o 12:54 ---------- Poprzedni post był o 12:50 ----------
No mam wrażenie, że powtarzalność sprzętu ostatnio im mocno nawala, jest zapotrzebowanie, to się klepie ile wlezie.
Nic, tylko śmierdzi nowością, ale to za kilka dni powinno odparować.
Test będzie, a zdjecia z 12-40 niestety nie, jest w serwisie![]()
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Zmień styl wyświetlania (Built-in EVF Style) - chyba nie każdy to obsługuje. Nie mam aparatu ale jak miałem to oglądałem foty dokładnie tak jak na zewnętrznym wyświetlaczu ze wszystkimi trybami i informacjami. Polemizowałem nawet z Optycznymi, którzy do wad aparatu w swoim teście zaliczyli brak podglądu zdjęć w wizjerze.
---------- Post dodany o 13:23 ---------- Poprzedni post był o 13:12 ----------
Bo to automatyczne przełączanie to tak jak niegdysiejsza auto gradacja - wyłączyć, zapomnieć!![]()
Ostatnio edytowane przez Karol ; 26.04.14 o 13:15
Mnie się trzyma źle![]()
Jak dla mnie to taki trochę zestaw na siłę - pewnie da się przyzwyczaić, ale nie są to perfekcyjne proporcje.
Natomiast w kwestii stabilizacji - nie jestem przyzwyczajona do żadnej, ale w pobieżnym sprawdzeniu i użytkowaniu nie widzę przepaści między EM1 i EM10.
Nie wiem jak zrobić najbardziej wiarygodne porównanie, bo jak piszę wyżej, 12-40 z EM10 zupełnie traci ergonomię, z kolei EM1 z 14-42 pewnie też nie byłoby fair dla całości "testu".
Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 26.04.14 o 13:57
Porównanie stabilizacji. http://149.156.80.249/aa/test.zip
Oceny się nie podejmuję, macie exify. Starałem się robić zdjęcia jednakowo. Na stojąco, przez wizjer, jedna ręka na spuście migawki, druga pod obiektywem, bez podpierania łokci, bez paska na szyję.
Pobawiłem się WiFi, całkiem fajnie to działa, ale... dość często zrywa mi połączenie. Nie wiem, czy to wynika z faktu, że wokół jest mnóstwo innych sieci WiFi? Szkoda także, że nie da się filmować za jego pomocą. Chciałem sobie zrobić substytut kamery GoPro z podglądem na smartfonie.
Ja w ogóle jestem zawiedziony tym olympusowym wifi. Brak wsparcia dla WP to pierwszy minus. Drugi taki, ze mogl juz w sumie dawac mozliwosc sterowania przez laptopa z podglądem live...
Co do stabilizacji - trochę za mało prób i tylko jedna ogniskowa. Wynik może być więc nieco przypadkowy, poza tym nieco inny dla innych ogniskowych i obiektywów. Załączone sample widzę tak:
Bez IS:
E-M5 1/50s ostre (jest tylko jedna próba)
E-M10 1/50s ostre (obie próby). Mało tego 1 z prób na 1/25s również ostra.
IS:
E-M5 od 1/10s te zdjęcia są prawie ostre, ale to prawie (jednak lekkie "dygnięcie") utrzymuje się aż do 1/50s. Niepokoić może fakt, że wśród tych zdjęć i kilku prób nie ma tam zdjęcia naprawdę ostrego.
E-M10 od 1/10s jest ostro. 1 z 3 prób na 1/5s również ostro, pozostałe 2 akceptowalne. Co ciekawe 1/50s też wydaje się być leciutko nieostra, może to być jednak "zasługa" pełnej dziury i ostrzenia nie w to miejsce, które patrzę (ta sama uwaga dla E-M5).
Reasumując - te zdjęcia nie potwierdzają lepszej stabilizacji E-M5, mało tego jakbym miał wskazać zwycięzcę byłby to E-M10.
DZIĘKI!!!