Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 65

Wątek: Podglądnięte w Maroku

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Odp: Podglądnięte w Maroku

23 fajna z gorami w tle.
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

Awatar kon
    Siła reputacji
    184
    Moja galeria

Za Atlas nagroda

| OlyJedi Awatar jarovit
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Afrykańskie polskie drogi. Swojsko tak trochę.
    PENTAX

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Jakoś umknęła mi przedostatnia wrzutka, ale na szczęście nadrobiłam, bo bardzo przyjemne foty.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Czy to już koniec?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Witam,

to jeszcze nie koniec, ale gonia mnie sprawy zawodowe i nie miałem jeszcze okazji przejrzeć a tym samym obublikować zdjęc.

Dziękuje wszystkim za odwiedziny i komentarze.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez mpodroznik Zobacz posta
    Witam,
    to jeszcze nie koniec, ale gonia mnie sprawy zawodowe i nie miałem jeszcze okazji przejrzeć a tym samym obublikować zdjęc.
    Poczekamy.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Spędziłem ostatnio w Maroku kilka miesięcy.

1. Moim skromnym zdaniem, policjant krzyczał, gdyż robiłeś zdjęcia w porcie, a oni mają na tym punkcie wielkie uważanie.
    2. Czy jesteś pewien, że kobiety były w burkach ? Ja nie widziałem w Maroku żadnej, to znaczy dokładnie jedną,
    która jak się okazało, przyjechała do krewnych z Arabii Saudyjskiej. Burki, to takie nakrycie głowy, gdzie tylko oczy widać.
    3. W Essaouiri jest "fotogeniczna" medyna.
    Pozdrowienia
    and123

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

And123 - dziekuje za odwiedziny i komentarz. Mimo ze ja bylem tylko dwa tygodnie a nie jak Ty kilka miesięcy, to praktycznie w kazdym miescie udało mi się spotkać kobiety w burkach, chodz jak pisałem nie jest to widok częsty.

pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Witam ponownie.

Wybrałem dla Was trochę zdjęć z miejsca, które zrobiło na mnie największe wrażenie w Maroku. Zapach, ścisk i labirynt – tak zapamiętałem Fez. Zatrzymaliśmy się w samej medynie, pierwszego dnia nasz gospodarz przestrzegł nas przed częstym gubieniem się turystów Ilość zakrętów, uliczek jest faktycznie przytłaczająca i osoby, które mają problem z orientacją faktycznie mogą mieć problem z powrotem do mieszkania/hotelu. Na szczęście wzdłuż najważniejszych tras są drogowskazy wraz z numeracją punktów, dzięki którym mamy ułatwioną nawigację. Osoby, które maja na bakier z mapą – tylko GPS lub pomoc lokalnych dzieci, które z przyjemnością za twardą walutą odprowadzą nas w dowolne miejsce w medynie.

W samej medynie faktycznie toczy się dalej prawdziwe życie. Można je poczuć od pierwszego dnia. Charakterystyczny zapach stęchlizny nierzadko pomieszany z chemią używaną do obróbki skór towarzyszy nam w sporej ilości miejsc. Wzdłuż wąskich ulic ustawione są stragany, na których możecie kupić nie tylko owoce i warzywa, czy lokalne wyroby, ale również buty „made in china”. Miłośnicy retro mogą również spotkać tutaj w sprzedaży nawet telewizory z lampą kineskopową.

24: Jedna z zatłoczonych uliczek

25:

26:

27: Jeden z wielu punktów w którym dalej wyrabiane są ręcznie rzeczy codziennego użytku

28: Na czymś trzeba gotować, prawda?

29:Jeden z typowych straganów

30: Chcecie zielenine?

31: A może kurczaka na kolacje?

32: Niektórzy przygotowują swój obiad na ulicy. Jest zielone to pewnie zdrowe.

33: Skarpetki, mandarynki i chusty. Nigdy nie wiadomo co sie przyda.

34:

35:

36: Podglądniete w meczecie. Niestety nie można wchodzic do środka

37: Osiołki to podstawa transportu w medynie.

38:

39: Widok na jedna z grabarni. Marokańczycy sprytnie oferują za darmo możliwość zrobienia zdjęć z dachu swojego domu, przy czym przejscie jest przez sklep. Zasada wzajemności sprawia ze dzieki temu maja sprzedaż.

40: Widok na garbarnie w całej okazałości. Niestety kult blachy falistej robi furrorę i tutaj.

41: Prawdziwi bohaterowie miasta. Jeśli ktoś lubi koty to w Fezie spotka go doborowa armia.

42: Wystarczy na chwilę wyjść z medyny...

Ciekawostka : nie zauważyłem tego dopóki nie uświadomiła mi tego moja lepsza połowa. W Fezie jak pytaliśmy kogoś na ulicy np. o drogę to nieważne czy pytałem ja czy moja żona – większość odpowiedzi była skierowana tylko do mnie. W Marakeszu to nie było tak widoczne.

Dziekuje za uwagę i pozdrawiam. Cdn.
    Ostatnio edytowane przez mpodroznik ; 5.04.14 o 13:40

Uprawnienia umieszczania postów