Strona 20 z 36 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 354

Wątek: Ciekawe muzea

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    222
    Moja galeria

Odp: Ciekawe muzea

Tym razem między innymi bardzo mało znane i rzadkie węgierskie pojazdy pancerne. Nr 97 to dwa francuskie współczesne samochody pancerne Panhard AML 90 (245C). Nr 98 przedstawia węgierską samobieżną haubicę z II W.Ś. 40/43 Zrínyi. Nr 99 to jedyny znany ocalały egzemplarz węgierskiego czołgu średniego 40M Turán II na którym bazował poprzednio opisywany pojazd.

| OlyJedi Awatar jackowlew
    Mieszka w
    EPWA
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Dalej jadą czołgi.

100

101

102
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5161020.jpg
Wyświetleń:	886
Rozmiar:	268,4 KB
ID:	111740   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5161021.jpg
Wyświetleń:	869
Rozmiar:	248,6 KB
ID:	111741   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5161022.jpg
Wyświetleń:	857
Rozmiar:	252,5 KB
ID:	111742  

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    222
    Moja galeria

Znów wrzutka prezentująca ciekawe i rzadkie pojazdy. Nr 100 to współczesny rosyjski czołg T-72, sądząc po polskiej fladze na tabliczce informacyjnej jest to pewnie licencyjny egzemplarz wyprodukowany u nas przez fabrykę Bumar-Łabędy w Gliwicach (prawdopodobnie wersji T-72M / M1). Nr 101 przedstawia 40M Nimród będący węgierskim działem przeciwlotniczym z czasów II W.Ś. bazującym na lekkim czołgu 38M Toldi. Co ciekawe wykorzystywanym w charakterze niszczyciela czołgów. Wóz ten był licencyjną wersją szwedzkiej konstrukcji Luftvärnskanonvagen L-62 Anti II (Landsverk Anti II). Nr 102 ukazuje szwedzki współczesny czołg podstawowy Stridsvagn 74 (Strv 74), który stanowił modyfikację czołgu średniego Strv m/42 z okresu II W.Ś.

Mieszka w
    EPWA
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Operator Zobacz posta
    Nr 100 to współczesny rosyjski czołg T-72, sądząc po polskiej fladze na tabliczce informacyjnej jest to pewnie licencyjny egzemplarz wyprodukowany u nas przez fabrykę Bumar-Łabędy w Gliwicach (prawdopodobnie wersji T-72M / M1)
    Na tabliczce jest flaga niebiesko biało czerwona.

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

Hej "Uskrzydleni Czołgiści" ! Ciekawie tu u Was. Sporo fajnych zdjęć i porcja informacji w przystępnej formie.. Brawo!!!
    Jak będą zapisy na jazdy testowe to ja jestem chętny .
    Pozdrawiam
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    222
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jackowlew Zobacz posta
    Na tabliczce jest flaga niebiesko biało czerwona.
    Rzeczywiście nie przyjrzałem się zbyt uważnie, co jest karygodnym niedopatrzeniem. W takim razie czołg jest rosyjski, wyprodukowany w zakładach UWZ z Niżnego Tagiłu.

Mieszka w
    EPWA
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Rysiek miło czytać takie słowa.@Operator spoko ja też widziałem naszą flagę
    Następna seria zdjęć

103

104

105
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5161023.jpg
Wyświetleń:	918
Rozmiar:	257,1 KB
ID:	111813   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5161024.jpg
Wyświetleń:	839
Rozmiar:	257,4 KB
ID:	111814   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5161025.jpg
Wyświetleń:	845
Rozmiar:	236,5 KB
ID:	111815  

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    222
    Moja galeria

Bardzo ciekawa wrzutka ze względu na fotę nr 104. Nr 103 to współczesny transporter opancerzony BTR-50PU. Nr 105 jest czeskim wozem zabezpieczenia technicznego VPV, bazującym na rosyjskim współczesnym bojowym wozie piechoty BMP-1. Nr 104 przedstawia współczesny szwedzki czołg Strv 103, który warto szerzej opisać. Wóz ten jest chyba jedynym czołgiem w układzie bezwieżowym, który trafił do produkcji seryjnej. Konstrukcja wyróżnia się wieloma niespotykanymi rozwiązaniami w tej kategorii pojazdów. Układ napędowy znajduje się w przedniej części, armatę umieszczono bezpośrednio w środku kadłuba, a przedział załogi jest z tyłu. Załoga liczy tylko 3 członków : dowódcę, kierowcę oraz radiooperatora, przy czym funkcje dwóch pierwszych są w pełni zamienne tzn. kierowca może pełnić zadania dowódcy i odwrotnie (bez zmiany miejsc). Uzbrojenie główne jest ładowane za pomocą automatu, co pozwoliło wyeliminować ładowniczego. Jako że działo jest zabudowane nieruchomo, należało jakoś umożliwić naprowadzanie go na cel. Rozwiązano to w ten sposób, iż czołg może przechylać się w przód lub w tył zmieniając kąt ostrzału. Służy do tego zawieszenie hydropneumatyczne, w którym zmiana ciśnienia w siłownikach powoduje owe wychylenia. Taka konstrukcja daje też możliwość blokowania siłowników, tak aby podczas strzelania usztywnić pojazd niwelując przechyły. Dodatkowo można obniżyć sylwetkę wozu utrudniając jego trafienie, lub ograniczyć wysokość na czas transportu. Kolejną nietypową cechą Strv 103 jest napęd składający się z 2 silników mogących działać razem lub oddzielnie : zasadniczego w postaci dwusuwowego Diesla oraz pomocniczej turbiny spalinowej. Diesel zasila wszystkie urządzenia czołgu w czasie postoju, a także gdy wóz porusza się dosyć wolno po dobrych nawierzchniach, natomiast turbina dołączana jest gdy teren jest trudny, lub zachodzi potrzeba szybkiej jazdy. Innym ciekawym elementem są zbiorniki paliwa umieszczone po bokach pojazdu na całej jego długości (stosowane w późniejszych wersjach), służące jako osłona przede wszystkim przeciwko pociskom kumulacyjnym. Należy także wspomnieć, że czołgi te były przystosowane do pływania, umożliwialy to specjalne ekrany, które montowano przed forsowaniem przeszkód wodnych. Na koniec warto wspomnieć o tym, iż Strv 103 jest jednym z nielicznych wozów wyposażonych w pancerz modułowy. Przewidziano to już na etapie projektowania umożliwiając wymianę jego elementów np. w razie uszkodzenia, albo też zastąpienie ich w przyszłości doskonalszą osłoną pancerną.

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Operator Zobacz posta
    ....Kolejną nietypową cechą Strv 103 jest napęd składający się z 2 silników mogących działać razem lub oddzielnie : zasadniczego w postaci dwusuwowego Diesla oraz pomocniczej turbiny spalinowej. ....
    Czytamy uważnie i będziemy googlować w poszukiwaniu takiego diesla
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    222
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Rysiek_O Zobacz posta
    Czytamy uważnie i będziemy googlować w poszukiwaniu takiego diesla
    To nie pomyłka. Mogę dodać, iż tego typu silniki zastosowano oprócz Strv 103 np. w japońskim czołgu Typ 74, rosyjskim T-64, czy też w brytyjskim Chieftainie, którego zdjęcie nr 64 zaprezentował Jacek w poście #140 na 14 stronie tego wątku.