Strona 10 z 36 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 354

Wątek: Ciekawe muzea

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria

Odp: Ciekawe muzea

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Fajny wątek tylko trochę tak techniczno-militarnie przegięty .
    Jest przegięty w stronę moich zainteresowań. Nic wszakże nie stoi na przeszkodzie, by inni wrzucali zdjecia o całkiem odmiennej tematyce. Niestety jak dotąd nie ma zbyt wielu chętnych.

Wracając do Kubinki c.d. niemieckiej broni pancernej. Nr 21 - samochód pancerny Sd.Kfz. 222 Ausf. A, nr 22 - działo pancerne Sturmgeschütz 40 (Sd.Kfz. 142/1 Ausf. F), nr 23 - działo pancerne (niszczyciel czołgów) Elefant znany też jako Ferdinand (Sd.Kfz. 184).

| OlyJedi Awatar jackowlew
    Mieszka w
    EPWA
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

To Kubinki ciąg dalszy.
    24

25

26
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5160929.jpg
Wyświetleń:	290
Rozmiar:	286,2 KB
ID:	109331   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5160930.jpg
Wyświetleń:	295
Rozmiar:	327,4 KB
ID:	109332   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5160931.jpg
Wyświetleń:	288
Rozmiar:	286,9 KB
ID:	109333  

| OlyJedi Awatar sabkon
    Mieszka w
    Poland
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Fajny wątek tylko trochę tak techniczno-militarnie przegięty . Dla odmiany pokażę coś innego - Muzeum Ikon w Supraślu - polecam odwiedzenie! Za muzeami nie przepadam, tamto jednak zapamiętałem bardzo pozytywnie. Autoportret wybaczcie .
    Na trzecim zdjęciu, to miało być zdjęcie ikony czy dziewczyny , podoba mi się
    Zapraszam na http://sabkon.blogspot.com/. Blog fotograficzny pokazujący znane i nieznane miejsca w Polsce i na świecie. Na blogu znajdziecie moje autorskie zdjęcia m.in. zamków, pałaców, muzeów, bunkrów, fortów, sztolni, tuneli, opuszczonych fabryk, cmentarzy oraz miejsc turystycznych. Prócz zdjęć każde miejsce zawiera wyczerpujący opis historyczny.

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria

Zanim opiszę fotografie jackowlewa będzie OT : mój ostatni post nie przypadł komuś do gustu. Odbiło się to na reputacji -280 pkt, a komentarz brzmiał : ''Niechętny''. Wielka szkoda, że ''zapomniał'' się przedstawić, chętnie dowiedziałbym się kto zacz. Może ujawni swój nick na PW, wtedy nie omieszkam zaprezentować go szerszemu gronu forumowiczów, choć po takiej deklaracji jestem pewien, że tego nie zrobi. Teraz będzie informacja specjalnie dla Niechętnego : nikt nikogo nie zmusza do oglądania fot i czytania postów w jakimkolwiek wątku, więc jeśli masz drogi malkontencie niechętny stosunek do tegoż, to daj sobie spokój z wchodzeniem tutaj, gdyż mogę Cię zapewnić iż będę kontynuował tę tematykę w dalszym ciągu, a mam tych muzeów do opisania jeszcze z kilkadziesiąt (wszystkie związane z techniką lub militariami). Jeśli mnie coś nie interesuje, to się tym nie zajmuję i nie zaglądam. Nawet by mi do głowy nie przyszło dawać minusy za to, że ktoś wrzucił coś co mi się nie spodobało.

Teraz przejdźmy do Kubinki - wrzutka prezentuje sprzęt ciekawy i unikatowy. Nr 24 to haubica samobieżna StuH 42 Ausf.G (Sd.Kfz. 142/2), nr 25 jest jedynym w świecie samobieżnym działem pancernym L/61 Sturer Emil, zaś nr 26 to także jedyne ocalałe działo pancerne StulG 33B.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sabkon Zobacz posta
    Na trzecim zdjęciu, to miało być zdjęcie ikony czy dziewczyny , podoba mi się
    Ikona tamtejszego muzeum - osoba, która oprowadza i opowiada o ikonach. Ciekawie! - "załapała się" więc na zdjęciu.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    EPWA
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Czołgi jadą dalej

27

28

29
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5160932.jpg
Wyświetleń:	294
Rozmiar:	308,4 KB
ID:	109416   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5160933.jpg
Wyświetleń:	275
Rozmiar:	263,6 KB
ID:	109417   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5160934.jpg
Wyświetleń:	286
Rozmiar:	318,3 KB
ID:	109418  

Awatar krisder
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Szkoda że ktoś tak niecnie potraktował kolegę Operatora i mam nadzieję że swoje postępowanie przemyślał i jest mu chociaż trochę wstyd. Bardzo lubię taką tematykę. To pozostałość po przeczytaniu setek "tygrysów" i dziesiątki sklejonych czołgów, samolotów z "Małego Modelarza". Bardzo chciałbym odwiedzić z aparatem takie magiczne miejsce.
    E-5+HLD-4, E-520,ZD 12-60, ZD-14-54, , ZD-35 macro,Sigma 50-500 f/4-6,3 EX DG HSM, FL-35R

Mieszka w
    EPWA
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez krisder Zobacz posta
    Szkoda że ktoś tak niecnie potraktował kolegę Operatora i mam nadzieję że swoje postępowanie przemyślał i jest mu chociaż trochę wstyd. Bardzo lubię taką tematykę. To pozostałość po przeczytaniu setek "tygrysów" i dziesiątki sklejonych czołgów, samolotów z "Małego Modelarza". Bardzo chciałbym odwiedzić z aparatem takie magiczne miejsce.
    @Operator jak system pozwoli to masz odemnie hop do góry.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria

Pewnie to jakiś "pacyfista", czołgów nie lubi.
    Mi też system nie pozwala.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria

Dzięki za wsparcie dobrzy ludzie!

Jedziemy z opisem, bo tym razem dwa niemieckie unikaty dużego formatu. Nr 27 to czeski lekki czołg LT vz. 38, który Niemcy użytkowali w swojej armii pod oznaczeniem PzKpfw 38t (Sd.Kfz. 140), za nim widoczny jest czołg średni PzKpfw IV Ausf. G (Sd.Kfz. 161/1). Nr 28 z lewej jest armata przeciwpancerna 3,7cm PaK 35/36, a za nią mało znane i z tego co wiem jedyne ocalałe na świecie działo samobieżne Ardelt. Nr 29 jest jednym z trzech zachowanych egzemplarzy w światowych zbiorach ciężkich dział pancernych (niszczycieli czołgów) Jagdtiger (Sd.Kfz. 186). Wersja na fotografii bazuje na podwoziu firmy Henschel. Był to najcięższy seryjnie produkowany pojazd pancerny II Wojny Światowej użyty bojowo. W zależności od źródła dane odnośnie masy wahają się w granicach 69,9-75t. Co interesujące drugim dostawcą nieco innego podwozia było Porsche.