To proste - silnik robi tylko wdech i wydech.![]()
To proste - silnik robi tylko wdech i wydech.![]()
To jedziemy dalej
106
107
![]()
Jacek
www.jackowlew.pl
Nr 106 przedstawia Typ-59, czyli chińską wersję współczesnego rosyjskiego czołgu podstawowego T-54. Nr 107 to polska tankietka TKS z okresu międzywojennego, używana w trakcie II W.Ś. Produkowały je zakłady Ursus w Warszawie. Ta maszyna z tego co wiem jest jedynym polskim eksponatem w tym muzeum. TKS był następcą tankietek TK-1, TK-2 i TK-3, które wzorowano na brytyjskiej konstrukcji Vickersa - Carden Loyd Mk VI. TKS-y są dzisiaj rzadkością, gdyż przetrwało ich tylko kilka sztuk.
Lecą czołgi może nie dzisiaj
108
109
110
111
![]()
Jacek
www.jackowlew.pl
Znowu coś niezmiernie ciekawego. Zdjęcia przedstawiają rosyjski pancerny wagon motorowy MBW-2 Striemitielnyj pochodzący z lat 1936-1937, a zbudowany w Leningradzie. Wieże w które był uzbrojony pochodziły najprawdopodobniej z czołgu średniego T-28. Niestety jest bardzo mało informacji na temat tego pojazdu (przynajmniej w internecie).
Ostatnio edytowane przez Operator ; 4.03.14 o 22:19
Tanki jadą ku uciesze @Operatora
112
113
114
115
![]()
Jacek
www.jackowlew.pl
Mam nadzieję, że nie tylko mojej.
Maszyny w tej wrzutce zapoczątkowały rozwój broni pancernej w ZSRR. Na zdjęciach 112 i 114 widzimy pierwszy czołg jaki skonstruowano w tym kraju, a mianowicie tzw. ''Czołg M'' / ''Czołg KS'', który był kopią francuskiego Renault FT-17 (zdjęcie nr 90, a opis w poście #179 tego wątku). Pierwowzór różnił się jednak np. inną wieżą. Powstało tylko 15 sztuk tych wozów w latach 1919-1920. Nr 113 i 115 przedstawia też radziecki lekki czołg wzorowany na Renault FT-17 oznaczony jako MS-1 / T-18 i produkowany w okresie międzywojennym.
Ostatnio edytowane przez Operator ; 6.03.14 o 19:22
Czołgów ciąg dalszy
116
117
118
![]()
Jacek
www.jackowlew.pl
Świetna wrzutka prezentująca mało znane i unikatowe radzieckie pojazdy pancerne z okresu międzywojennego. Każdy z nich zachował się do naszych czasów tylko w jednym egzemplarzu. Nr 116 to czołg ciężki T-35. Nr 117 jest prototypem samobieżnej haubicy SU-14-2 (zbudowano tylko dwie sztuki) bazującej właśnie na T-35. Nr 118 przedstawia eksperymentalne ciężkie działo samobieżne SU-100Y oparte na prototypowym czołgu ciężkim T-100 (obie maszyny wytworzono w jednym egzemplarzu nigdy nie podejmując seryjnej produkcji). Nie należy mylić tego wozu z innym działem samobieżnym o nazwie SU-100, z którym opisywany pojazd nie miał nic wspólnego poza nazwą.
Jacek
www.jackowlew.pl