cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
No i sie doczekalem.To nie jest pierwsze.Poprzednio tez widzialem "lepsze".
Zaspiewam sobie piosenke-Rozowo mi tak sliwkowo rozowo mi.....Załącznik 110865
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Dobra, macie obaj rację
Się kajam![]()
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Jako, że naśniegu się wyłożyłem- więc teraz będzie letnia seria. Plus 25 dla Saboora
Cmentarz wojenny nr. 78 w Ropicy Górnej (Ropicy Ruskiej) - stara nazwa Ropycia.
Pochowano na tym cmentarzu 165 żołnierzy rosyjskich i 122 żołnierzy austriackich. Projektantem nekropolii jest Hans Mayr.
Zresztą bardzo łatwo poznać taki charakterystyczny styl: Mayr projektował cmentarze otoczone kamiennym murek, z krzyżami żeliwnymi małymi lub dużymi ażurowymi.
Odczuwa się, ma się wrażenie budowli ciężkiej, nostalgicznej.
Dušan Jurkovič projektował inaczej. Jego nekropolie są lekkie, otoczone drewnianym płotkiem, główny monument pokryty gontem, a krzyże też drewniane. Takie odniesienie do konstrukcji cerkiewek. Oczywiście tylko w Beskidzie, bo znam Jego projekty z kamienia, i też cudowne.
Wspominałem kiedyś, że w czasach kiedy je budowano, cmentarze te lokalizowano na szczytach wzniesień. Te cmentarze się widziały. Dziś, po 100 latach różnie z tym jest. Drzewa pozarastały szczyty wzgórz, niekiedy trzeba dobrze szukać.
No dobra, więc zaczynamy wędrówkę przy nowym moście między Sękową a Ropicą Górną. Aby dojść do cmentarza, musimy przejść dwa wzgórza.
Idziemy
1134.
1135.
1136.
1137.
1138.
1139.
1140.![]()
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Sama natura i przepiękna okolica.
Boguś dawaj dalej.![]()
Ależ dam, oczywiście![]()
Cudna okolica. Ładnie ją pokazałeś.
Latem zapachniałoFajnie.