Bardzo ciekawy ten cmentarz w Łosiu.
Bardzo ciekawy ten cmentarz w Łosiu.
apz przypomniał wyliczankę... jak mieszkańcy byli niszczeni przez drugiego czlowieka. Przyroda, los, też się dołożyły do ogólnego rachunku.
Rok 1895 i epidemia cholery.
Druga strona wsi Łosie, drugi cmentarz, a właściwie miejsce pamięci. Pytałem - nikt nie wie, nie pamięta, nie ma w materiałach źródłowych - ile było ofiar tej epidemii. Wspomina się tylko o min 300 ofiarach.
772.773.
774.
775.
776.
777.
![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Cerkiew wsrod zieleni piekna, wolowina na tle cmentarza trafila sie...![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Cholera w tamtych czasach była faktycznie poważną chorobą. 300 osób to pewno spora populacja tej wsi. Cerkiew w Łosiu ładnie pokazana.
W mojej miejscowości zmarło ponad 200 osób na cholerę. Pochowano ich nie na cmentarzu, tylko na takiej górze w mojej miejscowości.
Okropna choroba.
Witajcie,
fajnie że wpadacie i komentujecie
Dziś ostatnia seria z Łosia. W sumie taka sobie, ale po prawdzie na taką małą wieś to już czwarty cmentarz.
Przypomnę - stary wiejski (migawki nie było - może kiedyś)potem wojskowy, choleryczny, a dziś nowy. Nie każde miasto może pochwalić się tyloma cmentarzami. Faktem jednak jest, że ludność, mieszkańcy na przestrzeni lat historii mieli piekło na ziemi.
Obok wsi Łosie, była nieistniejąca już "stara" wieś Klimkówka. Podkreślam "stara" - ponieważ w miejscu tej wsi, aktualnie jest zapora i jezioro Klimkówka. W tej starej wsi był cmentarz, groby, jak też i cerkiew.
Wieś została przeniesiona, dla mieszkańców wybudowano nową cerkiew, a cmentarz ekshumowano. I właśnie te ekshumowane groby zlokalizowano na nowym cmentarzu w Łosiu.
Aktualnie jest wspólną nekropolią dla obu tych wsi.
778.779.
780.
781.
782.
![]()
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie