Pomysl z baza remontowa dla niemieckich u-botow to ciekawy.
Pomysl z baza remontowa dla niemieckich u-botow to ciekawy.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Fajnie tam macie. Ciekawostek mnóstwo. Ja mam jeszcze nie pokazywane z Gierłoży. A widzę, po Twoich fotach, że kolejna wyprawa się kroi![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
bardzo ciekawe informacje, historyczne i przyrodnicze. historia związana ze śluzą całkowicie mi nie znana
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Bardzo ciekawy wątek. Z bazą remontową dla U-bootów to bajka. Skoro komora śluzy ma długość 46 m to "na styk" weszły by najmniejsze niemieckie okręty podwodne typu II
http://pl.wikipedia.org/wiki/Okr%C4%...dwodne_typu_II
Typowe wojenne typu VII miały ponad 60 m długości.
Że nie wspomnę o problemie z ukształtowaniem trasy kanału tak by okręt "wyrobił się" na łukach.
Waruga - mnie tez to zaskoczyło jak się o tym dowiedziałem, tak jak pisze Michał_G to może być bajka. A w każdej bajce jest ziarenko prawdy.
Bodzip , a w Mamerkach byłeś ?
Abir - masz bliżej w te strony ode mnie![]()
Jacek
yac-ku szacun bo kapitalne foty pokazałeś, zwłaszcza z tej śluzy. Ja tam byłem niedaleko na rowerkach z córkami, ale mnie burza pogoniła i i nie dotarłem czego bardzo żałuję. Takie objekty to fascynujące świadectwa historii na polskiej ziemi. Jak mi zdrowie pozwoli to ja też tam pojadę.
Dzięki i pozdrowerki.![]()
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Boguś piszesz o Mamerkach- bunkrach Naczelnego Dowództwa Wermachtu. Mówiąc szczerze byłem trochę rozczarowany. Kilka bunkrów rozrzuconych w głębokim lesie po obu stronach drogi. Główna atrakcja to bunkier-gigant na którym wybudowano drewnianą platformę widokową z uwagi na wysokie drzewa. Widać z niej jez. Mamry i to właściwie wszystko, bo dookoła wysoki i gęsty las.
Śluza na kanale Mazurskim jest o niebo ciekawsza.![]()
Wspomniałem o Mamerkach gdyż są mniej znane od Gierłoży. Nie wiem Biker czy oglądałeś te w Mamerkach są one po dwóch stronach szosy. I można po nich łazić
( foty z 2010)
kamuflaż doskonały. Niemcy wszystkie bunkry pokrywali czymś (nie pamiętam) i mech momentalnie zarastał ściany i przede wszystkim dachy. Z powietrza widoczna była tylko gęstwina lasu.
Ostatnio edytowane przez yac ; 1.01.14 o 00:31
Jacek