Ja byłem w Mamerkach rok temu 2012 po obu stronach. Bunkry fajne, ale brak tam gospodarza we wszystkich poza tym gigantem.![]()
Ja byłem w Mamerkach rok temu 2012 po obu stronach. Bunkry fajne, ale brak tam gospodarza we wszystkich poza tym gigantem.![]()
gospodarze dostali eksmisję w 1944/5 i całe szczęście![]()
Jacek
też tam właziłem, drzewa zasłaniają dobry widok.
Jacek
Miło się ogląda, w tym roku planujemy wakacje gdzieś na Mazurach, tylko w mniej obleganych przez ludzi rejonach. Jak widzę będzie co oglądać.
pomyślności dla wszystkich w Nowym Roku.
Ciągle poszukuję...
Wątek zapuściłem ale wypada skończyć zaczęty temat.Tym bardziej że ciągnie się więcej miesięcy niż dni spędzonych na urlopiei trzeba zaplanować kolejne trasy na ten rok.
W zasadzie trasa do dworu w Kałkach była ostatnim wyjazdem przed powrotem do domu.
Po drodze minęliśmy jeszcze wiatrak holenderski we wsi Stara Różanka w dobrym stanie - przynajmniej z zewnątrz . Podobno jedyny na Mazurach który ma jeszcze skrzydła.
106
107
Wracając następnego dnia do domu zatrzymaliśmy się na kawie w folwarku Galiny zbudowanym w XIX wieku. Po czasach komuny i pgr-ów majątek znalazł się w prywatnych rękach ( nie chcieli powiedzieć czyich) został odrestaurowany. Jest restauracja i bardzo ładnie urządzone stajnie z hodowlą koni.
108
109
110
111
112 ( iso 25600)
113
Tuż przy folwarku mieszkał baron Botho zu Eulenburg w wybudowanym dla siebie pałacu w XVI wieku. Jedynym dojściem do pałacu był zwodzony most nad fosą broniącą dostępu.
Obecną formę typową dla architektury renesansowej pałac otrzymał w 1921 roku.
W 1945 r pałac został splądrowany ( wiadomo przez kogo) ale cudem ocalał.
Natomiast ostatni właściciel, hrabia Botho Wend zu Eulenburg podczas wywózki na Sybir dokonał swego żywota.
114
115
116
117
Spichlerz z 1745 r tuż przed bramą wjazdową do pałacu.
118
119
120
Jacek
Jeszcze jedno z widokiem na stary spichlerz ( w poprzednim poście nie mogłem wrzucić więcej zdjęć )
121
Na koniec zatrzymaliśmy się w restauracji "OKONEK" przy trasie Gdańsk - Warszawa na wysokości Pasłęka na przepysznym obiedzie. Na talerzu oczywiście małe okonki - palce lizać .
122
( kiedy mam okazję to zawsze zajeżdżam i Wam też polecam)
koniec tej wycieczki![]()
Ostatnio edytowane przez yac ; 21.05.14 o 01:56
Jacek
Nie proszę Pana - się nie zgadzam. Będziesz jeździł i pokazywał nam tę piękną krainę
Możesz dorzucić Kaszuby o !
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Odrestaurowany folwark wygląda bardzo fajnie. Spichlerz podupadł, ale może to tylko kwestia czasu i za niego też się wezmą.
Fajnie tam![]()
The question is, who cares?
Dzięki. To znowu mam tam jechać? może w sierpniu się uda.
Na Kaszuby to raczej osobny wątek
Ahutta , spichlerz w takim stanie ma swój urok - mi się taki podoba.
Przy folwarku jest jeszcze małe zoo.
A tą książkę polecam każdemu, kto się wybiera w tamte strony i nie chce siedzieć w głównych centrach turystycznych.
Ja mam wydanie trzecie.
Jacek