Niestety potwierdzam, że obiektyw łatwo łapie flary. Szczególnie na wyższych przesłonach. Poza tym obiektyw świetny. Na 12 mm nie ma straty jakości w rogach, jak to było w 12-50, ostrość marzenie, bokeh też.
Niestety potwierdzam, że obiektyw łatwo łapie flary. Szczególnie na wyższych przesłonach. Poza tym obiektyw świetny. Na 12 mm nie ma straty jakości w rogach, jak to było w 12-50, ostrość marzenie, bokeh też.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
luc4s - aż by się chciało ustawić obok dokładnie takie samo ujęcie z Panasonica 12-35/2,8 i np. z jakiejś Canonowej e-Lki![]()
Ja póki co też grzechów nie znajduję... No może zbyt głośno pracuje silniczek i słychać go na filmikach...
Porównania nie zrobię, gdyż nie dysponuję Panasem. Ciekaw jestem, czy jakiś dobry filtr UV by nie pomógł.
z tego co pamiętam to Vindex miał 12-35 i był z Krakowa, ale on jakoś ostatnio się chyba nie udziela na Forum
Myślę, że tu nie ma co porównywać, albo to się akceptuje, albo nie. Pozostałe zalety tego obiektywu są raczej bezdyskusyjne. Dla mnie Panas jest za krótki na uniwersalny zoom no i za drogi (biorę pod uwagę naszą zakonową cenę).
Bokeh na 12 mm f.2.8
bokeh fajny ale wolę zobaczyć go na np portrecie i najlepiej jak w tle jest druga osoba.
wówczas ta różnica się zatraca albo uwydatnia.
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)