Strona 58 z 97 PierwszyPierwszy ... 848565758596068 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 965

Wątek: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO

| OlyJedi Awatar lcf
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    inkoguto, chodziło mi o to, że mając 12-40 nie ma sensu posiadać równolegle 45mm czy 60mm - różnice do pominięcia, więc jeśli już portretówka to 75mm1.8
    No nie do końca. Zgodziłbym się, jeśli chodzi o ZD 12mm, przy tej ogniskowej 12-40 jest genialnie ostry, od pełnej dziury. Ale przy 40mm ostrość choć ma nadal przyzwoitą, to jednak zauważalnie słabszą - ZD 45mm nawet przy F/1.8 jest ostrzejszy, niż 12-40 przy 40mm i F/4. Dodatkowo przy szkłach portretowych mniejsza GO też dla niektórych ma znaczenie, tak samo jak i dodatkowe światło. Dokładne wykresy tutaj:

http://www.optyczne.pl/313.4-Test_ob...87_obrazu.html
    http://www.optyczne.pl/240.4-Test_ob...87_obrazu.html

A 60 (tak Sigma, jak i ZD Macro) i 75 to już jednak inne ogniskowe, sporo od 40 odbiegające, więc nie można bezpośrednio porównywać.
    Ostatnio edytowane przez lcf ; 26.06.14 o 19:33
    OM-1, mZD 12-40 F/2.8, mZD 60 F/2.8, Nocticron 42.5 F/1.2
    flickr: lcf80

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez inkoguto Zobacz posta
    tymczasowy_ pewnie masz rację, załączony porter bardzo przyjemny choć nie wiem czy GO nawet nie za mała bo uszy już poza GO.
    No co Ty opowiadasz, przecież każdy profesjonalista Ci powie, że główna wada m43 to zbyt duża GO, nawet ze szkłami f=0.95, a tu mamy nędzne f=2.8 ... czyli dla boskiego FF tylko f=5,6 (pfuj, pfuj, a feeeeee ....). Prawdziwe profesjonały niżej FF z 85mm1.2 nie upadają

| OlyJedi Awatar inkoguto
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

No co Ty opowiadasz, przecież każdy profesjonalista Ci powie, że główna wada m43 to zbyt duża GO, nawet ze szkłami f=0.95, a tu mamy nędzne f=2.8 ... czyli dla boskiego FF tylko f=5,6 (pfuj, pfuj, a feeeeee ....). Prawdziwe profesjonały niżej FF z 85mm1.2 nie upadają
    i tu mnie masz. Żaden ze mnie profesjonalista.
    Acha i co złego to nie ja...
    ----
    moje zdjęcia

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lcf Zobacz posta
    No nie do końca. Zgodziłbym się, jeśli chodzi o ZD 12mm, przy tej ogniskowej 12-40 jest genialnie ostry, od pełnej dziury. Ale przy 40mm ostrość choć ma nadal przyzwoitą, to jednak zauważalnie słabszą - ZD 45mm nawet przy F/1.8 jest ostrzejszy, niż 12-40 przy 40mm i F/4. Dodatkowo przy szkłach portretowych mniejsza GO też dla niektórych ma znaczenie, tak samo jak i dodatkowe światło. Dokładne wykresy tutaj:

http://www.optyczne.pl/313.4-Test_ob...87_obrazu.html
    http://www.optyczne.pl/240.4-Test_ob...87_obrazu.html

A 60 (tak Sigma, jak i ZD Macro) i 75 to już jednak inne ogniskowe, sporo od 40 odbiegające, więc nie można bezpośrednio porównywać.
    Z teoretycznego punktu wrażenia może i masz rację, z praktycznego już niekoniecznie. Mam Sigmę 60mm2.8 (wyjątkowo ostra bestia) a 12-40mm na 40mm@2.8 wcale jej nie ustępuje.

Lepsze światło powiadasz ... po co? W portrecie? No ale to może tylko ja, robiąc portret najpierw szukam dobrego oświetlenia ... do ciemnych i mrocznych piwnic, na sesje w zastanym świetle moich modelek nie ciągnę

PS
    Naprawdę 40mm i 60mm ta bardzo od siebie nie odbiegają, zrobię jakieś porównanko ciekawe czy zgadniesz, które czym robione.

Tu masz z S60mm2.8 - możesz porównać z poprzednim peze mnie wrzuconym z 12-40 - jak dla mnie różnic nie ma (poza innymi modelami) https://www.dropbox.com/sh/k4brc6k1h...100088_LR4.jpg
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 27.06.14 o 13:10

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Lepsze światło powiadasz ... po co? W portrecie? No ale to może tylko ja, robiąc portret najpierw szukam dobrego oświetlenia ... do ciemnych i mrocznych piwnic, na sesje w zastanym świetle moich modelek nie ciągnę
    Co prawda pytanie nie do mnie, ale że niejako temat wywołałem, to odpowiem zdjęciem:

SG102758 by inkoguto, on Flickr

Zdjęcie zrobione 50/1.4 przy następujących nastawach: f1.4, czas: 1/15, ISO800 i do tego lampa. Warunki były jak to przy zachodzie słońca w lesie - trudne. bywa więc i tak, że przydaje się coś jaśniejszego niż 2.8. Przynajmniej ja mam takie doświadczenia.
    ----
    moje zdjęcia

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Zdjęcie zrobione 50/1.4 przy następujących nastawach: f1.4, czas: 1/15, ISO800 i do tego lampa. Warunki były jak to przy zachodzie słońca w lesie - trudne. bywa więc i tak, że przydaje się coś jaśniejszego niż 2.8. Przynajmniej ja mam takie doświadczenia.
    Rozumiem, że to ISO800, f=1,4 i 1/15sek były potrzebne aby prześwietlić tło (oświetlone światłem zastanym) ... bo przecież lampą można było walnąć z większą mocą

PS
    WB Twojej fotki jakoś mi nie leży ...

PPS
    Apropos moich uwag o ciemnej piwnicy ... W lesie to i w samo południe jest jak na polu o zachodzie, więc po co czekałeś na zachód słońca idąc na sesję do lasu Nie ma to jak zbajerować modelkę, choć do lasu, o zachodzie, zrobię Ci pikne fotki Komary nie cięły?
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 27.06.14 o 16:12

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Rozumiem, że to ISO800, f=1,4 i 1/15sek były potrzebne aby prześwietlić tło (oświetlone światłem zastanym) ... bo przecież lampą można było walnąć z większą mocą
    tło nie jest prześwietlone. Lampa + parasolka była po to by doświetlić modelkę

WB Twojej fotki jakoś mi nie leży ...
    bywa, to jak sądzę mocno indywidualna kwestia

Apropos moich uwag o ciemnej piwnicy ... W lesie to i w samo południe jest jak na polu o zachodzie, więc po co czekałeś na zachód słońca idąc na sesję do lasu
    takie były możliwości i warunki, generalnie chodziło o ciemny las i nie w lesie światło też ma znaczenie, zarówno jego ilość, ostrość jak i kąt padania. Poza tym jak popatrzysz na inne zdjęcia w galerii to właśnie chodziło o zdjęcia w lesie i tyle.

Przy okazji pozdrowienia dla Micha
    ----
    moje zdjęcia

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

tło nie jest prześwietlone. Lampa + parasolka była po to by doświetlić modelkę​
    Nie będę się kłócił, ale akurat na tym zdjęciu spokojnie można było o 2-3eV zmniejszyć ekspozycję.
    Po drugie tło można niedoświetlić i potem ciągnąć cienie, wiem, wiem z matrycą m43 ciężka sprawa , ale tło jest i tak całe w nieostrości więc nie ma strachu o degradację tych miejsc, można spokojnie ciągnąć ...

bywa, to jak sądzę mocno indywidualna kwestia ...​
    ... (fioletowej) skóry modelki ?

takie były możliwości i warunki, generalnie chodziło o ciemny las i nie w lesie światło też ma znaczenie, zarówno jego ilość, ostrość jak i kąt padania. Poza tym jak popatrzysz na inne zdjęcia w galerii to właśnie chodziło o zdjęcia w lesie i tyle.
    W lesie, w zasadzie o każdej porze i w każdym oświetleniu mamy do czynienia z rozproszonym światłem ...

Generalnie Twoje przykłady mało mnie przekonują do tego aby płakać z powodu nie posiadania portretówki z f=1,4 ... i tak czy siak doświetlałeś modelkę lampą, a pomiar ustawiałeś ma tło. Gdybyś poszedł w południe do tego lasu, to tło aby nie było takie jasne, powinieneś zwiększyć spokojnie przysłonę, nawet zmniejszyć ISO, czy skrócić czas - tło byś miał tak samo eksponowane jak przy gorszym świetle ... a modelkę i tak doświetlasz lampą. Sesja planowana, więc to wina nie sprzętu lecz fotografa
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 27.06.14 o 17:52

| OlyJedi Awatar lcf
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Przy modelce - OK. Ale jak wiercące się dziecko próbujesz ustrzelić, to jest różnica między 1/30 i 1/60 sec .

Co do ostrości to tutaj masz przykład z ZD 60mm przy F/4 (80 lpmm w centrum):

Szkło co prawda mam głównie do makro (1:1), ale czasem portret też się zdarza - rzuć okiem jak oczy i rzęsy wyszły na pełnowymiarowej wersji (do pobrania na flickr). 12-40 w zakresie 12-25 też jest żyleta, ale do portretu wolę jednak stałki - trochę większa ostrość, ładniejsze jak dla mnie bokeh, a w przypadku 45 także nieco więcej światła.

Podsumowując: podstawowym szkłem jest i będzie u mnie 12-40, bo jest po prostu bardzo wszechstronny, w całym zakresie co najmniej przyzwoity optycznie, zoom na pierścieniu szybszy niż nożny, a w razie potrzeby tak makro jak i portret też nim można machnąć - ale dedykowane stałki do portretów czy makro też się przydają .
    Ostatnio edytowane przez lcf ; 27.06.14 o 21:10
    OM-1, mZD 12-40 F/2.8, mZD 60 F/2.8, Nocticron 42.5 F/1.2
    flickr: lcf80

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lcf Zobacz posta
    Podsumowując: podstawowym szkłem jest i będzie u mnie 12-40, bo jest po prostu bardzo wszechstronny, w całym zakresie co najmniej przyzwoity optycznie, zoom na pierścieniu szybszy niż nożny, a w razie potrzeby tak makro jak i portret też nim można machnąć - ale dedykowane stałki do portretów czy makro też się przydają .
    Jestem tego samego zdania.
    ----
    moje zdjęcia