Strona 38 z 97 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 965

Wątek: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO

Cytat Zamieszczone przez yac Zobacz posta
    Ależ ten obiektyw ma piękne flary
    Nie wygląda to dobrze. Miałem nadzieję, że będzie to obiektyw bez kompromisów. A jest podobnie jak w przypadku Panasonica 12-35 f/2.8. Niby oba obiektywy z wyższej półki, a dają tak ciała w pracy pod słońce.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Nie wygląda to dobrze. Miałem nadzieję, że będzie to obiektyw bez kompromisów. A jest podobnie jak w przypadku Panasonica 12-35 f/2.8. Niby oba obiektywy z wyższej półki, a dają tak ciała w pracy pod słońce.
    A czego można sie spoodziewać , dużo szkla w drobnych kawałkach, widoczne nano powłoki Panasonica i mityczne powloki Zero w Zuiko i tak nie dają rady. W stalkach jest nieźle, pozostają stałki. Lub używanie osłony.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

No to rozwiązała się zagadka, dlaczego Olek daje do tego obiektywu osłonę przeciwsłoneczną za friko
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

czyżby dokładnie z tego samego, dla którego Panasonic dodaje ją do 25/1,4?
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    A czego można sie spoodziewać , dużo szkla w drobnych kawałkach, widoczne nano powłoki Panasonica i mityczne powloki Zero w Zuiko i tak nie dają rady. W stalkach jest nieźle, pozostają stałki. Lub używanie osłony.
    Ja spodziewałem się raczej, że skoro:
    - mniejsza odległość bagnetu od matrycy ułatwia konstruowanie obiektywów szerokokątnych
    - w przypadku Olympusa nie trzeba przejmować się stabilizacją
    - i ostatecznie niektóre wady można skorygować programowo
    to powinno być łatwiej zrobić dobry obiektyw lub przynajmniej znaleźć dobry kompromis (np. większa dystorsja w zamian za brak odblasków).

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Ja spodziewałem się raczej, że skoro:
    - mniejsza odległość bagnetu od matrycy ułatwia konstruowanie obiektywów szerokokątnych
    - w przypadku Olympusa nie trzeba przejmować się stabilizacją
    - i ostatecznie niektóre wady można skorygować programowo
    to powinno być łatwiej zrobić dobry obiektyw lub przynajmniej znaleźć dobry kompromis (np. większa dystorsja w zamian za brak odblasków).
    Uwierzyłeś w cuda? Mniejsza odległość ułatwia konstruowanie obiektywu, ale utrudnia zbieranie sygnału na matrycy. Lustro wymusza coś w rodzaju telecentryczności
    No i tak prawdę mówiąc, to jaki procent stanowią zdjęcia ze słońcem w kadrze? Nie w testach, a w realnym foceniu.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Uwierzyłeś w cuda? Mniejsza odległość ułatwia konstruowanie obiektywu, ale utrudnia zbieranie sygnału na matrycy. Lustro wymusza coś w rodzaju telecentryczności
    No i tak prawdę mówiąc, to jaki procent stanowią zdjęcia ze słońcem w kadrze? Nie w testach, a w realnym foceniu.
    U mnie moglo by byc dużo, ale po wieloletnim użytkowaniu systemów Olka nie mam złudzen , a Olkowe stalki zachowują sie calkiem nieźle, poza 17-stką,
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    To znaczy o jakie cuda się mnie pytasz?

Co do telecentryczności to w czym mniejsza telecentryczność ci przeszkadza? Większą winietę sobie skorygujesz jednym kliknięciem, a odblasków nie da rady.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

To znaczy o jakie cuda się mnie pytasz?

Co do telecentryczności to w czym mniejsza telecentryczność ci przeszkadza? Większą winietę sobie skorygujesz jednym kliknięciem, a odblasków nie da rady.
    Ogólnie chodziło mi o wiarę, że nagle Olympus zrobi coś niezwykłego. Olympus napotyka na te same ograniczenia techniczne co inne firmy. Każda by chciała wyprodukować obiektyw doskonały i tylko wciskać nam co chwilę nowe puszki
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Niczego niezwykłego nie oczekiwałem. Po prostu miałem nadzieję, że będzie to dobry obiektyw. W niektórych kategoriach bardzo dobry, w innych przyzwoity, ale w żadnej kategorii nie zaliczy wpadki. Coś jak ZD 12-60.