E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
No to rozwiązała się zagadka, dlaczego Olek daje do tego obiektywu osłonę przeciwsłoneczną za friko![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
czyżby dokładnie z tego samego, dla którego Panasonic dodaje ją do 25/1,4?
Ja spodziewałem się raczej, że skoro:
- mniejsza odległość bagnetu od matrycy ułatwia konstruowanie obiektywów szerokokątnych
- w przypadku Olympusa nie trzeba przejmować się stabilizacją
- i ostatecznie niektóre wady można skorygować programowo
to powinno być łatwiej zrobić dobry obiektyw lub przynajmniej znaleźć dobry kompromis (np. większa dystorsja w zamian za brak odblasków).
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Niczego niezwykłego nie oczekiwałem. Po prostu miałem nadzieję, że będzie to dobry obiektyw. W niektórych kategoriach bardzo dobry, w innych przyzwoity, ale w żadnej kategorii nie zaliczy wpadki. Coś jak ZD 12-60.