ok, dzięki za dobre chęci![]()
ok, dzięki za dobre chęci![]()
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
Owszem ale ja piję raczej do czegoś innego. Popatrz raz jeszcze na to zdjęcie i wyobraź sobie, że flary na nim nie ma. I jak, zdjęcie teraz wydaje się super ? Moim zdaniem przy takim kadrze nawet obiektywem "bez flar" nie próbowałbym robić zdjęcia.
To nie flara jest tu problememChodzi mi tylko o przykładowe zdjęcie. Co z tego, że na takim kadrze wyszła flara... ? Gdyby takie flary wyłaziły na większości zdjęć pod słońce, wowczas można uznać to za wadę ale ten akurat przykład tego nie udowadnia.
No ale to zdjęcie przykładowe zrobione tak aby było widac tylko flaretylko to nie musi być słup. Mozna sobie wyobrazić zdjęcie robione pod słońce na pustyni w górach albo lesie.
O takie cos http://instagram.com/p/dOAZddHGk9/
Albo takie
http://3.bp.blogspot.com/-76new8u3ih...0/DBS07452.jpg
Wtedy taka bądź inna cecha obiektywu będzie miała znaczenie. Należy pamiętać jednak o tym, że tego typu zdjęcia stanowią jakiś drobny odsetek naszych zdjęć. Znów jak w życiu - coś za coś.
Pytanie czy wolimy mieć w torbie 12, 25, 45 czy jednego dobrego zooma. Ja pod światło i tak głównie uzywam 7.5 i 25 ale nie zawsze chce mi sie miec torbe pełną stałek
Ostatnio edytowane przez dobas ; 24.12.13 o 19:37
No tak ujęcie celowo aby flara była. Da się ten efekt zminimalizować odpowiednio ustawiając obiektyw w stronę słońca.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Bardzo dobrze dobrałeś przykładowe zdjęcia. Też lubię fisha Samyanga![]()
Bardzo ładnie pracują pod światło, ładne gwiazdki tworzą. Flara, jak się trafi, wystarczy lekko zmienić kąt i po problemie. To jest przykład że mimo iż coś takiego pojawia się na zdjęciu, nic a nic go nie psuje. Wręcz przeciwnie, dodaje mu coś.
Podobnie, moim zdaniem, jest z (dużym) zuiko 14-42, 14-54, 9-18. Nawet jak złapiemy flarę poprzez lekką zmianę kąta możemy problemu pozbyć. Najgorszym pod tym względem szkłem jakim fociłem była Sigma 10-20. To była ciągła walka.
Natomiast każdym szkłem można pokazać flarę, wystarczy dobrać odpowiednio kadr i warunki. Tak właśnie zostało wykonane przedmiotowe zdjęcie. Z premedytacją, która niczego nie dowodzi.
Oczywiście całe moje wywody dotyczą raczej fotografii krajobrazowej. Jest czas na zmianę kadru, kąta itp. W innej fotografii, np. reporterskiej, jak będą się często pojawiać flary... to sprawa faktycznie nieciekawa.
Ostatnio edytowane przez via ; 24.12.13 o 23:23
Też u Was słychać szum silniczka jak ostrzy? W innych szkłach mZD ostrzenie jest bezgłośne.
Tak jeśli jest idealna cisza lub przyłożę do ucha to słychać silnik.
Czy u Was po wysunięciu na 40mm i przy lekkim poruszeniu body słychać stuki w środku obiektywu?
Jak na razie nie zapeszam obiektyw bardzo bardzo...
Przy filmowaniu bardzo fajnie się zoomuje i nie brak mi PZ z 12-50. Bardzo fajnie też działa pierścień ostrości.
Ostrość na 2,8 bardzo dobra nie gorsza niz na f4.
X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,
No mi się rusza trochę wysunięty tubus.
Pytanie, czy to slychac tak naprawde szum silnika, czy po prostu calego mechanizmu - tam w srodku jednak jest troche szkla do przesuwania w trakcie ostrzenia.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert