Od zawsze mialem ambiwalentny stosunek do tego miejsca.Pomysl zeby takie cos wybudowac.........wart obejrzenia ale styl niestety jest tandetny.Pomyslec ze wtedy nie bylo koparek ajednak okoloczni mieszkancy dali rade
Od zawsze mialem ambiwalentny stosunek do tego miejsca.Pomysl zeby takie cos wybudowac.........wart obejrzenia ale styl niestety jest tandetny.Pomyslec ze wtedy nie bylo koparek ajednak okoloczni mieszkancy dali rade
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.
Czekam na kolejny reportaż... tym razem ze Św. Lipki![]()
W latach 1350 - 1401 powstał zamek w Reszlu. Najpierw jako strażnica krzyżacka, potem w wyniku porozumień jako zamek obronny dla powstałej obok osady.
Oczywiście już jako zamek biskupi. Te porozumienia to podział Warmii pomiędzy biskupów a kapitułę.
Ponieważ nie był to poniedziałek, więc wleźliśmy do środka. Udostępniona jest wieża i część piwnic. Reszta to hotel, restauracja. No oczywiście znienawidzone przeze mnie parasole Tyskiego.
Reszel to malutkie miasteczko, takie tyci tyci - ale ma dwa niezaprzeczalne atuty: zamek i kościół. Reszta miasteczka to późny Gomółka. Jak moja znajoma mówi - Sodomora i Godomora
Sklepy upadłe, wyzamykane, puste lokale z wybitymi szybami. Sporo chyba bezdomnych siedzących byle gdzie. Ale uliczki wybrukowane ładnie, nie ma dziur i wybojów.
Przypuszczam, że można tam tanio przenocować i cieszyć się cudownym krajobrazem.
Dziś Reszel zamek cz I.
390.
391.
392.
393.
394.![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
C.D.Nastąpi .Czekamy z utęsknieniem.
![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
ten "późny Gomółka" może też ciekawy fotograficznie, traktując go jako zjawisko architektoniczne, może kulturowe.
na marginesie, słyszałem dużo o "wczesnym Gierku", wczesny Gierek ...to, wczesny Gierek....tamto. ale późny Gomółka?? to słyszę nieczęsto![]()
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Chciałem przez to podkreślić, że... może inaczej, Gomółka dostawał kredyty i rozwijał kraj. Jedni mówią że przejedliśmy, ale mimo to coś się budowało. Za Gomółki to pozostałość po siermiężności post Bierutowskiej.
Jak umarł Bierut to miałem roczek, ale tak z perspektywy 5 - 7 latka trochę pamiętam![]()
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|