Strona 41 z 97 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 965

Wątek: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO

Niestety nie sprawdziłem tego, bo nawet o tej przypadłości nie słyszałem, a nie zauważyłem bo bawiłem sie przy dobrym świetle i nie wchodziłem na wartości iso większe niż 800.
    Zaciekawiło mnie to zjawisko. Moze w przyszły weekend sprawdzę czy w drugiej wersji to występuje.

| OlyJedi
    Mieszka w
    pod Krakowem
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

ciekaw jestem czy to poprawili? Do iso 3200 śmiało korzystam w em-5.
    X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

W testach 12-35 wychodzi, że kiepsko pracuje pod światło i są flary. W praktyce trzeba się trochę napracować, żeby je wywołać z założoną osłoną.
    Przypuszczam, że z 12-40 jest podobnie.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Coraz lepiej ta rozmowa się układa Pytanie uznaję za retoryczne i nie związane z tematem więc sobie je odpuszczę.
    W zasadzie to masz rację, pytanie jest retoryczne.

Zazwyczaj w każdym systemie jaki używałem (klisza FF, klisza MF, 4/3, m43, NEX) miałem po kilka obiektywów, szczególnie w 4/3 "przetestowałem" szeroką gamę od zwykłego "kitowca" po "High Pro". Wniosek, każdy z tych obiektywów nadawał się do zrobienia dobrego zdjęcia, których oglądanie np. na odbitkach A4 dawało dużą przyjemność bez względu jaki szkłem było zrobione -czy to "kitowcem" czy to "high pro".

Owszem różnice było czasami widać, najczęściej po zrobieniu powiększeń 100% i po analizie obszarów znacznie oddalonych od centrum (tak naprawdę mało istotnych dla samego zdjęcia). Ale samo posiadanie tych szkieł dawało dobrą przepustkę do niekończących się dyskusji na forum o wyższości świąt BN nad świętami WN, co jest zresztą permanentną cechą forum (nie tylko tego).

Wracając do obiektywów, zarówno 17mm jak i 20mm są obiektywem typu "musisz mieć". Dlaczego? Mają taką ogniskową i taką jasność, że można nimi zrobić ogromny procent zdjęć. Tak po prawdzie mogą być jedynymi obiektywami jakie można by mieć.

Co do 12-35 czy 12-40, to oba są bardzo przydatne dla miłośnika zoomów w systemie m43, jak dla mnie jeden i drugi idealny do fotografii podróżniczej. I aby być w pełni zabezpieczony to jedynie ww. 17 lub 20 do kieszeni, chociaż coraz częściej chodzi mi po głowie nowe Panasikowe 15mm/1.4

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

a nie 15mm f/1.7 ?
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Kupiłem 12-40 by robić zdjęcia na ciemnych imprezach i jestem bardzo zadowolony. Lumix 7-14 daje zbyt duże zniekształcenia ludzi po bokach, kity są za ciemne, stałki za bardzo ograniczają. Szkoda tylko, że szkło jest takie grube. Na jednym zdjęciu przy podciągnięciu o +2ev z ISO2500 wyszedł banding. Na zdjęciu wycinek ale wyciągnięty o +3ev. Zastanawiam się na jedną rzeczą, czy banding powstający przy takim rozjaśnianiu jest rzeczywiście wadą. Było to jedyne zdjęcie z tym efektem.
    Nazwa:  2013-11-16-21-43_PB160156.jpg
Wyświetleń: 494
Rozmiar:  927,5 KB

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    a nie 15mm f/1.7 ?
    Masz rację.

---------- Post dodany o 10:32 ---------- Poprzedni post był o 10:21 ----------

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Kupiłem 12-40 by robić zdjęcia na ciemnych imprezach i jestem bardzo zadowolony.
    Ja wolę zabrać na imprezę 17mm czy 20mm ze względu na to, że są jaśniejsze. A najlepiej LX-5 bo mieści się do kieszeni

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Lumix 7-14 daje zbyt duże zniekształcenia ludzi po bokach, kity są za ciemne, stałki za bardzo ograniczają. Szkoda tylko, że szkło jest takie grube. Na jednym zdjęciu przy podciągnięciu o +2ev z ISO2500 wyszedł banding. Na zdjęciu wycinek ale wyciągnięty o +3ev. Zastanawiam się na jedną rzeczą, czy banding powstający przy takim rozjaśnianiu jest rzeczywiście wadą. Było to jedyne zdjęcie z tym efektem.
    Jeśli tak mocno trzeba ciągnąć, to może lepiej inaczej naświetlić?

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

też czekam na ten obiektyw.
    chyba go jeszcze nie ma (?).
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Na zachodnich forach piszą, że oficjalny termin to początek grudnia, tak samo jak u nas. Jednak parę osób zamawiających najwcześniej, dostało swoje sztuki na przełomie października i listopada. Do nas też już dotarło parę sztuk. Kolejni TAM piszą, że mają obiecaną wysyłkę na połowę listopada, więc może historia się powtórzy i u nas w tym tygodniu chociaż kilka się pojawi

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Kupujcie z filtrem,bo to sie tak latwo rysuje,oj latwo.

Takim filtrem prf-d62 pro