No właśnie nie dla mnie. Odblaski są przecież kategorią w której 12-40 f/2.8 zaliczył wpadkę.
Przecież musiał w czymś zaliczyć "wpadkę".
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
W tej cenie nie może być idealny - w końcu porównajmy go do odpowiednika w FF - i w cenie, i w wielkości.
Cuda się zdarzają, ale bez przesady.
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Obiektyw idealny nie jest, ale tego nie oczekiwałem.
Grunt, że jest dobry, lepszy od kitów.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
O kurcze tylko sobie w łeb sztrzelić, tak samo jak w moim ZD7-14 i ZD35-100. Czasami zaliczą blika, czasami spadnie kontrast ... po prostu trzeba są przyzwyczaić i nauczyć używać. W 99,9999% pozostałych sytuacji oba szkła odwdzięczają się w dwójnasób.
Gdyby nie "małość" i AF to pozostałbym przy ZD14-54.
Ciągle waham się czy nie wymienić E-P5 na OMD E-M1, ale tak seksi prezentuje się E-P5 ze stałkami m43, że dalej nie jestem zdecydowany.
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 17.11.13 o 21:38
Świetna rada. Rozwinę ją:
1. "po co kupować 12-40 f/2.8, po prostu trzeba się przyzwyczaić i nauczyć używać kita"
2. "po co kupować aparat z wymiennymi obiektywami, skoro wystarczy się przyzwyczaić i nauczyć używać aparatu kompaktowego"
3. "po co kupować kompakt, skoro wystarczy się przyzwyczaić i nauczyć używać aparatu w komórce"
PS.
Skonstruowanie ZD7-14 i ZD35-100 f/2 dla E-systemu wydaje mi się dużo trudniejsze niż obiektywu o parametrach 12-40 f/2.8 dla m4/3.