Cześć, ktoś z Wawy ma ten obiektyw? chętnie bym zobaczył na żywo jak z tą wielkością?
Może jest już w jakimś sklepie?
Cześć, ktoś z Wawy ma ten obiektyw? chętnie bym zobaczył na żywo jak z tą wielkością?
Może jest już w jakimś sklepie?
4 grudnia będą zapisy na Olympus Days w Warszawie. Będzie można przetestować E-M1 z 12-40 przez całą dobę!!!
http://partner.olympus.pl/2013.11.19_Olympus_Days.html
Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 20.11.13 o 20:51
Jak we wszystkich testach 2 poważniejsze wpadki. Mnie jedynie bliki i flary nieco niepokoją no i to ze nie jest jeszcze u mnie
X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,
brakuje trochę większej liczby zdjęć testowych - ale coś mi się zdaje, sam je będę musiał wykonać![]()
Fajnie że kontrast nie spada, w 12-50 to zmora. Gorzej z aberacjami, zobaczymy jak będzie w praktyce. Co do przymykania i gwiazdek - dla mnie zbędne ponad 5,6 w mikro. W zasadzie "zawiodłem" się tylko na bokeh i trochę na długim końcu. Solidny wół roboczy jak 12-60 - tego mi trzeba.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Ja uważam, że bokeh jest całkiem fajny. A połączenie najdłuższej ogniskowej, brzegów i maksymalnego otworu zawsze jest minimalnie gorsze w tego typu obiektywach.
Co nie znaczy, że jest bezużyteczne, jest tylko trochę mniej ostro. Dotychczas tak samo miałem w Nikonach 17-55, 24-70 i w Panasoniku 12-35.
Dla mnie jedyną bolączką jest praca pod światło, ale to tylko drobiazg...
E-M1, RX100, 12-40, 45.
Obiektyw "niebezpieczne ociera się o ideał". Wygląda na to, że nie będziemy żałować wydanej kasy.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Też bym go już chętnie zobaczył. Pewnie kiedyś będzie mój, ale póki co chciałbym "poczuć wygodę" użytkowania z E-PL3.