Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 84

Wątek: Ziemia Święta 2012

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Odp: Ziemia Święta 2012

Witam,

i dzieki za odwiedziny, uwagi i pomoc

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    ... Nie ma tylu kontroli, można udać się do wielu miejsc, bo do niektórych miejsc (np. tereny pod zarządem Palestyńczyków - Betlejem, Jerycho) indywidualnie praktycznie nie ma mowy ....
    Oj niestety zorganizowane wyjazdy to nie dla mnie (póki co)
    Natomiast z tymi kontrolami to przesadzasz - poza wjazdem i wyjazdem na lotnisku, raz kontrolowali nam bagaże na dworcu autobusowym, a jak jechaliśmy z Jerozolimy do Betlejem to sprawdzono tylko paszporty, no i raz nad Jordanem (ale to już w zasadzie granica) .... i to wszystko.

Natomiast z tym indywidualnym wjazdem na tereny Autonomii - nie miałem najmniejszych problemów - jadąc z Galilei do Jerycha to nawet autobus się nie zatrzymywał

Zamieszczasz fotki dzieci i piszesz "dzieci ortodoksów", to naprawdę nie są dzieci ortodoksów, dzielnica żydowska w obrębie murów jerozolimskich nie jest ortodoksyjna, to najzwyklejsza dzielnica żydów kultywujących tradycyjne życie ... Dzielnica prawdziwych ortodoksów, Chasydów, jest w innej części Jerozolimy, a poznać ją łatwo po tym, że nie pozwolą Ci tam zrobić żadnej fotki, jedynie z potajemnie i z biodra - cicha migawka obowiązkowa. Nawet wejście do tej dzielnicy naraża Cię na bluzgi (chyba? nie znam języka). Czasami nawet obcego wyrzucają poza obręb dzielnicy. Nawet "normalni" Żydzi tam się nie pojawiają, ani ichnia policja ... Mam kilka fotek z tamtąd to wrzucę.
    piszesz o dzielnicy skupionej wokół ulicy Mea Shearim, i tutaj tez nie jest tak źle
    Chodziliśmy sobie swobodnie (aczkolwiek moje dziewczyny trochę się "poubierały"), zdjęcia robiłem dość swobodnie - raz chłopaczek mnie opierdzielił za zdjęcie, ale większość mnie olewała, najwyżej dziewczęta obracały się na widok obiektywu - choć muszę się przyznać, że robiłem przez tele i nie byłem nachalny
    Natomiast "dzieci ortodoksów" - można spotkać w całej Jerozolimie (może poza dzielnicą muzułmańską), choć zawsze w towarzystwie ojca i/lub matki.

...Właściwe miejsce chrztu Jezusa jest po Jordańskiej stronie, kilkaset metrów w głąb pustyni, teraz tam Jordan nie płynie, bo od czasów Chrystusa zmienił nurt.
    być może, ale .... takiego 100% miejsca to tak na prawdę żaden poważny archeolog nie wskaże

---------- Post dodany o 22:49 ---------- Poprzedni post był o 22:22 ----------

no to teraz zdjęcia:

73 Betlejem
    Do samej Bazyliki Narodzenia idzie się przez typowe głośne miasto, a wejście do niej znajduje się w brązowej ścianie w tle patrząc na wprost za biały pickupem

74 O, właśnie to ta czarna dziura w murze
    Obok stoi policjant, który pomógł nam rozwiązać problem plecaków - popilnował nam Co nas niezmiernie zdziwiło, bo przecież mogliśmy w plecakach ukryć ... no to co się tam ukrywa W Izraelu jest to nie do pomyślenia, jednak przypominam, że jesteśmy już w Autonomii, a tu przecież "plecaki" nie wybuchają

75 Zaraz po wejściu ... lekka ...konsternacja ... coś pustawo .... ale i tak uroczo

76 No to którędy na porodówkę?

77 Aaaaa, jest i szopka

78

79 A zejście do groty jest tuż obok szopki

80 No i sama grota narodzenia
    Pod ołtarzem jest gwiazda wskazująca miejsce narodzenia Jezuska
    W jej środku jest otwór przez który można dotknąć skały.
    I tradycyjny problem ze 100% pewnością co do miejsca. Otóż w tym miejscu podobno jest wiele grot,a czy to akurat ta - pozostaje wierzyć
    I tutaj mielismy przykład wycieczek zorganizowanych - myśmy sobie tam siedzieli jakąś godzinę (albo dłużej). A w międzyczasie przewalały sie wycieczki z hasłem pilotów - "proszę Państwa tylko po jednym zdjęciu bo inni czekają, i idziemy dalej" - żal mi było tych ludzi, bo wywalili ogromne pieniądze po to by być tam kilka minut.

81 Tu zapomniałem z plecaka lampy, na szczęście ludziska robią tyle zdjęć, że spokojnie można się załapać na "cudzy" błysk - gorzej ze złapaniem momentu bez ludzi

---------- Post dodany o 22:52 ---------- Poprzedni post był o 22:49 ----------

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Wklejanie zdjęć na forum....
    dzięki wielkie, ale ... juz tak próbowałem i jak wgrywam z kompa kilka plików na raz to obok nich wyskakują czerwone wykrzykniki i ... kupa ;(
    Fiu fiu

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Hom_er Zobacz posta
    Witam,

I tutaj mielismy przykład wycieczek zorganizowanych - myśmy sobie tam siedzieli jakąś godzinę (albo dłużej). A w międzyczasie przewalały sie wycieczki z hasłem pilotów - "proszę Państwa tylko po jednym zdjęciu bo inni czekają, i idziemy dalej" - żal mi było tych ludzi, bo wywalili ogromne pieniądze po to by być tam kilka minut(
    Strasznie dziwnie. Ja nie spotkałem się z czymś takim. A nawet więcej napiszę. Po południu pewnego dnia jak już była chwila wolnego czasu, to z hotelu wyszliśmy sobie w kilka osób i pospacerowaliśmy sobie po mieście i poszliśmy również go Groty Narodzenia. Bez pośpiechu, siedliśmy sobie w środku w Bazylice. Mieliśmy czas dla siebie a też byłem z biura podróży.

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Tylko sie cieszyc!
    Tzn. ze faktycznie trafiles na fajnego organizatora.
    Ale zwykle na wyjazdach zorganizowanych wszystko rozbija sie o zaleznosc: ilosc miejsc do odwiedzenia - czas przeznaczony na wyjzd - koszt wycieczki.
    Fiu fiu

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Hom_er Zobacz posta
    Natomiast z tymi kontrolami to przesadzasz - poza wjazdem i wyjazdem na lotnisku, raz kontrolowali nam bagaże na dworcu autobusowym, a jak jechaliśmy z Jerozolimy do Betlejem to sprawdzono tylko paszporty, no i raz nad Jordanem (ale to już w zasadzie granica) .... i to wszystko.

Natomiast z tym indywidualnym wjazdem na tereny Autonomii - nie miałem najmniejszych problemów - jadąc z Galilei do Jerycha to nawet autobus się nie zatrzymywał
    Nie dziwię się, że kazdy pamięta to inaczej, bo po prostu w zalezności od okresu jest różnie. Gdyby w poprzedzającym twój przyjazd okresie były ze 2 zamachy, albo gdyby wywiad informował o niebezpieczeństwie to by tak lekko nie było.
    Komunikaty o niebezpieczeństwie podawane są normalnie, w wiadomościach w radiu. Ja sądze, że to jest w dużej mierze celowe, propagandowe zagranie (ale to inny temat).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Olympus OM40 ,Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Jacek_Zi - w pełni się zgadzam

Aczkolwiek "biali" turyści z Europy i tak są traktowani "w miarę".
    Natomiast ktoś o rysach arabskich (nie mówić juz o pochodzeniu) ma przerąbane ;(
    Fiu fiu

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

82 Jak żłóbek to i gwiazda betlejemska

83 A tutaj, kilka metrów na przeciwko "żłóbka", w innym zagłębieniu Maryja zmieniała Jezuskowi pieluchy

84 j.w. tylko bez dzieci i ze średniowiecznym grafiti (prawy dolny róg)

85a Pozostałe groty znajdujące się pod bazyliką - podobno tutaj św. Hieronim stworzył Wulgatę. Pismo Św. miał tłumaczyć aż do śmierci i wg legendy po przetłumaczeniu ostatniego fragmentu ... umarł.

85b

86 Ulice Betlejem

87

88

89 I okolica

90 Razem z murem oddzielającym Autonomię (Betlejem) od Izraela (w zasadzie Jerozolima)
    Fiu fiu

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Jak powiedział Jacek_Zi, wszystko zależy od okresu w jakim odbywamy wizytę, często słyszałem o ludziach, którzy brali udział w jakiejś konferencji w Tel Aviv'ie (dużo takich konferencji urządzają Izraelczycy aby ocieplić wizerunek) brali taxi do Betlejem i "całowali klamkę" bo patrol (czytaj 18 letni chłopaczek) powiedział "niet"

Wycieczka z przewodnikiem ma tą zaletę, ze przewodnik zna zwyczaje, wie gdzie warto pojechać, oczywiście wszystko kosztem podporządkowania się rygorom czasowym. Ale za to takie plecaki jak na zdjęciu to ja miałem w autokarze, przy sobie tylko aparat(y) i woda.

Poza tym, pewna doza religii jest wysoce wskazana w tych miejscach, np. poranne msze święte - często nielegalne, jak w czasach pierwszych chrześcijan - miałem taką po stronie Jordańskiej w Dżerasz (Jarash) w antycznych ruinach - niezapomniane przeżycie. Poza tym mile wspominam wieczorne nasze, pielgrzymkowiczów spotkania przy miejscowym winie

PS
    W Betlejem jest jeszcze ciekawe odwiedzenia tzw. pole pasterzy. Są tam nawet wykopaliska pokazujące ówczesne domostwa, można pozbierać sianko i zrobić kilka ciekawych landscape'ów.
    Jest jeszcze tzw. biała grota i uliczka z warsztatami rzemieślników produkujących przeróżne figurki z drewna oliwnego.
    Mam nadzieję, że tam dotarłeś.

PS
    Czy spotkałeś tam ulicznych sprzedawców oferujących dosłownie "one dolar fujarka"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

A nie mozna plecaka czy tam torby podroznej zostawic w hotelu.Przecie sprzataczka chyba nie ukradnie.A jak rano za duzo turystow to mozna po obiedzie,po kolacji,albo jutro,pojutrze.

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Jest jeszcze tzw. biała grota i uliczka z warsztatami rzemieślników produkujących przeróżne figurki z drewna oliwnego.
    Mam nadzieję, że tam dotarłeś.
    PS
    Czy spotkałeś tam ulicznych sprzedawców oferujących dosłownie "one dolar fujarka"
    biała grota - masz na myśli to miejsce gdzie Maryja uroniła mleko podczas karmienia? Jesli tak to błagam, bez jaj - tam i tak zbyt wiele opiera się na domniemaniu, wierze a nie faktach - więc to już jest zbyt wiele, jak dla mnie to głupota

Aaaa sprzedawcy - pewnie, nawet kupiliśmy kilka pamiątkowych, malusieńkich szopek po 1$ (czy jakoś tak) - na prezenty dla znajomych Szkoda tylko, że naszą zjadł mi w domu pies ;(

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    A nie mozna plecaka czy tam torby podroznej zostawic w hotelu.....
    no pewnie, że można, jesli .... śpi się w hotelu W dodatku takim ze sprzątaczką
    Tak robiliśmy, gdy spaliśmy gdzieś więcej niż 1 noc. Nawet jak się zostawiło bagaż na dachu to nic mu nie było, bo kto ukradnie stare gacie, czy śpiwór za 30 zł Natomiast pozostawienie w hotelowym depozycie - to już trzeba by płacić
    My tu jesteśmy akurat w drodze powrotnej z Galilei i Jerycha, i dopiero z Betlejem, przez Betanię wracamy do Jerozolimy.

A poza tym te plecaczki są raczej z tych mniejszych, w Rumunii - to się dopiero nosiło
    Fiu fiu

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    A nie mozna plecaka czy tam torby podroznej zostawic w hotelu.Przecie sprzataczka chyba nie ukradnie.A jak rano za duzo turystow to mozna po obiedzie,po kolacji,albo jutro,pojutrze.
    Pomimo, że odległości tam są naprawdę niewielkie i można by próbować "działać z jednej bazy wypadowej" to jednak zdecydowanie lepiej co jakiś czas zmieniać hotel i zaoszczędzić te 2-3 godziny na niepotrzebny dojazd. Poza tym, tam potrafią być korki oraz wspomniane już upierdliwe kontrole.

1USD to faktycznie kosztowały jakieś badziewia typu wspomniana przeze mnie "one dolar fujarka" (dosłowny cytat Palestyńczyka, który usłyszał polską mowę). Co do groty, to legendy legendami, ale właśnie po drodze do tej groty, można kupić całkiem fajne figurki z drewna oliwnego, które są wytwarzane w dziesiątkach małych warsztacików.