Że dozuję napięcie ? ha, ale jestem spryciula
A cmentarzy ? - w samym okręgu gorlickim jest ok 400, a dochodzą jeszcze okręgi żmigrodzki i tarnowski.
Cały czas zbieram się na zrobienie zdjęć na największym - Łużna-Pustki.
No to do wieczora![]()
Że dozuję napięcie ? ha, ale jestem spryciula
A cmentarzy ? - w samym okręgu gorlickim jest ok 400, a dochodzą jeszcze okręgi żmigrodzki i tarnowski.
Cały czas zbieram się na zrobienie zdjęć na największym - Łużna-Pustki.
No to do wieczora![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ciekawy ten cmentarzyk. U mnie w lesie jak spacerowałem to zauważyłem ,że też są jakieś groby.
Bodzio dobrze widzę cmentarzyk? Dwa prawosławne i trzy katolickie krzyżyki?
XZ-2|D800E|moje 500px
Ech kurcze, ale narobiłem
Pamiętajcie drodzy moi, żaden trup z grobu nie wyjdzie, żadna ręka za kostkę nie będzie chwytała - to rok 1915.
A teraz poważnie. Cmentarzyk znaleziony przypadkowo. Co ciekawe, tablica informacyjna o lokalizacji znajduje się w pokrzywach przy drodze.
Bardzo mały cmentarzyk - jak źródła podają od 320 do 400 m2. Pochowanych jest tu 118 żołnierzy z:
18 Pułku Piechoty Austro-Węgier
28 Pułku Piechoty Austro-Węgier
33 Pułku Piechoty Austr-Węgier
oraz
77 żołnierzy Imperium Rosyjskiego
Większość pochowanych żołnierzy nie jest zidentyfikowana
W dolnym narożniku znajduje się kilkumetrowy obelisk, na którym dawniej była inskrypcja. Obecnie niestety jej nie ma.
Na zbiorowych mogiłach znajdują się żeliwne krzyże z datą 1915, a także krzyże lotaryńskie.
Ci chłopcy zginęli 2 maja 1915 r.
956.
957.
958.
959.
960.
961.
962.
963.![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Widać, że odwiedzany - znicze świeże.
A zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, bo wszystkie cmentarze, które pokazujesz są na zboczach gór. Ja wiem, że tam teren taki macie, ale umiejscowienie zawsze na zboczu daje do myślenia. Może cmentarze budowane były w miejscu, gdzie poległych znajdowano?
The question is, who cares?