cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ach te potoki, cerkiew na górce, sielankowo to teraz wygląda.![]()
moje zdjęcia | Pozdrawiam, Sebastian
Czy to Czarne, Jasionka, czy Nieznajowa, każde miejsce ma w sobie to "coś".
Pękne tereny masz obok siebie i fajnie, że odkrywasz je przed nami.
Wodospad bardzo urokliwy.
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Nieznajowa c.d.
Wg uwarunkowań prawno-geograficznych, nieistniejąca wieś Nieznajowa leży na terenie Magurskiego Parku Narodowego.
Od pierwszego maja obowiązują bilety. Nooo chciałem być uczciwy i zapłacić, ale... pana biletera nie było (chyba nigdy). Jest też możliwość zapłacenia SMS-em, coż haha
brak zasięgu. Nie ma żadnej sieci.
1351.
1352.
Tak pi razy oko, w połowie drogi między Wołowcem a Nieznajową, przy szlaku jest kapliczka. Kapliczka ta pochodzi końca XIX w. niedaleko potoku Zawoja. Zajdowała się w niej duża rzeźba Św. Rodziny. Niestety dziś, śladu po niej już nie ma.
Pierwszy remont kapliczki był w 1991 r, a kolejny w 2008. Wtedy też została poświęcona przez księży prawosławnych.
Zlotowicze z Wysowej, już łapią te niuanse wyznaniowe pomiędzy poszczególnymi religiami na tym terenie
1353.
1354.
1355.
1356.
1357.
I na koniec, panorama ze środka.
1358.![]()
panorama super, tereny wokół ładne, foty też![]()
Zaległości odrobione, super krajobrazy, cerkwie i kapliczki. Najbardziej żałuję, że nie dane mi było być na zlocie. Muszę to w przyszłości (oby szybko) nadrobić i na własne oczy to zobaczyć
.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Ciekawy następny wypad Bogdana.![]()
W sobotę w TVP Poznań, nadają program pt. Telenowyny.
Fajny, opowieści z pogranicza Polski i Ukrainy, wczoraj było o Łemkach i ich historii, wypędzeniu i próbach powrotu na ziemie przodków.
I parę cerkiewek Bogdanowych też pokazali.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Szczęśliwe te krowy...
Ja również jestem za tygodniowym zlotem.
I znow lazega gorska....Dzieki.