Pierwsza klasa. To jest to co Reksie lubią najbardziejDziś też do stawu wlazł. Ja wsadziłem palec do wody i stwierdziłem, że zimna jak diabli, a ten się cały zanurzył
![]()
The question is, who cares?
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Miłe oku Twoje fotki Bodzip! Na 969 ładnie światło zagrało, a na 971 cienie na szosie rozkładają się ciekawie. Pozdrawiam
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Dzięki za odwiedziny
Jest, jest ten cmentarz w spisach, aczkolwiek opisy dojścia są dość enigmatyczne. Remontowany był ok 20 lat temu, i zauważyłem, że główny mur zaczyna w jednym miejscu już się rozpadać.
Po wczorajszej i dzisiejszej wycieczce odkryłem jeszcze trzy cmentarze. Z ich opisami to już całkiem cienko jest. Muszą trochę poczekać - nie miałem sprzętu ze sobą... tzn miałem, ale nie ten co trzeba.
...
A na dziś zapraszam na wieczorną wizytę w okolicach cerkwi w Wołowcu. Kilka plusów:
- ciekawe , ciepłe wieczorne światlo
- doskonała widoczność - brak liści na drzewach. W lecie praktycznie jest całkiem zasłonięta.
- brak ludzi
Kiedyś pokazywałem już tę cerkiewkę. Dziś byłem pozytywnie zbudowany - została pokryta nowym gontem. Brawo. Widzę że się pamięta o takich nawet na odludziu.
Jak kiedyś wspominałem - cerkiew jest używana tylko 2 x w roku. W środku śmierdzi pleśnią i stęchlizną. To że jest remontowana, napawa optymizmem.
Widok z drogi. W lecie praktycznie niewidoczna
972.
Główne dojście. Też cerkiewka zasłonięta
973.
No wreszcie coś widać, ale pod światło. Ale może fajnie wyszło
974.
Po prawe widoczna studnia. Później kilka słów o niej / o nich wspomnę.
975.
cdn...
Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 20.10.13 o 18:49
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Ja mam takie pytanie. Wiesz może kto utrzymuje te Cerkwie?
Jak piszesz, jest ona na odludziu a zauważyłeś wymieniony gont, czyli ktoś się nimi opiekuje . Tak mnie to ciekawi po prostu.
Jest cerkwią filialną parafii prawosławnej w Bartnem. Jak wspomniałem jest cerkwią prawosławną. Cerkwią greckokatolicką była do 1947 roku.
Potem, od 47 do 58 roku nie odprawiano tam żadnych nabożeństw (Akcja Wisła)
Od 58 roku służy powracającym z wygnania mieszkańcom i służy jako cerkiew prawosławna
---edit---
zazwyczaj takie cerkwie utrzymują mieszkańcy. Remonty czasem finansuje państwo, ale...
w miejscowości Czarna, mieszkańcy powiedzieli, że sobie nie życzą, bo jak państwo, to i konserwator zabytków, to zakazy i nakazy, więc powiedzieli "NIE". Nie chcemy pomocy państwa, sami sobie utrzymamy naszą świątynię.
Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 20.10.13 o 19:05