Mało kto wie co to koniki huculskie. Trzeba będzie kiedyś większą rozprawkę ze zdjęciami zrobić
Małe koniki, wytrzymałe, a tak cudownie ufne i... ciekawe![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Piorunka - wieś na granicy Beskidu Niskiego i Beskidu Sądeckiego.
Cerkiew św. Kosmy i Damina, to cerkiew łemkowska typu północno-zachodniego.
Wybudowana w 1798 r. Wnętrze ozdobione polichromią z 1930 roku, a ikonostas jest z przełomu XVII i XVIII w.
Prawie cały ikonostas jest oryginalny. Ciekawostka to jedno z malowideł w ikonostasie, przedstawiające pasterza na tle panoramy górskiej. Jest to rzadkość - sceny świeckie bardzo rzadko umieszczano w ikonostasach.
Niestety z powodu prowadzonych wewnątrz prac, nie miałem przyjemności zrobienia zdjęć wnętrza. Jednak co się odwlecze to nie uciecze
925.![]()
926.![]()
927.![]()
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Piekne krajobrazy i fajne foty.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Fajne niebo trafiłeś. Kurcze zjeździłeś kawał w poszukiwaniu tych cerkwi.
The question is, who cares?
tak, ta cerkiew fotogeniczna jest
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Cerkiew z wierzchu też piękna i okolica malownicza.
A wnętrze pokażesz później.
Gwarancja, że wątek tak szybko się nie skończy.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Obrazem i słowem o miejscach, w których nie byłem ale zobaczyłem
Dobrze opowiadasz.
Kiedyś, gdy plątałem się po Wapiennem, przypadkiem - bo powiem uczciwie że grzyba szukałemznalazłem maleńki cmentarzyk wojenny. Tylko 38 pochowanych Rosjan, projekt Hansa Mayera.
Cmentarzyk schowany w lesie, żadnych oznaczeń, wskazówek - nic. Ale jest, i nawet ktoś o Nich pamięta, czego dowodem są znicze.
Ciekawe, nietypowe krzyże.
928.![]()
929.![]()
930.![]()
931.![]()
Krzyż lotaryński (litewski) lub patriarchalny, od którego wywodzi się krzyż prawosławny z dodatkową ukośną "belką". Specjalistą od krzyży nie jestem, ale skoro pochowani tam są Rosjanie to raczej stawiałbym na patriarchalny.
The question is, who cares?