Tyle, że ja nie znam starych szkieł Olka bo nie tak dawno przesiadłem się z Canona na OM-Dka ; )
Tyle, że ja nie znam starych szkieł Olka bo nie tak dawno przesiadłem się z Canona na OM-Dka ; )
Miałem dziś ten obiektyw w łapach. Idealne szkło do E-M1, dobrze zbalansowane. Sampli pokazywać nie mogę, ale jest szybko i ostro.
![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Kolejny wywiad z Toshi Teradą, w skrócie: oprócz 40-150 i uwa, także "long tele PRIME" jest na mapie obiektywów systemu m43![]()
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
I może to dotyczyć:
- stałki 150mm, 200mm, 300mm, 400mm
- jakiegoś zooma w podobnym zakresie
I wszystko o nieznanym świetle. No i tradycyjnie nie wiadomo kiedy.
Jak ktoś myśli o czymś w tej chwili to albo czekać na 40-150 albo kupować starą szklarnię. 50-200 nadal daje miodny obrazek. A AF na E-M1 jest dobry.
Jak prime/fixed to nie vario
Po mojemu będzie to 150 (idą po kolei), światło? Albo f/1.8 albo f/2.0, f/2.8 zarezerwowane dla zumów, chyba, że zrobiliby odjazdowe makro to wtedy rzeczywiście 2.8.
Zalinkowałem ponieważ jest to już drugie doniesienie o długiej stałce Oly, poprzednio przedstawiciel Oly w USA wspominał o tym kolesiowi, który bawił się w sklepie M1 z zakręconym 150/2. Powiedział dokładnie: po 40-150.
Teraz nie ma 40-150, zostają duże szkła.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Tak, duża w sensie [ciach] lepszej budowy i większych rozmiarów i najważniejsze dla mnie: ZERO i jakość rozmycia.
Po co? Do Black Magic 12-35-100X jest super a korekcje geometrii wbudują pewnie w nowym, plotkowanym korpusie 2.5K z aktywnym bagnetem m43.
Poza tym ja, coraz częściej - o ironio losu dzięki tym X zumom - łapę się na tym, że chcę te mniejsze stałki/szkiełka (bombowy zestaw PM2@8-12-25-45-75) i pewnie pogonię te zumy. Trzymam tylko do GH2, ale i tu mam lepsze opcje![]()
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 9.10.13 o 14:04 Powód: OJ