Jasand dobrze myśli na przesiadce jakościwo nic nie zyska ale taka zmiana w tym momencie może być opłacalna![]()
Jasand dobrze myśli na przesiadce jakościwo nic nie zyska ale taka zmiana w tym momencie może być opłacalna![]()
X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,
3.000-3.100 ? Za tyle poszedł parę dni temu naszego forumowego kolegi.
A wracajac do tematu to nie miałem na mysli aspektu finansowego. Jak szukałem dobrego szkła do OM-D to na rynku był tylko 12-35 na temat którego nie było tyle zachwytów (moze cena odstraszała ?) co w stosunku do 12-40.
Ostatnio edytowane przez Jd ; 8.10.13 o 14:48
Może dlatego że większość testów było na korpusach z matrycami nieco odstających od em5, gx7 czy em1. Więc i szkiełka nie pokazywały na co je stać. Dopiero po wejściu omd coś drgnęło. Oglądając twoje zdjęcia uważam ze 12-35 jest bardzo ok a zmiana na olka moze być na zasadzie że tracisz stabilizację a zyskujesz parę mm i fajniejszy wygląd. Czy warto zmieniać zawsze warto![]()
X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,
Wokół Panasa nie było tyle szumu. Jak już testy się ukazały to były raczej bardzo dobre. Poważniejszych testów tego Olka to chyba jeszcze za bardzo nie ma. Wszyscy założyli a priori, że to jest świetny zoom i się teraz zachwycają swoim chciejstwem. To pewnie będzie świetne szkło, ale casus 17/1.8(który też tak zachwycał jeszcze przed premierą) każą jednak zachować powściągliwość do chwili ukazania się wiarygodnych testów.
---------- Post dodany o 15:12 ---------- Poprzedni post był o 15:08 ----------
A masz gripa? Nawet 12-35 jest już trochę duży do E-M5. Skoro to idealny tandem to w czym problem?
Przestrzeliłem 12-40 podczas spotkania w Chełmnie. Zapewniam, że ostrość przy pełnej dziurze jest porównywalna do panasa 20/1,7 przymkniętego do 2,8. Przy ogniskowej 12 jest trochę aberracji chromatycznej na bardzo kontrastowych obiektach, głównie na brzegach kadru.
Świetna praca pod światło, brak utraty kontrastu. Przy słońcu w kadrze brzydka/ładna kolorowa flara. Budowa bardzo solidna.
---------- Post dodany o 15:16 ---------- Poprzedni post był o 15:14 ----------
12-40 przypięty do OM-D z gripem trzyma się bardzo dobrze.
Więc trzeba pomyśleć o gripiehttps://forum.olympusclub.pl/threads/88769-Grip-HLD-6
Ja z kompletu E-M5 + 12-35 wymieniam E-M5 na E-M1.
Dla mnie różnice między 12-35 i 12-40 to niuanse.
Jakbym miał 12-35 to bym nie zmieniał.
Chyba, że po prostu chciałbym coś nowego.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Czasami zakup czegoś nowego po prostu poprawia nam humor - jednym na kilka dni a innym na dłużejI w sumie to nie ma w tym nic złego
Ja osobiście też nie wymieniałbym, zwłaszcza, że prawdziwe testy dopiero się pokażą.
"...Przestrzeliłem 12-40 podczas spotkania w Chełmnie. Zapewniam, że ostrość przy pełnej dziurze jest porównywalna do panasa 20/1,7 przymkniętego do 2,8..."
no to kilerek jest
"...12-40 przypięty do OM-D z gripem trzyma się bardzo dobrze..."
a be gripu?