Cieszy mnie kontynuacja tej podróżyz ciekawymi opisami i fajnymi zdjęciami.
Cieszy mnie kontynuacja tej podróżyz ciekawymi opisami i fajnymi zdjęciami.
Jacek
bardzo fajny wątek, świetna opowieść, extra zdjęcia![]()
Fiu fiu
Ruszamy dalej, za miasto. Obowiązkowo do skuterów tankujemy paliwo, tym razem "Pepsi.
409.
Większość motorów ma silniki dwusuwowe, więc dolanie oleju to konieczność.
410.
Kierujemy się w góry, w oklice jeziora Yak Loum.
Po drodze mijamy szkołę.
411.
W wielu szkołach obowiązują mundurki.
412.
To budynek urzędu gminy.
413.
Jest również kilka wytwórni filarów pod budowę domów. Coraz częściej w miastach, elementy drewniane zastępowane są przez betonowe. Filary mają różną wysokość, zasada jest taka, im wyżej postawiony dom, tym zamożniejsza mieszka w nim rodzina.
414.
Z betonu wykonuje się również ołtarzyki, które dawniej były rzeźbione w drewnie. Khmerowie umieszczają je przed wejściem do domu. Każdego ranka składają w nich dary i palą kadzidełka.
415.
To tereny wokół Ban Lung.
416.
W końcu trafiamy nad jezioro Yak Loum.
Jest to zalany wulkaniczny krater o głębokości około 50 metrów, z ciepłą, krystalicznie czystą wodą. Ma prawie idealnie okrągły kształt. Żyje w nim wiele gatunków ryb, których nie wolno łowić. Kąpiel jest dozwolona, nawet obowiązkowa.
Jezioro otoczone jest starym, gęstym lasem deszczowym. Możemy tu spotkać wiele gatunków egzotycznych ptaków.
417.
418. Tablica informacyjna.
Spacerując wokół jeziora, na szlaku spotkaliśmy skolopendre. Miała prawie 30 cm długości. Jest to gatunek występujący w Azji, częściej w Wietnamie. Jej ukąszenie jest bardzo bolesne, podobno było tylko kilka przypadków śmiertelnych, kiedy ukąszone były dzieci. Dlatego wybierając się w takie tereny należy ubierać wysokie buty.
Owad w tym momencie zjada wielkiego ślimaka.
419.
cdn.
E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM
Świetne zdjęcia. Zawsze zaglądam tu z ogromną przyjemności![]()
Wybierając się w odleglejsze zakątki warto wynająć przewodnika, ponieważ nie ma dokładnych map tych terenów i łatwo można zgubić drogę.
Nawigacja jest bardzo przydatna, zawsze pozwala wrócić do miejsca z którego startowaliśmy.
Jeśli spotkamy po drodze tubylców, to dogadanie się z nimi jest bardzo trudne, nawet w miastach nie mają wyczucia odległości. Na pytanie, jak daleko coś się znajduje, odpowiadają: w odległości 5 kilometrów, w rzeczywistości jest to 4 lub nawet 10 razy dalej i odwrotnie.
Z przewodnikiem spotykamy się na skraju lasu tropikalnego.
420.
Wspaniale wyglądają stare okazy egzotycznych drzew.
421.
Dżungla jest bardzo gęsta, rośnie tutaj duża ilość paproci, bananowce
422.
oraz kardamon, jego nasiona są jedną z najdroższych przypraw, zaraz po szafranie.
423. Liście kardamonu.
Niestety, rabunkowa gospodarka leśna doprowadziła do zniszczenia ogromnych obszarów dzikich terenów, które obecnie wyglądają tak:
424.
Cały czas wycinane są nielegalnie pojedyncze, cenne okazy drzew, nawet na terenie Parku Narodowego Virachey, który jest jedną z ostatnich ostoi słoni i tygrysów.
To pozostałości po wyciętych drzewach. Tubylcy zbierają drobne gałęzie i deski,
425.
następnie wypalają z nich węgiel drzewny, który jest podstawowym paliwem we wszystkich kuchniach.
426. Węgiel drzewny, przygotowany do sprzedaży.
Część tubylców wytwarza suszone wióry drzewne, używane są tutaj do rozpałki, zamiast papieru.
427.
Na terenach po wyciętej dżungli, sadzi się w ogromnych ilościach drzewa kauczukowe.
To plantacja młodych sadzonek
428.
i właściwe nasadzenie.
429.
A wszystko to, dla tego mleczka, na które jest bardzo duże zapotrzebowanie na świecie.
Nawet metalowe i drewniane naczynia, do których kiedyś spływał sok, zastąpiono woreczkami foliowymi.
430.
cdn.
E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM
Dzięki,
z wielką przyjemnością oglądnąłem kolejne Wasze przygody
W tym kraju, nyny nie musiałby używać obiektywu makro do swoich robali
Urząd gminy z "Wieprzem" rządzi![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Fajnie się "zwiedza". Któryś raz już słyszę o problemie wśród miejscowych (niekoniecznie Twój wątek) z oceną odległości. Zastanawia mnie w jaki sposób sobie sami z tym radzą? Mierzą odległość czasem podróży na motorowerze lub pieszo? Taka ciekawostka, bo jakby nie było taka informacja jest przydatna.
Chociaż może to tylko nasza domena, bo ciągle gonimy - robota, urzędy, zakupy, dom itd. a oni mają mniej "zalatany" tryb życia.
The question is, who cares?
Jeden z moich ulubionych wątków. Z przyjemnościa wracam tu dla zdjęć, a nawet bardziej dla opisu wyprawy. Czekam na ciąg dalszy.
E-M10|20 1.7|45 1.8
E-510|14-42 3.5-5.6|40-150 4-5.6|Metz 48 AF-1
OM-2|24 2.8|35-70 4|50 1.8|135 3.5
Mój wątek | Moja Galeria | Flickr
Z przyjemnością zaglądam do wątku, świetnie pokazane egzotyczne miejsca![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
tankowanie pepsi (gdzie jest tamtejszy Urząd Miar, ja się pytam), urząd gminy i skolopendra zadziwiły mnie
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie