The question is, who cares?
z przykrością stwierdzam, że w obu przypadkach możesz mieć rację
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Urząd gminy super. A skolopendrę to widziałem w programie " Szkoła Przetrwania " , chyba na Discovery .
Żal wycinanych terenów. Taka sama sytuacja z tego co czytałem jest w Amazonii.
Też się nad tym zastanawiałem, najczęściej stosują odpowiedź: daleko lub niedaleko.
Daleko na prowincji, trzeba liczyć tylko na własne obliczenia, ile czasu może zająć przejazd do określonego miejsca. Często nawet godzina odjazdu autobusu w większych miastach jest tylko informacją, kiedy mniej więcej ten autobus przyjedzie i nawet jeśli się spóźni 2-3 godziny, to nikt się tym nie przejmuje, ale zawsze przyjeżdża.
Mają również problem z określeniem, ile paliwa trzeba ze sobą zabrać do skutera, by go nie zabrakło. My zawsze kupowaliśmy sobie kilka dodatkowych butelek, oczywiście za butelkę trzeba zapłacić kaucję. Wiele razy widziałem, jak tubylcy pchali swoje obładowane skutery, a do wioski mieli nawet 10 kilometrów.
Kilka razy jechaliśmy tuk-tukiem i paliwa zabrakło na skrzyżowaniu, kierowca z uśmiechem na twarzy pożyczał od nas pieniądze i biegał po okolicy w poszukiwaniu paliwa.
I jeszcze jedno, Khmerowie nigdy i nigdzie się nie śpieszą. Jest jeden wyjątek, jeżeli do większego miasta przyjeżdża autobus, to z daleka wypatrują czy jedzie w nim obcokrajowiec, jeżeli go namierzą, zaczyna się prawdziwy wyścig, by zaoferować nocleg, bądź transport.
Wycinane są ogromne powierzchnie i to jest bardzo niepokojące. Tubylcy najczęściej nie są właścicielami ziemi na której mieszkają, przez to nie mogą decydować gdzie ma być prowadzona wycinka.
Pozdrawiam
E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM
Rabunkowa gospodarka... skad my to znamy..
Kolejna swietna relacja z wyprawy.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Jedziemy na wzgórze Kreung w prowincji Ratanakiri.
431. Dzieci jadące na ciężarówce.
Do wioski plemienia Cha Ung.
432.
Można podziwiać tutaj malowniczy wodospad Cha Ung, ma 25 metrów wysokości i jest najwyższy w tym rejonie.
Zdjęcie zrobione z jaskini skalnej, znajdującej się za wodospadem.
433.
W ciągu jednego dnia, skuterem można przejechać nawet 120 kilometrów, przy sprzyjającej pogodzie, jeżeli spadnie deszcz nie przejedziemy nawet jednego kilometra.
Jedziemy do kolejnego wodospadu,
434. Dzieci wracające ze szkoły.
435. Wodospad Katieng.
Rzeka to często jedyne miejsce gdzie można się umyć.
436. Toaleta poranna.
Cały region poprzecinany jest mniejszymi lub większymi rzekami. Wiszące mosty ułatwiają przedostanie się do kolejnych wiosek, jeżdżą po nich również jednoślady.
437.
W inne ciekawe miejsca, dojdziemy tylko pieszo, wędrując przez dżunglę. Do celu trafimy wyłącznie z przewodnikiem, tak jest bezpieczniej.
438.
Zawsze zastanawiało nas co może pływać w tych rzekach, zwłaszcza jak w okolicznej wiosce można było kupić świeże piranie. Podobno coraz częściej można je spotkać w różnych rejonach Azji.
439.
440.
Na szlaku możemy spotkać drzewa z wydrążonymi wnękami, po nacięciu kory zbiera się w nich sok, w którym tubylcy maczają pochodnie, by można było wędrować nocą.
441.
442.
cdn.
---------- Post dodany o 23:27 ---------- Poprzedni post był o 23:25 ----------
Pamietam, pamiętam
Pozdrawiamy serdecznie
E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM
440 pokazuje potęgę. Doskonałe zdjęcie. i trudne.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Wodospady prześliczne.
The question is, who cares?