Strona 26 z 56 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 555

Wątek: Co lepiej Fl-36 czy Fl-50

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Dziadek
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Na fl36 pasuje znakomicie opakowanie szmponu Johnsona

http://lech.biezanow.net/oko_spotk/o...es/image4.html

Dostałem takie urządzenie w prezencie, już wyklejone wewnątrz folią i praktycznie nie tęsknię już za oryginalnym rozpraszaczem.

Pozdrawiam
    Jasiu z Rybnika

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dziadek
    Na fl36 pasuje znakomicie opakowanie szmponu Johnsona

http://lech.biezanow.net/oko_spotk/o...es/image4.html

Dostałem takie urządzenie w prezencie, już wyklejone wewnątrz folią i praktycznie nie tęsknię już za oryginalnym rozpraszaczem.

Pozdrawiam
    Jasiu z Rybnika
    Niezły patent . Na pewno lepiej rozprasza niż oryginalny Stofen, bo jest duuuużo większy. Jak wykleiłeś folią od środka? Przeciąłeś butelkę?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny

Niezły patent . Na pewno lepiej rozprasza niż oryginalny Stofen, bo jest duuuużo większy. Jak wykleiłeś folią od środka? Przeciąłeś butelkę?
    Nie, palce swobodnie wejdą a folię nałożyłem na paski dwustronnie klejące

pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Możesz dać przykłady jak to świeci? Tak się składa, że mam taki szamponik w łazience, może będzie alternatywa dla Stofena?
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    Możesz dać przykłady jak to świeci? Tak się składa, że mam taki szamponik w łazience, może będzie alternatywa dla Stofena?
    Sorry, nie mam nic odpowiedniego do pokazania, ale światło jest bardzo przyjemne i warto wypróbować jak zużyjesz szmpon

Pozdrawiam
    Jasiu z Rybnika

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Mnie Stofen z Fl-36 absolutnie nie zachwyca. IMHO na wprost zabiera sporo światła, które jakoś tam zmiękcza, może faktycznie ciut ociepla ale remedium na smoliste cienie to na pewno nie jest. W USA kosztuje coś koło kilkunastu $, w Polsce równowartość dnia pracy (więcej?). Zastanowiłbym się przed zakupem kilka razy - jak żony zobaczą ile kosztują takie badziewne kawałki tworzywa wybiją nam z głowy wydatki na puszki, szkła etc. Nie chcę nikogo zniechęcać ale taki efekt można uzyskać sposobami wymienionymi wyżej w tym wątku... i jaka satysfakcja... Wracając do Stofena -IMHO najlepiej się sprawdza nie na wprost - tylko 45 stopni - w pomieszczeniach małych z białym sufitem. Wówczas na ścianach (i całej scenie) światło jest bardziej równomierne. Bez Stofena w wielu przypadkach widać wyraźnie, że na górze ściany było dużo więcej światła niż niżej... chyba, że palnik odchylimy nieco do tyłu...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    bodajże irek50 pisał kiedyś że nie poleca rozpraszaczy typu stofen bo tak naprawdę to pic na wodę trochę i efekty mizerne. Zgodzę się że prosto w gały trzeba walić jednak przez "cóś" więc pewnie lepszy rydz niż nic ale jak tylko mogę to odbijam, póki co bezpośrednio z lampy.
    Ale powoli przekonuję swoje lenistwo że przydałoby się mieć coś co skieruje trochę światła do przodu z palnika ustawionego do góry.
    W wersji na szybciora pewnie wzorem Rafała założe ten dynks z karteczki. Wersja na dłuższego szybciora to pewnie ta tacka od mięcha, zwłaszcza że obracam parę takich tacek w tygodniu. Dziadek tą butelką też mnie lekko podniecił , szacuneczek dla pomysłu...W wersji high-end to marzy mi się sklecenie takiego "mega dachu" jak pokazywał irek50.

No i trzeba wziąć pod uwagę że FL-36 nie grzeszy *****...tą mocą a każde ustrojstwo przyczepione do niej jeszcze ją przygasza.
    I tak moga się trafić warunki że trzeba wszystko zdjąć i grzać na wprost ile Bozia wsadziła GNów

A że się będą oglądać to mnie wali, przyjmę na klatę uśmieszki, zresztą i tak rzadko robię coś pod publikę, a w domu żona przyzwyczajona do moich "pomysłów", synek się do krojenia butelek i tacek oraz żarcia kleju na pewno przyłączy.

W tej butli to tylko tylna ściana jest oklejona alu?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    lessie:

nie rozpędzaj się z tym wygrzewaniem FL-36: dwóch Gości z naszego forum przyjarało ten model... moim zdaniem GN28 to rozsądne maximum i to przy niewielu błyskach następujących po sobie. GN20 i niżej można walić gęściej. GN14 to spacerek dla tej lampy - dwa błyski w serii idą.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    lessie:

nie rozpędzaj się z tym wygrzewaniem FL-36: dwóch Gości z naszego forum przyjarało ten model... moim zdaniem GN28 to rozsądne maximum i to przy niewielu błyskach następujących po sobie. GN20 i niżej można walić gęściej. GN14 to spacerek dla tej lampy - dwa błyski w serii idą.
    wiem, nie nadużywam jej praktycznie nie robię serią wcale...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Mnie mocy w Fl36 nie brakuję. Nie robię fot w kościołach. Wychodzę za założenia, że jeśli nie można podejść blisko do ujęcia, to najczęściej nie warto go robić (dotyczy to zwłaszcza focenia z lampą). 90 proc. moich fot jest zrobionych w zakresie ogniskowych 28-50mm (dla małego obrazka).

Bardziej cierpię z innego powodu - Fl36 dość wolno się ładuje. Lepiej gdyby była ciut większa i zmieściła cztery paluszki, a nie dwa.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.