-
Odp: analiza popRAWkowych mistrzów
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Dobra, dobra ;)
Cieszy mnie to co piszesz. W samym ACRze, raczej ciężko. Oczywiście Mirek zaraz napisze, że otwierasz jako obiekt inteligenty, przechodzisz do PSa, kombinujesz, wracasz do ACRa, kombinujesz, itd, itp. No, ale my tu mówimy o operacjach bez wychodzenia do PSa :)
Przeglądałem wczoraj co można zrobić w ACRze od PS5 - można dużżżo więcej niż robię , można nawet zrobić częściowy retusz - tak piszą, a jak to wyjdzie zobaczę w praniu, ot takie dodatkowe wyzwanie i pretekst do praktycznej nauki.
( mam tam wersję 6, x - nie pamiętam którą )
Pozdrawiam AP.
-
Weźcie pod uwagę, że nie każdego stać na najnowsze wersje CS, w związku z tym szanse są nierówne. Od powstania idei popRAWki wydawało mi się, że ma to być jak najlepsze wywołanie RAWa bez miziania pędzelkami i stempelkami i (tak jak pisze Dziadek) stworzenia bazy do dalszej obróbki w bardziej zaawansowanym programie graficznym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Weźcie pod uwagę, że nie każdego stać na najnowsze wersje CS, w związku z tym szanse są nierówne. Od powstania idei popRAWki wydawało mi się, że ma to być jak najlepsze wywołanie RAWa bez miziania pędzelkami i stempelkami i (tak jak pisze Dziadek) stworzenia bazy do dalszej obróbki w bardziej zaawansowanym programie graficznym.
I o to właśnie chodzi, żeby konkretnie się określić. W przypadku zdjęcia autorstwa Konrada trzeba było pokazać, że umie się lepiej niż sam autor, którego produkt został przedstawiony w wersji finalnej. Czyli wołanie rawa i retusz. W kolejnej takiej edycji pokazuje się surówkę i ogranicza zabawę do suwaków w wywoływarce, zupełnie bez sensu. I już mamy zapowiedź, że w następnej, gdzie planowane jest wykorzystanie zdjęcia o takim samym charakterze, już ma być "hulaj dusza". Na moje oko za dużo sprzeczności. Jeśli wykorzystujemy zdjęcia portretowe, to należałoby pozwolić na pełen retusz, ale bez takiej swobody jak na przykład w przypadku koników.
A żeby było sprawiedliwie, należałoby wprowadzić pierwsze podstawowe ograniczenie - RAWTherapee i GIMP, to może mieć każdy i za darmo. Dalej, jako że wzorcowe zdjęcie mogło być obrabiane w PSie, zrezygnować z pokazywania wersji autora i pozwolić wykazać się uczestnikom.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dziadek
Dzięki serdeczne, piękna fotka.
Potwierdza to mój sposób myślenia, że popRAWka służy do stworzenia podstawy do dalszej obróbki i z takim nastawieniem czekam na następną :)
Już mnie sumienie nie gryzie, że pokazuję dziewczynę z pieprzykami i nieciekawym tłem bo zasady konkursu tego zabraniają.
Tak głośno myślę, czy nie było by zasadne ograniczyć czas na wstawianie prac.
Np Saboor wstawia zdjęcie ale popRAWki można wstawiać np za tydzień przez dwa dni.
Wyrównało by to szanse skoro nie można wprowadzić pełnej anonimowości do zakończenia konkursu.
Co o tym sądzicie?
To zakończę głośne myślenie, Jasiu głośną odpowiedzią :-D : zawsze jest napisane ile czasu mamy na oddanie prac.
Porządek rzeczy jest taki:
- otwarcie konkursu(pierwszy post ze zdjęciem i RAW'em)
- określenie czasu oddania prac (7 dni)
- Rozpoczęcie głosowania(7dni)
- ogłoszenie wyników i czasem a ostatnio coraz częściej, podanie "Recepty" przez zwycięzcę
Chciałbyś Jasiu żeby galeria była zamknięta przez pięć dni, a potem na dwa otwieramy i oddajemy prace? tak? A może ukryta i pokazujemy dopiero do głosowania?
---------- Post dodany o 10:23 ---------- Poprzedni post był o 10:17 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Saboor, wierz mi, że nie zawsze jest to kwestia gustów :) Wybaczam Ci więc tę knąbrną postawę, bo wiem, że zstąpisz ze złej drogi :)))
Ja krnąbrny??? Ja?? Ty pyskaczu jeden! Więcej pokory, rzesz w Cara Mikołaja! :-D Jakiej złej drogi? Ty podły oszczerco-wichrzycielu:-P
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Jasiu, a można, tylko ja nie wiem jaki to ma sens teraz. Ma jakiś?
Zawsze jakiś ma.
---------- Post dodany o 10:40 ---------- Poprzedni post był o 10:23 ----------
Aga, Eddie: jedni lubią blondynki inni grabie, tak?
Dlaczego mam wegetarianie popRAWkowi koniecznie chcą jeść mięso?
Każdy rodzaj edycji popRAWkowej przeznaczony jest dla innego grona odbiorców.
Lubisz "pełną" obróbkę masz swoją edycję, lubisz wyciskanie z rawa ile się da, też jest coś dla ciebie.
Po co na siłę męczyć się tam gdzie nie lubisz, nie umiesz i "łapiesz stresa".
Pomysł ze zróżnicowaniem edycji był eksperymentem, jeżeli okaże się nie udany częstotliwość konkursów zmaleje.
Zostaną tylko dwie: taka jak była 100 lat temu, i restauratorska.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Chciałbyś Jasiu żeby galeria była zamknięta przez pięć dni, a potem na dwa otwieramy i oddajemy prace? tak? A może ukryta i pokazujemy dopiero do głosowania?[COLOR=Silver]
Tak, i już wyjaśniam dlaczego.
Będę do bólu szczery /choć na ogół to się nie opłaca/ :)
Na swoim przykładzie przyznałem się, że czekam co inni pokażą analizuję ich prace i staram się unikać popełnionych przez nich błędów.
W 2 popRAWce byłem pod wrażeniem pracy Eddiego i zmałpowałem 90% jego wizji, dodałem trochę mojej inwencji i w rezultacie wygrałem.
W 4 popRAWce czekałem tydzień na Eddiego i się nie doczekałem :)
Stąd moja propozycja by ograniczyć okres wstawiania, bo Ci co się pospieszą są w gorszej sytuacji od tych spóźnialskich.
Propozycja Saboora by była ukryta też jest całkiem rozsądna.
Swoją drogą nie myślałem, że taka niewinna zabawa/szkolenie wywoła tyle emocji.
/Ale to przez Saboora, który powstawiał tyle ograniczeń/ :) <- to jest uśmiech więc proszę się nie złościć!
-
Saboor, głównie chodzi o to, żeby każda edycja miała "swoje" zdjęcia. Jeśli dajemy do popRAWki zdjęcia portretowe, szczególnie gdy raz daliśmy po całkowitej obróbce i na to samo pozwalamy podczas zabawy, takie stan rzeczy powinien pozostać dla wszystkich tego rodzaju zdjęć.
Koniki, tak na przykład, to zdjęcie, z którego można było wiele wyciągnąć bez wychodzenia do GIMPa czy Photoshopa. Podobnie rzecz się ma z krajobrazem.
Kumasz te czacze czy mam na tango przełączyć, żeby wolniej było? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dziadek
Tak, i już wyjaśniam dlaczego.
Będę do bólu szczery /choć na ogół to się nie opłaca/ :)
Na swoim przykładzie przyznałem się, że czekam co inni pokażą analizuję ich prace i staram się unikać popełnionych przez nich błędów.
W 2 popRAWce byłem pod wrażeniem pracy Eddiego i zmałpowałem 90% jego wizji, dodałem trochę mojej inwencji i w rezultacie wygrałem.
W 4 popRAWce czekałem tydzień na Eddiego i się nie doczekałem :)
Stąd moja propozycja by ograniczyć okres wstawiania, bo Ci co się pospieszą są w gorszej sytuacji od tych spóźnialskich.
Propozycja Saboora by była ukryta też jest całkiem rozsądna.
Jeżeli ktoś jeszcze się pod tym podpisze, oczywiście nie jedna osoba :-D to tak zrobię.
Cytat:
Zamieszczone przez
Dziadek
Swoją drogą nie myślałem, że taka niewinna zabawa/szkolenie wywoła tyle emocji.
"Trzeba wyrosnąć z krótkich spodenek by rywalizację traktować z zabawą na równi" Kiedyś mądry człowiek tak powiedział i ...
dostał kamieniem, ale miał rację! :-D
Napiszę po raz enty:
Cytat:
Zamieszczone przez Saboor
Lubisz "pełną" obróbkę masz swoją edycję, lubisz wyciskanie z rawa ile się da, też jest coś dla ciebie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Dziadek
/Ale to przez Saboora, który powstawiał tyle ograniczeń/ :) <- to jest uśmiech więc proszę się nie złościć!
Mowy niema, i czemu ciągle mi tu ktoś wyjeżdża z tym całym obrażaniem/złoszczeniem? Na prawdę taki zły jestem?:mrgreen:
---------- Post dodany o 11:17 ---------- Poprzedni post był o 11:14 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Saboor, głównie chodzi o to, żeby każda edycja miała "swoje" zdjęcia. Jeśli dajemy do popRAWki zdjęcia portretowe, szczególnie gdy raz daliśmy po całkowitej obróbce i na to samo pozwalamy podczas zabawy, takie stan rzeczy powinien pozostać dla wszystkich tego rodzaju zdjęć.
Koniki, tak na przykład, to zdjęcie, z którego można było wiele wyciągnąć bez wychodzenia do GIMPa czy Photoshopa. Podobnie rzecz się ma z krajobrazem.
Kumasz te czacze czy mam na tango przełączyć, żeby wolniej było? ;)
Luzik Wodzu! :-D
Dla Apacza
spoko chacha :mrgreen:
Kurde tak mnie korci że aż się czepnę:
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Resztę magiku zrobisz po wyjściu z gimpa, czy nawet wyłączeniu kompa. :-D
Szacun!! :mrgreen:
P.S.
tylko się nie gniewaj, nie obraź, nie bierz tego do się, i cała reszta :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Pomysł ze zróżnicowaniem edycji był eksperymentem, jeżeli okaże się nie udany częstotliwość konkursów zmaleje.
Zostaną tylko dwie: taka jak była 100 lat temu, i restauratorska.
Z tym innym gronem odbiorców, to tylko teoria i lekka przesada.
Jak widać po wynikach głosowania i udziału w zabawie, cały czas obracamy się w tym samym gronie.
MZ to wcale nie jest naganne a wręcz przeciwnie, tworzymy TWA któremu się chce, które uczy i jest otawrte na naukę.
To bardzo cenny skarb i nie zmarnujmy go.
Jestem pewien, że z biegiem czasu coraz więcej nowych uczestników się odważy pokazać swoje prace.
Powoli jak do każdej nowości się dostosujemy a dyskusja tu prowadzona może temu tylko pomóc.
Nie starsz więc Drogi Wodzu powrotem do zamierzchłej i nudnej przeszłości tylko wprowadzaj swoją reformę, bo mimo narzekań wspieramy Cię całym sercem /a na pewno moja skromna osoba :) /
-
Ale ja lubię straszyć!!:cool: wszyscy na tym forum wiedzą jaki straszny jestem! Nie?:-x
Dziękuję za wsparcie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
A może ukryta i pokazujemy dopiero do głosowania?
O, to jest koncepcja. A potem do końca głosowania ukryte które jest czyje ;) Można dla zachęty pokazywać ile aktualnie jest wersji dodanych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dziadek
Jestem pewien, że z biegiem czasu coraz więcej nowych uczestników się odważy pokazać swoje prace.
Pozwolę sobie, nie zgodzić się z Tobą.
Ja po cichu liczę, że grono uczestników poszczególnych edycji się zmniejszy. Chętnych do zabawy może będzie tyle samo ale w poszczególnych edycjach, będzie mniej uczestników.
Już tłumaczę dlaczego tak myślę.
Każda edycja ma inną tematykę, inne zasady. Albo nie każdemu odpowiada tematyka albo nie jest w stanie poradzić sobie z obostrzeniami, wywoływarką itp. Naprawdę, nie ma obowiązku startować w każdej edycji. Po początkowym zapale, ludzie przestaną startować w edycjach, które tematycznie są im obce.
Trudno mi sobie wyobrazić np, kogoś zajmującego się ptakami lub dzikimi zwierzętami, startującego w edycji, której tematem jest studyjny akt czy portret.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Pozwolę sobie, nie zgodzić się z Tobą.
Ja po cichu liczę, że grono uczestników poszczególnych edycji się zmniejszy. Chętnych do zabawy może będzie tyle samo ale w poszczególnych edycjach, będzie mniej uczestników.
Już tłumaczę dlaczego tak myślę.
Każda edycja ma inną tematykę, inne zasady. Albo nie każdemu odpowiada tematyka albo nie jest w stanie poradzić sobie z obostrzeniami, wywoływarką itp. Naprawdę, nie ma obowiązku startować w każdej edycji. Po początkowym zapale, ludzie przestaną startować w edycjach, które tematycznie są im obce.
Trudno mi sobie wyobrazić np, kogoś zajmującego się ptakami lub dzikimi zwierzętami, startującego w edycji, której tematem jest studyjny akt czy portret.
Niezależnie od racji, które reprezentujesz , powiem Ci : Ty to potrafisz każdego zdołować , a najbardziej prowadzącego.
Przyjemność udziału w zabawie nie jest ograniczona, w najliczniejszych POPRawkach brało udział około 20 prac czyli około 1/4 średnio zalogowanych na forum tak na moje oko,nie liczyłem, są ogromne rezerwy. I Chwała Bogu - jak się zwykło mawiać u nas w Galicji. A jak będzie to zobaczymy.
A co do tych , którzy specjalizują się w czymś innym - każdy facet ma swoją kobietę ( lub faceta) - i wszyscy słyszymy nie fotografuj mnie bo .... Podniesienie własnych umiejętności w retuszu w jej (jego) oczach może być tylko zaletą i może zapewnić chętną modelkę (modela). To tylko przykładowy powód dla którego np. fotograf żywej przyrody może być zainteresowany podnoszeniem swoich umiejętności
I to jest też przykładowe źrodełko wody na Saboorowy młyn.
Chwała mu za reaktywowanie trupa, którym POPRawka w pewnym momencie się stała i za to ze mu się wciąż chce.
Droga którą pokazujesz jest drogą do dzisiejszego DITL-a, gdzie z niewiadomych powodów - brak wiedzy, niechęć ,brak reklamy? - tak trudno nakłonić naszych współużytkowników do wrzucanie zdjęcia z konkretnego dnia, bez wygórowanych wymagań, po prostu ilustracji z miejsc gdzie jesteśmy i co robimy.
Pozdrawiam AP.
-
Oj tam, oj tam... Proszę Państwa, to że ktoś specjalizuje się w przyrodzie nie oznacza, że nie będzie chciał spróbować swoich sił przy obróbce portretu, na przykład. Tym bardziej, że odpadnie mu pierwszy podstawowy trud związany z produkcją takiego zdjęcia. Czy fotografując sowy nie mogę mieć ochoty na przetestowanie swoich umiejętności w innej dziedzinie? W ogóle nie rozumiem tego oderwanego od rzeczywistości rozgraniczenia. Fotografia i grafika w zakresie obróbki zdjęć są polem bardzo szerokim i daję obciąć sobie paznokieć, że wielu, jeśli nie wszyscy, chciałoby spróbować swoich sił w dziedzinach, którymi nie zajmują się na co dzień. Ludzie to zwierzęta naprawdę wszechstronne, tylko trzeba im pozwolić na pokazanie tego :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Niezależnie od racji, które reprezentujesz , powiem Ci : Ty to potrafisz każdego zdołować , a najbardziej prowadzącego.
Nie wiem, skąd ten pogląd :roll:
Po przestudiowania całego wątku, widzę, że bardziej dołują prowadzącego ci, którzy ciągle mają pretensje: dlaczego wolno to a tamtego nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
... z niewiadomych powodów - brak wiedzy, niechęć ,brak reklamy? - tak trudno nakłonić naszych współużytkowników do wrzucanie zdjęcia z konkretnego dnia, bez wygórowanych wymagań, po prostu ilustracji z miejsc gdzie jesteśmy i co robimy.
Czy dopuszczasz taką możliwość, że są ludzie, którzy potrafią przeżyć dzień bez aparatu? Większość ludzi nie nosi na co dzień przy sobie aparatu- biorą go tylko wtedy, kiedy mają na to ochotę
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Oj tam, oj tam... Proszę Państwa, to że ktoś specjalizuje się w przyrodzie nie oznacza, że nie będzie chciał spróbować swoich sił przy obróbce portretu, na przykład.
Zgoda, tylko czy "ktoś" ma oznaczać "wszyscy"?
Jeszcze raz powtarzam- nie ma obowiązku!
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
... daję obciąć sobie paznokieć, że wielu, jeśli nie wszyscy, chciałoby spróbować swoich sił w dziedzinach, którymi nie zajmują się na co dzień. Ludzie to zwierzęta naprawdę wszechstronne, tylko trzeba im pozwolić na pokazanie tego :)
Wieloboiści stanowią zdecydowaną mniejszość wśród lekkoatletów. Nie wierzę, że skoczek wzwyż marzy o pchaniu kulą ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Nie wiem, skąd ten pogląd :roll:
Po przestudiowania całego wątku, widzę, że bardziej dołują prowadzącego ci, którzy ciągle mają pretensje: dlaczego wolno to a tamtego nie.
Czy dopuszczasz taką możliwość, że są ludzie, którzy potrafią przeżyć dzień bez aparatu? Większość ludzi nie nosi na co dzień przy sobie aparatu- biorą go tylko wtedy, kiedy mają na to ochotę
Zgoda, tylko czy "ktoś" ma oznaczać "wszyscy"?
Jeszcze raz powtarzam- nie ma obowiązku!Wieloboiści stanowią zdecydowaną mniejszość wśród lekkoatletów. Nie wierzę, że skoczek wzwyż marzy o pchaniu kulą ;)
Saboor się stara, a Ty mu wróżysz mniejszą frekwencję.
A co do aparatu - założyłeś , że nie noszą również komórek? - dziś prawie każda komórka ma 5Mpx matrycę lub większą - dla mnie to sprawa raczej chęci jak możliwości.
Pozdrawiam AP.
-
A ja nadal chcialbym drugiej strony jawnej.Skoro widzimy autora pracy to zobaczmy rowniez kto podziela jego kierunek i przyznaje mu punkta.
-
Mogę się do czegoś przyznać?
Naj fajniej by to wyglądało tak:
- owtarcie edycji z ukrytą galerią (7dni na dodanie prac)
- "odsłonięcie" galerii, początek głosowania (7 dni) w trybie jawnym
- ogłoszenie wyników
- recepta zwycięzcy.
Dla chętnych, do podzielenia się swoimi technikaliami, ten wątek w którym jesteśmy.
---------- Post dodany o 10:57 ---------- Poprzedni post był o 10:56 ----------
Dlaczego w trybie jawnym? A czy ktoś tu wstydzi się swojego gustu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
- ogłoszenie wyników
- recepta zwycięzcy.
Dla chętnych, do podzielenia się swoimi technikaliami, ten wątek w którym jesteśmy.
Popieram za wyjątkiem trybu jawnego, bo ten prowadzi do kumoterstwa, zagłosowałem na Ciebie bo liczę ża zagłosujesz na mnie.
Poza tym zaczną się zaczepki typu: a co ty widzialeś w tym zdjęciu, że na nie zagłosowałeś i nie chodzi tu bynajmniej o wstyd a o święty spokój.
Dla ułatwienia można by posyłać zdjęcia do Saboora, bo w czasie któy byłby do tego przeznaczony, mogłoby mnie na przykład nie być.
Ale odsłonięcie galerii wszystkich prac w jednym czasie uważam za bardzo dobry pomysł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
- ogłoszenie wyników
- recepta zwycięzcy.
Lepiej głosowanie tajne a po rozstrzygnięciu ujawnić, kto na które zdjęcie głosował. Ukryta galeria do czasu rozpoczęcia głosowania - jestem jak najbardziej za.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Saboor się stara, a Ty mu wróżysz mniejszą frekwencję.
Wolę jakość od ilości ;)
PS
Dalej uważasz, że to ja dołuję Saboora?
Cytat:
Zamieszczone przez
Dziadek
Popieram za wyjątkiem trybu jawnego, bo ten prowadzi do kumoterstwa, zagłosowałem na Ciebie bo liczę ża zagłosujesz na mnie.
Poza tym zaczną się zaczepki typu: a co ty widzialeś w tym zdjęciu, że na nie zagłosowałeś i nie chodzi tu bynajmniej o wstyd a o święty spokój.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dziadek
Popieram za wyjątkiem trybu jawnego, bo ten prowadzi do kumoterstwa,
Ja jednak mysle,ze wlasnie odwrotnie.Jesli ktos sie dycyduje na wybor to jest pewny dlaczego to a nie tamto.Kumoterstwo ma lepsze warunki jak sie robi to po kryjomu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ja jednak mysle,ze wlasnie odwrotnie.Jesli ktos sie dycyduje na wybor to jest pewny dlaczego to a nie tamto.Kumoterstwo ma lepsze warunki jak sie robi to po kryjomu.
Idąc tym torem rozumowania, to będzie trzeba za jakiś czas komisję śledczą powołać albo NIK poprosić o kontrole. Nie przesadzajmy, tajne głosowanie, żeby nie sugerować jak głosują inni a po rozstrzygnięciu ujawniamy listę głosujących.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Idąc tym torem rozumowania, to będzie trzeba za jakiś czas komisję śledczą powołać albo NIK poprosić o kontrole. Nie przesadzajmy, tajne głosowanie, żeby nie sugerować jak głosują inni a po rozstrzygnięciu ujawniamy listę głosujących.
No wlasnie o to mi chodzi,Jesli wstawie prace to chcialbym wiedziec komu sie rowniez podobala.Oczywiscie na koncu ujawniamy kto na kogo glosowal.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Nie przesadzajmy, tajne głosowanie, żeby nie sugerować jak głosują inni a po rozstrzygnięciu ujawniamy listę głosujących.
Co Ty rozumiesz pod pojęciem "nie sugerować"?
Nie pokazać na czyją pracę głosowali inni, czy nie pokazać na którą pracę głosował X czy Y?
-
Do wszystkiego trzeba dorosnąć. Widzisz Jasiu, hipotetycznie to jest tak: jest sobie leszczyk/leszczyca, nie mający pojęcia o poprawianiu zdjęć,
albo co gorsza o fatalnym postrzeganiu estetyki, ale za to ma masę "dobrych wujków" i co robi? Ano prosi o głosy na swoją pracę - a one wujki
(i tak nikt się nie dowie że głosowali na paszkwila) oddają "przysługę", bo czemu nie?
Natomiast gdy nick onego "wujka" ma pojawić się pod rzeczonym paszkwilem .... długo się zastanowi, czy zbrukać imię swoje.
Nie sądzisz?
---------- Post dodany o 11:27 ---------- Poprzedni post był o 11:25 ----------
Smutne to, ale uwierzcie - takie dzieciaczki emocjonalne, też mamy.
-
To samo było kiedyś z OlyRulez - tajność-jawność-kumoterstwo-niekumoterstwo :D Im bardziej będziecie chcieli wyeliminować leszczy, tym bardziej oni będą cwani.
Poziom komplikacji zasad też czasem potrafi zniechęcić ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Co Ty rozumiesz pod pojęciem "nie sugerować"?
Nie pokazać na czyją pracę głosowali inni, czy nie pokazać na którą pracę głosował X czy Y?
Myślę, że w okresie oddawania głosów można utajnić zarówno ile głosów zebrała praca jak i to kto głosował. Po zakończeniu głosowania wszystko zostaje ujawnione. Przy takim sposobie głosowania każdy sam decyduje a nie sugeruje się faktem, że na daną prace już ktoś głosował to i ja głosnę sobie :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Do wszystkiego trzeba dorosnąć. Widzisz Jasiu, hipotetycznie to jest tak: jest sobie leszczyk/leszczyca, nie mający pojęcia o poprawianiu zdjęć,
albo co gorsza o fatalnym postrzeganiu estetyki, ale za to ma masę "dobrych wujków" i co robi? Ano prosi o głosy na swoją pracę - a one wujki
(i tak nikt się nie dowie że głosowali na paszkwila) oddają "przysługę", bo czemu nie?
Natomiast gdy nick onego "wujka" ma pojawić się pod rzeczonym paszkwilem .... długo się zastanowi, czy zbrukać imię swoje.
Nie sądzisz?
Jak tam nie mam problemu - moje gusta prawie zawsze są z mniejszością. I zawsze mogę uzasadnić dlaczego takiego a nie innego dokonałem wyboru. I wszystko mi jedno czy głosowanie jest jawne , czy tajne. Osoba autora nie wpływa na mój wybór.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
To samo było kiedyś z OlyRulez - tajność-jawność-kumoterstwo-niekumoterstwo :D Im bardziej będziecie chcieli wyeliminować leszczy, tym bardziej oni będą cwani.
Poziom komplikacji zasad też czasem potrafi zniechęcić ;)
Aleć ja chcę je uprościć! Wyłożyć karty na stół, i bawimy się! Ale ... może największe uproszczenie to nie tykanie ... nie wiem.
Mnie bardziej by cieszył, widok nicków pod pracą niż 1,2,3,4 ... .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Myślę, że w okresie oddawania głosów można utajnić zarówno ile głosów zebrała praca jak i to kto głosował. Po zakończeniu głosowania wszystko zostaje ujawnione.
Jestem za :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Nie sądzisz?
Wujkami bym się nie martwił, jak zdjęcia będą anonimowe, nie ma obawy że poproszony wujek będzie wiedział na które głosować.
Natomiast jak ujawnisz kto na co głosował stracisz chętnych do głosowania.
Wybór należy do Ciebie.
Cały czas podkreślamy, że o gustach sie nie dyskutuje, więc nie może być tłumaczenia dlaczego na coś głosowałeś.
Nie ma rozwoju bez dopływu świeżej krwi, jeżeli mamy się kisić we własnym gronie długo nie pociągniemy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dziadek
Wujkami bym się nie martwił, jak zdjęcia będą anonimowe, nie ma obawy że poproszony wujek będzie wiedział na które głosować.
Wybór należy do Ciebie.
Cały czas podkreślamy, że o gustach sie nie dyskutuje, więc nie może być tłumaczenia dlaczego na coś głosowałeś.
Nie ma rozwoju bez dopływu świeżej krwi, jeżeli mamy się kisić we własnym gronie długo nie pociągniemy.
Muszę cię zmartwić: nie ma i pewnie nie będzie zdjęcia anonimowego.
Bufetowa o tym pisała: im więcej kombinowania - tym cwańsi kombinatorzy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dziadek
Wybór należy do Ciebie.
Nie rozumiem dlaczego tak uparcie bronisz zeby glosujacy pozostali anonimowi.To tak jak z reputacja.Niby dostajesz minusa anonimowo a pare klikow dla kumatego wystarczy zeby poznac nika .
Piszesz,ze bez doplywu swiezej krwi kisimy sie we wlasnym gronie.A moze wlasnie ten swiezy doplyw to wlasne grono wzajemnie sie adorujace.
Czy moze myslisz,ze jak bedzie nastepna poprawka pozniej jawna to nie bedzie juz tych samych glosujacych co teraz zaglosowali.Mozna tez pomyslec,ze jak ich nie bedzie to moze bedzie lepiej,prawdziwiej....
-
Myślę, że do następnej POPRawki napiszemy w tym tempie moc postów.
Czas na próbę zmiany formuły, a modyfikacje po eksperymencie zaproponujemy wspólnie. - Kiedy kolejna poprawka? Powinna się zacząć już niebawem.
Kąpmy się w morzu demokracji, jeszcze niedawno zdanie nadadministratora było najistotniejsze, a user mógł sobie popsioczyć pod nosem.
Ponadto proponuję by zamiast informacji o funkcjach TWA w czasie trwania POPRawki i i po ogłoszeniu DITL-a wpisać w linijką kontrastową czcionką terminy rozpoczęcia i zakończenia edycji - od tego przecież to TWA się zrodziło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dziadek
Po prostu wiem jakie chamskie potrafią być komentarze na temat cudzych gustów, również Twoje /patrz wątek Wanili/, więc chciałbym przynajmniej na tych wątkach pozostawić formę zabawy i nauki.
Pokaz gdzie-dokladnie.Napewno temat rozwine,napisze konkretnie dlaczego i czym sie kieruje.Ja swojego gustu sie nie wstydze.
A do pozostawiania czy nie czegos,to jest prowadzacy zabawe.My tylko mozemy dyskutowac i sugerowac.A czy ktos traktuje to jako zabawe czy nauke,czy moze sciagawke od innych,bo sam nie umie to juz kazdego osobista sprawa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dziadek
Po prostu wiem jakie chamskie potrafią być komentarze na temat cudzych gustów, również Twoje /patrz wątek Wanili/ ...
Zupełnie MZ, nietrafiony przykład. Ostatnia awantura u Wanilii nie była na temat gustów. :-P
Czymże jest uzasadnienie oceny w galerii czy w wątku jak nie wyrażeniem swojego gustu, dlaczego więc tu się tego obawiasz?
-
Widzę jak się dyskusja rozwija... masakra..
Ja już nie chce w ogóle tej popRAWki, glosowań, ani nic... Jakbym nie zrobił i jak później nie głosował zwsze będzie ktoś coś "węszył", bądź czuł się pokrzywdzony.
Odechciało mi się brać w tym udział.:roll:
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Myślę, że do następnej POPRawki napiszemy w tym tempie moc postów.
Czas na próbę zmiany formuły, a modyfikacje po eksperymencie zaproponujemy wspólnie. - Kiedy kolejna poprawka? Powinna się zacząć już niebawem.
I z tym pytaniem zwracam się rónież do Wielkiego Guru popRAWki :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Widzę jak się dyskusja rozwija... masakra..
Ja już nie chce w ogóle tej popRAWki, glosowań, ani nic... Jakbym nie zrobił i jak później nie głosował zwsze będzie ktoś coś "węszył", bądź czuł się pokrzywdzony.
Odechciało mi się brać w tym udział.:roll:
T.
To dokładnie jak mi :|
-
taka mała sugestia.... być może obróbki powinna zbierać jedna osoba a następnie opublikować je wszystkie bez informacji o twórcach za to z numerami