-
Odp: [OlyTest] Olek na ślubie czyli nieplanowany test E-M1
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nie wiem dlaczego uważasz, że nie powinna? AF-S póki co zawsze jest lepszy niż AF-C, choćby dlatego, że wykorzystuje mózg fotografa, którego nie przebije żaden kolejnej generacji chip o wymyślnej nazwie.
Nie wiem dlaczego dziwi Cię to co myśli ktoś inny :)
Ja nie twierdzę, że AF-C jest w innych puszkach tak samo dobry jak AF-S (oczywiście do innych zastosowań), ja tylko stwierdzam, że jeszcze nie używałem profi puszki (a tak jest segmentowany EM-1), w której była by tak kolosalna różnica pomiędzy tymi dwoma rodzajami AF :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Raptem parę akapitów, a dyskusja już ożyła - to lubię :)
No to lecimy dalej z opowiadaniem :)
Więc tak oto nastał następny dzień - dzień wesela na którym miałem używać aparatu, którego w zasadzie nie znałem - ani jak się zachowa w tak specyficznym zadaniu a już tym bardziej jak będzie współpracował z moją starą szklarnią 4/3. Miałem tylko ustawione przyciski i pokrętła pod kątem potrzebnych funkcji.
Na szczęście z pomocą przyszło mi wydarzenie na które już od wielu tygodni się cieszyłem - Pixel Heaven - stare, ciemne pomieszczenia, tłok ludzi - prawie jak sala weselna ;) Specjalnie zabrałem ze sobą 12-60, który wybrałem jako główny obiektyw na wieczór. Tak, wiem - miałem jeszcze 12-40, ale uznałem, że dodatkowy zakres zaoszczędzi mi żonglerki z 50-200. Poza tym .... E-M1 ma czujniki fazowe, prawda?
Test wypadł naprawdę nieźle - wprawdzie EVF zaczął niedomagać i smużenie było widoczne, ale dało się z tym żyć. Najważniejsze, że AF funkcjonował akceptowalnie. Nie był wprawdzie tak samo szybki jak z E-5 - ale przynajmniej celny. Poza tym zauważyłem dobrą cechę - z gripem jest bardzo dobrze wyważony - nawet z zapiętym tak "ciężkim szkłem" obiektyw nie ciągnął w dół, aparat nie wyślizgiwał się z ręki - duży plus.
Przyjechałem do domu, wrzuciłem fotki do komputera i od razu przyjemne doświadczenie - matryca daje radę! ISO 1600 w pełni użyteczne, 3200 daję radę.
Kilka sampli w ORFach:
Załącznik 120565
Załącznik 120566
Załącznik 120567
Pokrzepiony tym doświadczeniem trochę się uspokoiłem - w końcu to flagowiec ...
Witam !
Ogladalem te rawy i jak dla mnie ten aparat nie poradzil sobie ze swiatlami.
Pozdrawiam
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Ogladalem te rawy i jak dla mnie ten aparat nie poradzil sobie ze swiatlami.
Pozdrawiam
Niestety tak - właśnie kontynuuję przeglądanie i obróbkę zdjęć "nocnych" z wesela - w bardzo wielu przypadkach gdy na gości padało kolorowe światło disco, to robi się masakra :(
Przykład (z użyciem lampy wycelowanej w sufit):
Załącznik 120802
-
Trochę nie rozumiem po co wziąłeś ciemniejące wraz z ogniskową 12-60mm mając 12-40 ze stałym światłem 2,8 i 50mm 1,4.
Dzięki za test i nowe spojrzenie na ten aparat.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
a i użyteczność iso w zasadzie kończy się na 1600 - to nie fulfrejm, gdzie włączasz iso 6400 i z lampą na drugą kurtynę zapominasz o świecie.
Po co używać tak wysokiego ISO z lampą? W każdym systemie można mrozić obraz na niskim ISO - fullfrejm tu niepotrzebny.
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
A w jakim innym systemie "biednemu wiatr" w oczy nie wieje ? :lol: Żeby nie "było", to ja głównie z nikona korzystam :) , ale czasami i z sony albo canona :lol: . Jakoś nie zauważyłem żeby tam było TANIO, dobrze i profesjonalnie :) .
Tanio nigdy nie będzie - ale może być taniej lub drożej względem konkurencji - w m43 niestety w wielu przypadkach jest drożej.
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Cytat:
Zamieszczone przez
szamaniec
Nawet w dużym 4/3 było macro dla biedaków, duże tele tesz :) W micro bardzo ciemne 300mm jest droższe niż 200mm Lki - to jakieś jaja. 45 f1,8 droższe od canonowskich i nikonowskich 1,8. . Gdzie nie spojrzę tam jubilerka rżondzi :)
Nie wiem czy tak dla żartu pytasz, hehe... ale jaką to masz 60mm 1.8 (x1,5) albo 90mm 1.8 z af w nikonie, czy canonie? 85-tki ewentualnie 1500-1900zł a olek koło 1000zł bodajże, to co jest tańsze???
mZD 45mm jest kiepskim przykładem, bo jest najtańszą stałką 1,8 w m43, ale bez przesady - między ekw. FF 90 mm (mZD 45mm 1,8 za 1100zł) a 75mm dla APS-C jest tylko 15mm - nie sądzę, by były warte 2-3krotność ceny szkła konkurencji 15mm w ekwiwalencie krótszej.
- Olympus mZD 45mm 1,8 - 1100zł
- Canon EF 50mm f/1.8 II pod APS-C - 400zł
- Pentax DA 50 mm f/1.8 pod APS-C - 700zł
- Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G pod APS-C - 730zł
- Sony SEL-50F18 50 mm F/1.8 pod APS-C NEX - 890zł
- Samsung NX 45mm F1.8 pod APS-C - 1000zł
Ciekawi mnie co znawcy cen powiedzą o: mZD 25mm 1,8 - czyli ekw. standardowego 50mm dla ww. szkieł pod FF oraz o 35mm pod DX:
- Olympus M.zUIKO DIGITAL 25mm 1:1.8 - 1700zł
- Nikon Nikkor 35mm f/1.8G AF-S dla APS-C - 730zł
- Canon EF 50mm f/1.8 II pod FF - 400zł
- Pentax DA 50 mm f/1.8 pod FF - 700zł
- Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G pod FF - 730zł
- Sony 35mm f/1.8 dla APS-C - 700zł
PS tak wiem 25mm i 45mm 1,8 są niezłe optycznie, szybkie i dobrze wykonane, ale pamiętajcie, że by nie pogrążyć Olka do porównania nie dorzuciłem również tańszych od 25mm 1,8 szkieł 50mm 1,4.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Po co używać tak wysokiego ISO z lampą? W każdym systemie można mrozić obraz na niskim ISO - fullfrejm tu niepotrzebny.
Po to, żeby łapać jak najwięcej światła zastanego, a błyskać z jak najmniejszą mocą.
---------- Post dodany o 22:27 ---------- Poprzedni post był o 22:21 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
- Olympus mZD 45mm 1,8 - 1100zł
- Canon EF 50mm f/1.8 II pod APS-C - 400zł
- Pentax DA 50 mm f/1.8 pod APS-C - 700zł
- Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G pod APS-C - 730zł
Ciekawi mnie co znawcy cen powiedzą o: mZD 25mm 1,8 - czyli ekw. standardowego 50mm dla ww. szkieł pod FF oraz o 35mm pod DX:
- Olympus M.zUIKO DIGITAL 25mm 1:1.8 - 1700zł
- Nikon Nikkor 35mm f/1.8G AF-S dla DX - 730zł
- Canon EF 50mm f/1.8 II pod FF - 400zł
- Pentax DA 50 mm f/1.8 pod FF - 700zł
- Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G pod FF - 730zł
Ceny, które pogrubiłem, są dla tych, co chcą mieć lekko. Jeśli ktoś ma nietypowe wymagania, to musi płacić.
-
Zapomnieliscie o samsungu (tak, wiem jestem nudny)
odpowiednik kosztuje ile? z pincet? czyli tanio i dobrze!:)
pozdroofka
-
Gorzej jak Ci się ten Samsung zepsuje i będziesz chciał go naprawić. Serwis przecież sprzedał wszystkie części zamienne na Allegro :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Po to, żeby łapać jak najwięcej światła zastanego, a błyskać z jak najmniejszą mocą.
---------- Post dodany o 22:27 ---------- Poprzedni post był o 22:21 ----------
Ceny, które pogrubiłem, są dla tych, co chcą mieć lekko. Jeśli ktoś ma nietypowe wymagania, to musi płacić.
A nie lepiej kupić cięższe i za zaoszczędzone pieniądze wykupić karnet na siłownię? I dla zdrowia lepiej i dla figury :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jeśli scena wymaga aż 6400 i jeszcze doświetlenia, to o jakim świetle zastanym mówimy? Jak dla mnie na tyle kiepskim, by sobie odpuścić.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
[/COLOR]Ceny, które pogrubiłem, są dla tych, co chcą mieć lekko. Jeśli ktoś ma nietypowe wymagania, to musi płacić.
Ci co chcą mieć lekko i taniej mają jeszcze Samsunga 45mm 1,8 i Sony 50mm 1,8 za mniej niż 1000zł.
No ale fakt - cięcie kosztów produkcji w tym przypadku zwane dumnie miniaturyzacją kosztuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
A nie lepiej kupić cięższe i za zaoszczędzone pieniądze wykupić karnet na siłownię? I dla zdrowia lepiej i dla figury :D
tylko że... (moim zdaniem oczywiście) jak ktoś popróbuje bezlusterkowców to nie chce już wracać do lustrzanek. Może (nawiązując do retoryki bufetowej) tęskno za młodzieńczą miłością, ale patrząc trzeźwo, to ich uroda już nieco z upływającym czasem przeminęła....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Jeśli scena wymaga aż 6400 i jeszcze doświetlenia, to o jakim świetle zastanym mówimy? Jak dla mnie na tyle kiepskim, by sobie odpuścić.
Ale to jest ślub. Z reguły bierze się za takie zdjęcia pieniądze. Jak odpuścisz, to będziesz musiał odpuścić kolację przez najbliższy miesiąc :D A jak ktoś nie fotografuje zawodowo, to może odpuszczać do woli.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
tylko że... (moim zdaniem oczywiście) jak ktoś popróbuje bezlusterkowców to nie chce już wracać do lustrzanek. Może (nawiązując do retoryki
bufetowej) tęskno za młodzieńczą miłością, ale patrząc trzeźwo, to ich uroda już nieco z upływającym czasem przeminęła....
Jest w tym dużo racji. Ale np. w moim przypadku ciężko znaleźć dalszą drogę foto - miłość do Olympusa już chyba minęła bezpowrotnie a zauroczenie Fuji może doprowadzić do bankructwa. Pozatym z tą lekkością bym nie przesadzał - E-M1 z gripem wcale dużo lżejszy nie jest od lustrzanki (bez niego jest dla mnie zbyt mały). A statki do ff też nie ważą po kilogramie sztuka ;) Z Canonem nigdy rozmawiałem w tym samym języku, patrząc na Sony nie wiem do kogo oni to kierują, Pentax w kategorii 35mm znika. I tak na dobrą sprawę na placu boju pozostaje tylko Nikon ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ale to jest ślub. Z reguły bierze się za takie zdjęcia pieniądze. Jak odpuścisz, to będziesz musiał odpuścić kolację przez najbliższy miesiąc :D A jak ktoś nie fotografuje zawodowo, to może odpuszczać do woli.
Ja i tak wolę niższe ISO z większymi możliwościami do obróbki i często po prostu lepiej doświetloną sceną. Lampa też nie musi walić na full zawsze jak nie jest głupia.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Jest w tym dużo racji. Ale np. w moim przypadku ciężko znaleźć dalszą drogę foto - miłość do Olympusa już chyba minęła bezpowrotnie a zauroczenie Fuji może doprowadzić do bankructwa. Pozatym z tą lekkością bym nie przesadzał - E-M1 z gripem wcale dużo lżejszy nie jest od lustrzanki (bez niego jest dla mnie zbyt mały).
Weź do ręki gh3 z gripem - nietypowe wymagania postawił producent dla klientów lekkich szkiełek.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
A statki do ff też nie ważą po kilogramie sztuka ;) Z Canonem nigdy rozmawiałem w tym samym języku, patrząc na Sony nie wiem do kogo oni to kierują, Pentax w kategorii 35mm znika. I tak na dobrą sprawę na placu boju pozostaje tylko Nikon ...
Nie za bardzo rozumiem - masz sentyment do Olka z małą matrycą a jednym wpisem skreślasz APS-C. Pentax zły nie jest.
Najsolidniejsze puszki w DSLR jak dla mnie - no i podobno po 20.06 ma być dostawa S 18-35mm f/1,8 pod P... w końcu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Ja i tak wolę niższe ISO z większymi możliwościami do obróbki i często po prostu lepiej doświetloną sceną. Lampa też nie musi walić na full zawsze jak nie jest głupia.
Każdy tak woli, tylko nie zawsze masz wybór.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Każdy tak woli, tylko nie zawsze masz wybór.
Dokładnie. Poza tym patrząc na zdjęcia doświetlane FL50 przy ISO1600 czuję się nieco rozczarowany - mam wrażenie jakby błysk flasha uwydatnił szum. Po odszumieniu w LR4 (a nie daj boże rozjaśnieniu czy wyciąganiu szczegółów z cieni) robi się straszne mydło :( o fakturze koronki na sukni można zapomnieć - tak samo jak czasem o rzęsach czy w niektórych przypadkach lekkim zaroście.
Powiem tak - dopiero dzisiaj zrobiłem przeglądanie i obróbkę RAWów z nocy i zaskakująco wiele ujęć jest czarno-białych (artystycznych ...) :(
E-M1 w takich zastosowaniach jednak wymięka - to jeszcze nie ta liga co lustrzanki Canona czy Nikona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Po odszumieniu w LR4 (a nie daj boże rozjaśnieniu czy wyciąganiu szczegółów z cieni) robi się straszne mydło :( o fakturze koronki na sukni można zapomnieć - tak samo jak czasem o rzęsach czy w niektórych przypadkach lekkim zaroście.
Użyj maski przy odszumianiu (ruszaj suwakiem z wciśniętym altem), a najlepiej odszumiaj "pędzlem", omijając newralgiczne miejsca.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Użyj maski przy odszumianiu (ruszaj suwakiem z wciśniętym altem),
Dzięki - to się może przydać :)
Cytat:
a najlepiej odszumiaj "pędzlem", omijając newralgiczne miejsca.
I właśnie dlatego gdybym był profesjonalnym fotografem nigdy nie kupiłbym Olka - czas zmarnowany na takie odszumianie nie jest wart nawet tego kilograma czy dwóch więcej w torbie. Bo jak już pokazaliśmy cenowo nie ma w zasadzie różnicy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
I właśnie dlatego gdybym był profesjonalnym fotografem nigdy nie kupiłbym Olka - czas zmarnowany na takie odszumianie nie jest wart nawet tego kilograma czy dwóch więcej w torbie.
E tam, nie takie rzeczy się robiło z "profesjonalnym" Canonem 5DII. Bywało, że i garnitur trzeba było na czarno malować, jak banding wylazł :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Weź do ręki gh3 z gripem - nietypowe wymagania postawił producent dla klientów lekkich szkiełek.
Nie za bardzo rozumiem - masz sentyment do Olka z małą matrycą a jednym wpisem skreślasz APS-C. Pentax zły nie jest.
Najsolidniejsze puszki w DSLR jak dla mnie - no i podobno po 20.06 ma być dostawa S 18-35mm f/1,8 pod P... w końcu...
Nie mówię, że Pentax jest zły. Dla mnie był zawsze taką trochę ciekawostką - podobnie jak Olek gdy startował z 4/3 - solidne puszki, ciekawe i stosunkowo niedrogie szkła (ach ta słabość do pierścienia przysłony ;) ) ale jakoś brak przełożenia na popularność systemu. Jeżeli do tej pory ciągle nie zdecydowali się wypuścić puszki z FF, to obawiam się, że ich popularność spadnie tak mocno, że system przestanie być rozwijany. A z drugiej strony widać, że coraz mocniej idą w średni format ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Witam !
Jak uzywasz lampy blyskowej to niekoniecznie potrzebne jest 6400 ISO
tym bardziej, ze zawodowy fotograf najczesciej dysponuje jasna optyka i szybkim AF-em ;)
Pozdrawiam
---------- Post dodany o 08:57 ---------- Poprzedni post był o 08:43 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Dokładnie. Poza tym patrząc na zdjęcia doświetlane FL50 przy ISO1600 czuję się nieco rozczarowany - mam wrażenie jakby błysk flasha uwydatnił szum. Po odszumieniu w LR4 (a nie daj boże rozjaśnieniu czy wyciąganiu szczegółów z cieni) robi się straszne mydło :( o fakturze koronki na sukni można zapomnieć - tak samo jak czasem o rzęsach czy w niektórych przypadkach lekkim zaroście.
Powiem tak - dopiero dzisiaj zrobiłem przeglądanie i obróbkę RAWów z nocy i zaskakująco wiele ujęć jest czarno-białych (artystycznych ...) :(
E-M1 w takich zastosowaniach jednak wymięka - to jeszcze nie ta liga co lustrzanki Canona czy Nikona.
Witam !
Niekoniecznie musza to byc lustrzanki ale zwroc uwage na bezlusterkowce Fuji gdzie foty na wysokim ISO wypadaja rewelacyjnie.
Juz najtanszy prosty aparat X-A1 produkuje wysokiej klasy obraz i bardzo dobrze radzi sobie ze swiatlami i cieniami na wysokim ISO.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
tylko że... (moim zdaniem oczywiście) jak ktoś popróbuje bezlusterkowców to nie chce już wracać do lustrzanek. Może (nawiązując do retoryki
bufetowej) tęskno za młodzieńczą miłością, ale patrząc trzeźwo, to ich uroda już nieco z upływającym czasem przeminęła....
Jest w tym dużo racji. Ale np. w moim przypadku ciężko znaleźć dalszą drogę foto - miłość do Olympusa już chyba minęła bezpowrotnie a zauroczenie Fuji może doprowadzić do bankructwa. Pozatym z tą lekkością bym nie przesadzał - E-M1 z gripem wcale dużo lżejszy nie jest od lustrzanki (bez niego jest dla mnie zbyt mały). A statki do ff też nie ważą po kilogramie sztuka ;) Z Canonem nigdy rozmawiałem w tym samym języku, patrząc na Sony nie wiem do kogo oni to kierują, Pentax w kategorii 35mm znika. I tak na dobrą sprawę na placu boju pozostaje tylko Nikon ...
ale ja nie mówię nawet o kilogramach, choć wiadomo, że to co kiedyś uchodziło za zgrabne i ponętne, przy nowalijkach wygląda jak szafa czterodrzwiowa... Raczej miałem na myśli, że powrót do lustrzanek to rezygnacja z dobrodziejstw i udogodnień które dają LV, EVF czy odchylany ekran, etc...
Do tego zauważmy, że bezlusterkowce są wyraźnie szybsze niż lustrzanki w tej samej kategorii finansowej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Niekoniecznie musza to byc lustrzanki ale zwroc uwage na bezlusterkowce Fuji gdzie foty na wysokim ISO wypadaja rewelacyjnie.
Juz najtanszy prosty aparat X-A1 produkuje wysokiej klasy obraz i bardzo dobrze radzi sobie ze swiatlami i cieniami na wysokim ISO.
Pozdrawiam
Dokładnie, dlatego mi się strasznie podoba fuji - to taki matrycowy "sweet spot" pomiędzy mikrusami a ff :)
Ale nie wejdę w niego z dwóch powodów - to jest dosyć nowy system i obawiam się powtórki z 4/3 (biznes jest w dzisiejszych czasach nieprzewidywalny :( ) i na dodatek jest bardzo drogi - przeraża mnie wydanie prawie 15K za X-T1, 18-55, 10-24 i 56 ...
Pamiętam jak kiedyś były dywagacje o tym ile pikseli da się sensownie upchać na malutkiej matrycy 4/3 - na szczęście dla Olka technika poszła mocno do przodu i jak widać przykładzie E-M1 mieści się ich całkiem sporo zachowując przy tym sensowną jakość. Ale gdy znów rozpęta się wojna na MPix, to będą znowu w tyle - chyba, że upchają więcej kosztem DR ... Pod tym względem FF czy APS-C zawsze będą miały przewagę. Taki D800E w bardzo wielu przypadkach (fotografia studyjna) potrafi zastąpić średni format - a póki co o takiej rozdzielczości w przypadku m43 można tylko pomarzyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Nie mówię, że Pentax jest zły. Dla mnie był zawsze taką trochę ciekawostką - podobnie jak Olek gdy startował z 4/3 - solidne puszki, ciekawe i stosunkowo niedrogie szkła (ach ta słabość do pierścienia przysłony ;) ) ale jakoś brak przełożenia na popularność systemu.
Jak Pentax ma być popularny w Polandii? Policz ile widziałeś reklam Nikosia, czy innych systemów, a ile Pentaxa.
Reklama jest dźwignią handlu mówią. Tutaj praktycznie nie istnieje. Jak dla mnie najlepszą reklamą jest produkt.
Produkt czyli jego jakość, wywiad u znajomych, polityka posprzedażowa firmy i testy w necie: dpreview, fotopolis i optyczne.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Jeżeli do tej pory ciągle nie zdecydowali się wypuścić puszki z FF, to obawiam się, że ich popularność spadnie tak mocno, że system przestanie być rozwijany. A z drugiej strony widać, że coraz mocniej idą w średni format ...
Gdy kupowałeś E-5 z jeszcze mniejszą matrycą od Pentaksowej nie było perspektyw na FF od Olka, a jakoś go kupiłeś - zachęcony jakością
- nie rozumiem skąd taka nagła potrzeba zmiany matrycy na kilka razy większą i skreślanie tego solidnego systemu ze stab. matrycy.
Pentax istnieje od dziesięcioleci. Nie martwię się, by nagle Ricoh miał zamknąć projekt skoro w niego inwestują - poziom k-3 o tym świadczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
...przeraża mnie wydanie prawie 15K za X-T1, 18-55, 10-24 i 56 ...
To policz, ile byś wydał na E-M1, m.ZD 12-40, Panasa 7-14 i 42,5 f/1,2. I weź pod uwagę, że ani X-T1, ani E-M1 nie jest amatorowi do szczęścia potrzebny. Taki X-E2 czy E-M5/E-M10 robi robotę równie dobrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Dokładnie, dlatego mi się strasznie podoba fuji - to taki matrycowy "sweet spot" pomiędzy mikrusami a ff :)
Ale nie wejdę w niego z dwóch powodów - to jest dosyć nowy system i obawiam się powtórki z 4/3 (biznes jest w dzisiejszych czasach nieprzewidywalny :( ) i na dodatek jest bardzo drogi - przeraża mnie wydanie prawie 15K za X-T1, 18-55, 10-24 i 56 ...
.....................
X-T1 - ca 4,9 kPLN
E-M1 - ca 6,2 kPLN
18 - 55 vs 12 -40 - nie ma jak porównać, to jednak inne klasy obiektywów
Fuji 10-24/4,0 - 4,2 kPLN
Panasonic 7-14/4,0 - 4kPLN
Fuji 56/1,2 - 4,2 kPLN
Panasonic 42,5/1,2 - zdaje się że więcej, nie znalazłem ceny
---
w świetle powyższego teza o wygórowanych cenach bezlusterkowców Fuji wydaje się być przesadzona
ps. 35tka Fuji też zdaje się jest tańsza niż 25tka od Panasonica
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Taki X-E2 czy E-M5/E-M10 robi robotę równie dobrze.
Ba - nawet zwyczajny epm2 za 999zł - w końcu ta sama matryca.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ale ja nie mówię nawet o kilogramach, choć wiadomo, że to co kiedyś uchodziło za zgrabne i ponętne, przy nowalijkach wygląda jak szafa czterodrzwiowa... Raczej miałem na myśli, że powrót do lustrzanek to rezygnacja z dobrodziejstw i udogodnień które dają LV, EVF czy odchylany ekran, etc...
Dla mnie największym plusem bezlusterkowców jest po prostu brak lustra - tamta przedpotopowa konstrukcja ma zbyt dużo ograniczeń
- nie tyle dla bieżącego podglądu tego co nas czeka na zdjęciu, ale i pod kątem zakupu obiektywów - odwieczny problem z BF lub FF,
Ostatnio doszło nawet rozjeżdżanie się co niektórych dobrze skalibrowanych "pro" puszek DSLR - co skutecznie zniechęca.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Owszem, ale nie ma jeszcze żadnych innych zoomów, które by się jako tako pokrywały światłem i zakresem. Jeśli jednak ktoś może żyć z ogniskową 28 mm ekw. i bez uszczelnień, to jak najbardziej można te obiektywy ze sobą porównać.
-
No to tak zbiorczo :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Do tego zauważmy, że bezlusterkowce są wyraźnie szybsze niż lustrzanki w tej samej kategorii finansowej.
Taaak, na pewno - szczególnie gdy porównasz AF np. w D610 i E-M1 ... :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Gdy kupowałeś E-5 z jeszcze mniejszą matrycą od Pentaksowej nie było perspektyw na FF od Olka, a jakoś go kupiłeś - zachęcony jakością
- nie rozumiem skąd taka nagła potrzeba zmiany matrycy na kilka razy większą i skreślanie tego solidnego systemu ze stab. matrycy.
Pentax istnieje od dziesięcioleci. Nie martwię się, by nagle Ricoh miał zamknąć projekt skoro w niego inwestują - poziom k-3 o tym świadczy.
Gdy wchodziłem w Olka, to stosunek cena/jakość body i szkieł był najlepszy (ach te trzeszczące i pękające plastiki starych Canonów ;) ), a korpusy E-X miały fantastyczną przyszłość. Do tego był Panasonic, Sigma i PanaLeica - i wiesz, wtedy też nic nie świadczyło o tym by miało się cokolwiek zmienić :( Pewnie gdyby mnie było stać na trzymanie w szafie kilku systemów, to bym sobie zostawił E-5, ale żyjemy w Polandii ...
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
To policz, ile byś wydał na E-M1, m.ZD 12-40, Panasa 7-14 i 42,5 f/1,2. I weź pod uwagę, że ani X-T1, ani E-M1 nie jest amatorowi do szczęścia potrzebny. Taki X-E2 czy E-M5/E-M10 robi robotę równie dobrze.
Na E-M1 nie wydałbym ani złotówki - ale o tym już pisałem ...
Pod względem matrycy X-E2 na pewno by mi wystarczył, ale te pokrętła i przełączniki w X-T1, ta jakość wykonania ... :D ... tylko wszystko zabijają ceny szkieł :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Owszem, ale nie ma jeszcze żadnych innych zoomów, które by się jako tako pokrywały światłem i zakresem. Jeśli jednak ktoś może żyć z ogniskową 28 mm ekw. i bez uszczelnień, to jak najbardziej można te obiektywy ze sobą porównać.
Pod em1? Zapomnieliście o uszczelnianym 14-54mm II 2,8-3,5, który z drugiej ręki można kupić za 1000zł. Żaden inny system bezlusterkowy nie ma takiej alternatywy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Pod em1? Zapomnieliście o uszczelnianym 14-54mm II 2,8-3,5, który z drugiej ręki można kupić za 1000zł. Żaden inny system bezlusterkowy nie ma takiej alternatywy.
Używane XF 18-55 f/2,8-4 chodzą po 1300 zł. Uszczelniony nie jest, ale za to pod APS-C, mniejszy, nie wymaga przejściówki i jest bardzo dobry optycznie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
...
Taaak, na pewno - szczególnie gdy porównasz AF np. w D610 i E-M1 ... :)
...
ok, bez AF, bez AF czasami można się obejść, a ja lubię (skoki przez przeszkody fotografowane treningowo) mieć serię 8-12 (w zależności od konstrukcji) klatek na sekundę zamias 6-ciu
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1845&add4=1859
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
w świetle powyższego teza o wygórowanych cenach bezlusterkowców Fuji wydaje się być przesadzona
Jest - za zestaw dający mi zbliżone ogniskowe (D610+Tokina 16-28 F2.8 + Nikkor 35F1.8 + Nikkor 50F1.4 + Nikkor 85F1.8) zmieszczę się w 12000, a jak strasznie będę chciał sobie kupić jakiegoś zooma na wakacje, to na pewno znajdę coś w Nikkorach, Tamronie, Tokinie czy Sigmie ... zarówno na rynku pierwotnym jak i wtórnym - na taki wybór póki co w Fuji nie mam co liczyć.
No ale znowu odjechaliśmy zbyt mocno od Naszego bohatera - E-M1 ;)
---------- Post dodany o 10:44 ---------- Poprzedni post był o 10:41 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Dla mnie po powrocie do domu i zgraniu całej karty wybieranie najlepszego ujęcia z 6 było już mordęgą - z 10 bym już nie zdzierżył ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
... tylko wszystko zabijają ceny szkieł :(
No chyba właśnie nie, bo w swojej klasie jakościowej cenowo wypadają dość rozsądnie (poza m.in. XF 10-24, który cenę ma z czapy, moim zdaniem, ale niestety konkurencja m4/3 mu nie ustępuje). Za X-E1, Samyanga 12 mm, XF 23 i 56 zapłacisz mniej więcej tyle samo, ile za 6D, 17-40, 35 f/2 i 85 f/1,8. Masz tę samą "zdolność noktowizyjną" ;) w dużo mniejszej formie. Rozumiem, że każdy z nas chciałby zapłacić jeszcze mniej, ale o cenie należałoby się wypowiadać w odniesieniu do całej oferty rynkowej, a nie subiektywnego przekonania o tym, ile to jest drogo, a ile tanio.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Rozumiem, że każdy z nas chciałby zapłacić jeszcze mniej, ale o cenie należałoby się wypowiadać w odniesieniu do całej oferty rynkowej, a nie subiektywnego przekonania o tym, ile to jest drogo, a ile tanio.
Ale koniec końców następuje spojrzenie na ponury stan konta bankowego ... i subiektywizm staje się realizmem ... ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
...
Dla mnie po powrocie do domu i zgraniu całej karty wybieranie najlepszego ujęcia z 6 było już mordęgą - z 10 bym już nie zdzierżył ;)
ja nie o tym - tylko o robieniu zdjęć żeby mieć dokumentację po treningu - przy 8 lub 12 klatkach na sekundę masz większą szansę złapania kluczowych faz skoku niż gdy klatek jest tylko 6. A focus ustawiasz stały i finito, nie chodzi o artyzm a dokument, który zostanie pewnie obejrzany raz i po wyciągnięciu wniosków skasowany.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ja nie o tym - tylko o robieniu zdjęć żeby mieć dokumentację po treningu - ...a dokument, który zostanie pewnie obejrzany raz i po wyciągnięciu wniosków skasowany.
Do tego wystarczy kompakt za kilkaset zł. Jakiś casio chyba nawet 1000 klatek na sekundę wyciągał :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Do tego wystarczy kompakt za kilkaset zł. Jakiś casio chyba nawet 1000 klatek na sekundę wyciągał :)
w sumie tak, tylko czasami światła dla kompaktu nie wystarczy....
-
Ale sie zaczal temat, sluby, mniam, mniam, pozywka dla trolli:)
Szczerze? dobrze, ze zaden prawdziwy artysta raczej nie zajrzy do tego watku, pewnie mialby ubaw:)
Z tym iso 6400 na slubie i lampie, to tez pierwsze slysze, to juz dajhardy robio na kitach.
Chyba wlacze sledzenie watka, ciekawie sie zapowiada, pewnie dowiem sie paru fajnych rzeczy, jaki jest najlepszy sprzet, w najlepszej cenie, a zdjecia i tak sie zrobi w szopie.
pozdroofka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Ale sie zaczal temat, sluby, mniam, mniam, pozywka dla trolli:)
Szczerze? dobrze, ze zaden prawdziwy artysta raczej nie zajrzy do tego watku, pewnie mialby ubaw:)
Z tym iso 6400 na slubie i lampie, to tez pierwsze slysze, to juz dajhardy robio na kitach.
Chyba wlacze sledzenie watka, ciekawie sie zapowiada, pewnie dowiem sie paru fajnych rzeczy, jaki jest najlepszy sprzet, w najlepszej cenie, a zdjecia i tak sie zrobi w szopie.
pozdroofka
Hej,
Na szczęście Olki nie są stworzone do sportu i ślubów, więc nie spodziewałbym się dyskusji o wyższości gruszek nad jabłkami czy czegoś w tym stylu :D
A dyskusja o cenach musiała się pojawić - na tym forum to jest jak księżyc w pełni - nie unikniesz :D
Wieczorem postaram się wrzucić trochę sampli, to może jeszcze coś ciekawego wyjdzie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Nie 6400, tylko 1600 - ktoś nie doczytał, a potem już poszło w eter... Jak masz takie warunki, że np. na iso pierdyliard bez lampy nie da się uzyskać odpowiednio krótkich czasów, to nie schodzisz do iso 100 i nie walisz lampą z pełną mocą, tylko do iso 1600 a lampa ledwo co błyska, żeby tylko zamrozić ruch, ale żeby nie zdominować szczątkowego oświetlenia zastanego. A czym się różni zdjęcie na niskim iso z lampą od tego na wysokim iso z lampą, to już fotograf ślubny pracujący w warunkach, w którym jest jakieś światło zastane budujące klimat (choćby stroboskopy dyskotekowe), powinien wiedzieć.