-
Odp: Moje odczucia po 2 miesiącach z m4/3
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
troszkę z historii
- równolegle z canon d30 (pierwsza lustrzanka "popularna" canona) wypuszczono canona g2, z d60 canona g5
- założeniem tych kompaktów było uzupełnienie dla użytkowników lustrzanek, czyli bardzo dobre wykonanie i duża wytrzymałość mechaniczna, bardzo przyzwoity obrazek, rewelacyjna optyka, a najważniejsze ... to ta sama karta pamięci, te same systemowe lampy, podobne meni i ten sam akumulator z ładowarką, dając do zrozumienia, że kompaktem też da radę robić fotki, część "gazeciarzy" używała tych modeli
czyli powrót do sprawdzonych rozwiązań, a nie nowości na rynku
Fakt, miałem G5 i sprzedałem, bo 25mm to było dla mnie za wąsko. Ale w kolejnych modelach Canon się osłabił i G7/G9 już mi tak nie leżały ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Janko - Dużo wcześniej już był C-5050 który jak wyszedł to właśnie konkurował z lustrzankami ze swojego okresu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
- równolegle z canon d30 (pierwsza lustrzanka "popularna" canona) wypuszczono canona g2, z d60 canona g5
- założeniem tych kompaktów było uzupełnienie dla użytkowników lustrzanek, czyli bardzo dobre wykonanie i duża wytrzymałość mechaniczna, bardzo przyzwoity obrazek, rewelacyjna optyka
Oj, chyba wam się trochę zapomniało jak było naprawdę. Akurat miałem G3 zaraz przed 300D i między tymi aparatami była przepaść. Kompakty sprzed powiedzmy G7 (który nie miał rawów) to była glajza nadająca się na pocztówki. Dziś oglądam te zdjęcia i nawet na HD się nie nadają - rozmemłane wszystko. Wtedy cieszyły, bo nie było punktu odniesienia, ale zakup lustra powodował zwykle szok. Nawet SP350 ledwo dawał radę, choć był tam i raw, i pełen manual, zresztą: http://as.elte-s.com/patrz/duze/0549.jpg
Rewolucja kompaktowa zaczęła się modelem G9, a pamiętam, że śledziłem ten rynek, bo zawsze zakładałem, że będę chciał mieć aparat możliwie mały. Do dziś do tej rewolucji nie dołączył Nikon (ma niby zaawansowany kompakt, ale pod każdym względem jest on co najwyżej przeciętny).
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Fakt, miałem G5 i sprzedałem, bo 25mm to było dla mnie za wąsko
One wszystkie miały eq. 35mm, a i to dość marnie w rogach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Tak, błąd literowy, 35,
Wiesz co, ja oglądałem zdjęcia z C-5050 ostatnio i szczerze byłem zdziwiony jakością. Oczywiście na ISO max 200 ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
A czy ja gdziekolwiek piszę o kompakcie?, Napisałem z własnego doświadczenia jak to jest. Zanim coś napiszesz to weź kiedyś ze sobą podobny zestaw foto na 12h wędrówkę po Wysokich Tatrach (mój statyw waży prawie 3kg, taki tylko mam) to pogadamy.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Kurcze, jak wrócę do domu, to sobie aż zważę moje graty (wiele ich nie ma) 4/3 :)
No i z głupot zważyłem.
E-520 + dodatkowa karta CF i akumulator, ZD14-54, ZD40-150, FL-36R + dodatkowy komplet akumulatorów, 2 ściereczki do obiektywów ;) i mój dziadowski statyw.
Wszystko razem 2502g.
To już wiem, że jak zmienię statyw to waga skoczy :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
No i z głupot zważyłem.
E-520 + dodatkowa karta CF i akumulator, ZD14-54, ZD40-150, FL-36R + dodatkowy komplet akumulatorów, 2 ściereczki do obiektywów ;) i mój dziadowski statyw.
Wszystko razem 2502g.
To już wiem, że jak zmienię statyw to waga skoczy :D
...statyw mam cięższy... muszę w końcu poszukać czegoś bardziej do O-MD pasującego i lżejszego tyle że zawsze coś innego jest do kupienia...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
...statyw mam cięższy... muszę w końcu poszukać czegoś bardziej do O-MD pasującego i lżejszego tyle że zawsze coś innego jest do kupienia...
Romek ma fajne Sirui :mrgreen:
-
teraz nie kupuję, mam kilka planów weekendowych: narty biegowe jeszcze jeden weekend, wyjazd w góry na ognisko i kulig, zimowe wejście na Kościelec. To te najbliższe planowane "imprezy"
-
Ja lustrzanki używałem tylko z filmami... gdy nastała era cyfrowa, lustrzanki były dla mnie totalnym nieporozumieniem, nie mogłem pojąć czemu ciągle to lustro???! małpy miały live view a drogie lustrzanki nie! pierwszym moim aparatem był sony F707... bardzo go lubiłem, był kosmicznie drogi ale wtedy wszystko było drogie :) potem kupiłem sony R1 był to cudowny aparat z bardzo wolnym AF... niestety ważył chyba z kilogram i po którejś wyprawie w góry powiedziałem DOŚĆ! plecy za bardzo bolały. wieczory po zejściu z gór to był koszmar, ból w plecach i ramionach skutecznie uprzykrzał mi odpoczynek wieczorny.
i wtedy w saturnie pojawił się Panasonic G1... gdy wziąłem go do ręki, zobaczyłem wizjer i szybkość działania AF następnego dnia był mój... przeżył ze mną wiele wypraw w Polsce i za granicą, nie kręcił jednak filmów i trochę za bardzo szumiał jak na mmój gust więc zmieniłem go na identycznie wyglądający GH2, którego używam do dziś.
w mojej torbie mam korpus i niezależnie od wszystkiego ZAWSZE 20mm f/1.7,
gdy kupowałem swoją szklarnię Olympus nie miał w ofercie ciekawych obiektywów więc skupiłem się na ofercie Panasonica, polecam genialny 7-14 i 45 macro, oczywiście zachowałem kitowy obiektyw 14-45 z G1 sprzedając kita od GH2 (14-42 z plastikowym mocowaniem) jest taniutki i bardzo często go używam latem w ciągu dnia.
Teraz sytuacja jest diametralnie inna, Olympus ma w ofercie świetne obiektywy i trochę ubolewam, że niestety nie wszystkie mają sens z korpusami Panasonica ze względu na brak stabilizacji...
mimo to kuszą oprócz samego OM-D obiektywy 45, 75 oraz z oferty Panasonica 25 f/1.4 którą mam zamiar upolować w najbliższej przyszłości.
Minęło już kilka ładnych lat odkąd używam MFT i nigdy nie żałowałemm tego wyboru. Ani przez sekundę chociaż na rynku fotograficznym naprawdę wiele się przez ten okres zadziało.
-
Janko Muzykant - i zaś namieszał i coś niedokładnie (ps: zgodnie z tradycją ;))
pisałem o 30D NIE 300D - zaś G5 robił bardzo dobre fotki, a 300D, to już była późniejsza zabawka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
Janko Muzykant - i zaś namieszał i coś niedokładnie (ps: zgodnie z tradycją ;))
pisałem o 30D NIE 300D - zaś G5 robił bardzo dobre fotki, a 300D, to już była późniejsza zabawka
G5 - lipiec 2003, 300D - kwiecień 2003 czyli wcześniej, a nie później :)
Przesiadłem się z G3 (lipiec 2002) właśnie na 300D. A 30D to było znacznie później (profi bratem 300D było 10D).
-
Może o D30 pisałeś? :)
Ed. doczytałem, że faktycznie w pierwszym poście było o D30. Łatwo pomylić z 30D :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Może o D30 pisałeś? :)
Ano tak, to była prehistoria w cenie wyprawy na księżyc :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
No proszę, nie wiedziałem, że Canon robił DSLR-y z prefixem D. Fajne jest, że zarówno Canon i Nikon ma modele D60 :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Ano tak, to była prehistoria w cenie wyprawy na księżyc :)
ta prehistoria kosztowała mnie D4 z 6 stałkami, ale to była konieczność i był lepszy niż olympus 2100 ;) - można z niego było wyciągnąć 70/110 plakat i wytrzymałość max ok 30 000 klatek, przy nim G5 w studio był rewelacyjny, a szczęśliwy byłem chyba jeszcze bardziej w dniu którym się go pozbyłem i kupiłem D100
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Olympus C7070WZ miał 27mm. Gdyby Olympus pociągnął tę linię to bym nie wlazł w E-510.
-
weź pod uwagę, że 2001 roku olympus ze swoim modelem e10, był naprawdę wizjonerem i prekursorem (aż szkoda, że po modelu e20 zaprzestał, kontynuacją tej linii, następcą był sony r1), obiektyw fakt, że zaczynał od 35mm, ale już kończył na 140 i to przy świetle 2,0-2,4 (pozazdrościć dziś :() przy większej matrycy niż seria xz, dodatkowo, odchylany wyświetlacz i dwie karty pamięci, wizjer, gdybym na początku nie podał symbolu to można by śmiało ten opis dopasować no nowego aparatu
-
I tak oto przeszliśmy do historii aparatów fotograficznych, miło powspominać :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Olympus C7070WZ miał 27mm. Gdyby Olympus pociągnął tę linię to bym nie wlazł w E-510.
Olek jako jedyny chyba miał linię alternatywnych kompaktów szerokokątnych (do wyboru były obiektywy ok. >35mm i >dwadzieścia kilka mm)
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
weź pod uwagę, że 2001 roku olympus ze swoim modelem e10, był naprawdę wizjonerem i prekursorem (aż szkoda, że po modelu e20 zaprzestał, kontynuacją tej linii, następcą był sony r1), obiektyw fakt, że zaczynał od 35mm, ale już kończył na 140 i to przy świetle 2,0-2,4 (pozazdrościć dziś :() przy większej matrycy niż seria xz, dodatkowo, odchylany wyświetlacz i dwie karty pamięci, wizjer, gdybym na początku nie podał symbolu to można by śmiało ten opis dopasować no nowego aparatu
Był to bardzo fajnie zbudowany aparat, upstrzony przyciskami, o futurystycznej i zarazem bardzo wygodnej bryle. Jestem pewien, że powstanie remake, może nawet już powstaje jakieś ep :)
Niestety i z tego zdjęcia dziś trochę już trącą myszką. Uboga dynamika, a szkło cechowała zauważalna ac. Ale miło wspominam...
Jedyne zdjęcie, które mam na stronie (bo na dysku mam znacznie więcej) wygląda tak:
http://as.elte-s.com/old/02/01/1.htm
Ciekawostką jest to, że kilka godzin później ten kościółek spłonął doszczętnie. Drugą ciekawostką - że to replika kościółka, który spłonął, gdy byłem mały i także nastąpiło to w bardzo niedługim czasie, gdy go widziałem (kościół na Woli Justowskiej w Krakowie).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Ciekawostką jest to, że kilka godzin później ten kościółek spłonął doszczętnie. Drugą ciekawostką - że to replika kościółka, który spłonął, gdy byłem mały i także nastąpiło to w bardzo niedługim czasie, gdy go widziałem (kościół na Woli Justowskiej w Krakowie).
ch
Czyli byłeś pierwszy na liście podejrzanych :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Olek jako jedyny chyba miał linię alternatywnych kompaktów szerokokątnych (do wyboru były obiektywy ok. >35mm i >dwadzieścia kilka mm)
Był to bardzo fajnie zbudowany aparat, upstrzony przyciskami, o futurystycznej i zarazem bardzo wygodnej bryle. Jestem pewien, że powstanie remake, może nawet już powstaje jakieś ep :)
Niestety i z tego zdjęcia dziś trochę już trącą myszką. Uboga dynamika, a szkło cechowała zauważalna ac. Ale miło wspominam...
Jedyne zdjęcie, które mam na stronie (bo na dysku mam znacznie więcej) wygląda tak:
http://as.elte-s.com/old/02/01/1.htm
no ładnie, zdjęcia dobrze chciało się sprzedać...;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Czyli byłeś pierwszy na liście podejrzanych
Pewno migawka iskrzyła... :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Mnie jeszcze w dawnych czasach fascynował Nikon Coolpix 8400 8MP. Zakres 24-85mm,
Nie znalazłem później tak szerokiego kąta w kompaktach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Uboga dynamika, a szkło cechowała zauważalna ac. Ale miło wspominam...
Chłopcy, od praktyka (aparat pracował jeszcze kilka lat temu): na Sandisku (chyba; czasy D70) Ultra II ten aparat zapisywał 4 MPx rawa/tifa 39 sekund!
O baterii i tylko iso 320 nie wspomnę. Z plusów: rewelacyjne kolory i pomiar błysku z taką dużą lampą (nie pamiętam symbolu).
Ciekawostka: zastąpił go pra pra pra wnuczek XZ-1 ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Chłopcy, od praktyka (aparat pracował jeszcze kilka lat temu): na Sandisku (chyba; czasy D70) Ultra II ten aparat zapisywał 4 MPx rawa/tifa 39 sekund!
O baterii i tylko iso 320 nie wspomnę. Z plusów: rewelacyjne kolory i pomiar błysku z taką dużą lampą (nie pamiętam symbolu).
Jak dla mnie kolory to on miał tylko poprawne, przypominał raczej stonowane slajdy. Bez grzebania w szopie było tak se. No, ale to preferencje własne, każdy miał inne. Może właśnie te ''slajdy'' tak cieszyły, bo wychodziły same z siebie, a w tamtych czasach szop to była wiedza kapłanów faraona...
A co do czasów... poooowooooliii. Baterie bardzo lubił, a czułość w zasadzie była jedna :) Ta duża lampa to był młotek Metza, bo nic innego nie dawało rady z 80 iso :)
Ot, taki czas cyfrowych pionierów...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Mam PENa epl3 od 2 miesięcy, kupionego na mikołaja od slawka.... To takie moje nocne przemyślenia, może kogoś skłonią do refleksji nad ciężarem swoich gratów i stanem kręgosłupa ;)
Mam podobnie. Wyprzedałem już prawie całą ciężką graciarnie. Tego co zostało nie wyciągam z szafy.
Teraz mam jeden korpus i jedną jasną stałkę. Robię nimi 100% zdjęć. Jestem zadowolony.
Czasami biję się z myślami, żeby dokupić kolejne słoiki, ale na razie nie poddaję się marketingowi.
-
Długo dojrzewałem do zrezygnowania z lustrzanki. Ale klamoty leżały przez 1,5 roku w szafie, bo nie chciało mi się nosić. Ostatni argument "jakoś głupio tak nie mieć lustrzanki" poszedł się paść i zostałem z mikrusami.
Czasem tylko robiąc zdjęcia smutno mi, że nie mogę utrzymać z ręki metodą "na zombie" czasu 1/20 przy szerokim obiektywie. Lustrzanką utrzymywałem bez problemu, nawet dłuższe. Ale coś za coś. Kiepsko się robi foty*, ale dobrze się nosi. Wybrałem drugie.
* Pierwszy mikrus z "lustrzankowym" trzymaniem to OMD z gripami. Ale na razie za drogi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PASQD
Mam podobnie. Wyprzedałem już prawie całą ciężką graciarnie. Tego co zostało nie wyciągam z szafy.
Teraz mam jeden korpus i jedną jasną stałkę. Robię nimi 100% zdjęć. Jestem zadowolony.
Czasami biję się z myślami, żeby dokupić kolejne słoiki, ale na razie nie poddaję się marketingowi.
Marketing marketingiem, ale czasami warto. Oczywiście jeżeli ktoś zdjecia robi, a nie kolekcjonuje obiektywy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PASQD
Czas chyba kupić 12-60, tanie jak nigdy :)
-
Mnie przed wysprzedażą całego systemu 4/3 powstrzymuje jeszcze posiadana obudowa podwodna.
Olympus choć robi niezłe tanie obudowy dał ciała z wykorzystaniem wizjera w OM-D a ja obawiam się, że nie dam sobie rady z samym LV przy makro. Tylko moje dziecko jeszcze nosi E-3 z tele na ptaszki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Mnie przed wysprzedażą całego systemu 4/3 powstrzymuje jeszcze posiadana obudowa podwodna.
Wiesz, byłem na wernisażu Piotra Stósa w Łodzi - on do dzisiaj podwodne robi D200 :)
Koszt obudowy jest wysoki i często się zostaje z body do tego tylko celu. W końcu pod woda to mniej wazy ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Wiesz, byłem na wernisażu Piotra Stósa w Łodzi - on do dzisiaj podwodne robi D200 :)
Koszt obudowy jest wysoki i często się zostaje z body do tego tylko celu. W końcu pod woda to mniej wazy ;)
Tak strOOs, pod wodą rozmiar ma faktycznie mniejsze znaczenie. Size doesn't matter ... only motion of the ocean ;-)
Znam Piotra. Po pierwsze Piotr ma obudowę aluminiową Subal -Top Of The Top z rewelacyjnymi szklanymi portami i ergonomią a ja mam budżetowego Ikelite. Po drugie jeszcze Piotr daje sobie radę z bagażem podręcznym, z Ryanair by sobie jednak rady nie dał. Po trzecie też myśli już o bezlusterkowcu :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Tak strOOs, pod wodą rozmiar ma faktycznie mniejsze znaczenie. Size doesn't matter ... only motion of the ocean ;-)
Znam Piotra. Po pierwsze Piotr ma obudowę aluminiową Subal -Top Of The Top z rewelacyjnymi szklanymi portami i ergonomią a ja mam budżetowego Ikelite. Po drugie jeszcze Piotr daje sobie radę z bagażem podręcznym, z Ryanair by sobie jednak rady nie dał. Po trzecie też myśli już o bezlusterkowcu :-P
Możesz mu podpowiedzieć, że są "adaptery" do D300 i chyba D300s pod jego obudowę ;)
No i w obudowie to już w ogóle rozmiar body coraz mniej znaczy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Możesz mu podpowiedzieć, że są "adaptery" do D300 i chyba D300s pod jego obudowę ;)
No i w obudowie to już w ogóle rozmiar body coraz mniej znaczy...
Faktycznie da się wstawić D300 do ND20, myślałem, że D200 różni się znacznie rozmiarem od D300.
Szkoda, że z Olympusem już nie jest tak dobrze bo E-5 nie wchodzi do Ikelite dla E-3 bo jest za gruby.
Przynajmniej z m4/3 jest dobrze bo jest obudowa Nauticam NA-EM5 do OM-D E-M5. Dużo fotografów wybiera NA-EM5 zamiast zestawu z Nikonem D7000.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Faktycznie da się wstawić D300 do ND20, myślałem, że D200 różni się znacznie rozmiarem od D300.
Szkoda, że z Olympusem już nie jest tak dobrze bo E-5 nie wchodzi do Ikelite dla E-3 bo jest za gruby.
Przynajmniej z m4/3 jest dobrze bo jest obudowa Nauticam NA-EM5 do OM-D E-M5. Dużo fotografów wybiera NA-EM5 zamiast zestawu z Nikonem D7000.
Tak, właśnie po wystawie Piotra w Łodzi oglądałem czy da się takie D200 bezboleśnie wymienić ;)
No, dzięki temu "po wyjęciu" masz "all-round camera", a nie kupujesz OM-D osobno do noszenia na co dzień ;)