-
Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
OK, jest strona, wg mnie o wąskim zakresie specjalizacji... jeśli Ciebie ta tematyka ciekawi i działasz w tym temacie to ok.
Mnie, jak widzisz w mojej galerii interesuje co innego.
Ale mimo wszystko jeśli działasz na naszej stronie, chcesz krytykować ludzi tu występujących to może pokazałbyś co potrafisz u nas a nie wstawiał linki do innych stron.. To takie moje skromne zdanie i tyczy jeszcze kilku innych krytykantów.. I nie chodzi wcale o to , że boję się krytyki..
-
Determinacja i upór we wzajemnym dop.eprzaniu sobie godne lepszej sprawy :)
To tak ogólnie, patrząc na cały ten wątek.
-
To ja dam coś z perspektywą związanego na zgodę:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
OK, jest strona, wg mnie o wąskim zakresie specjalizacji... jeśli Ciebie ta tematyka ciekawi i działasz w tym temacie to ok.
Mnie, jak widzisz w mojej galerii interesuje co innego.
Ale mimo wszystko jeśli działasz na naszej stronie, chcesz krytykować ludzi tu występujących to może pokazałbyś co potrafisz u nas a nie wstawiał linki do innych stron.. To takie moje skromne zdanie i tyczy jeszcze kilku innych krytykantów.. I nie chodzi wcale o to , że boję się krytyki..
zdublowało się
-
Ten wątek pędzi jak chińska gospodarka. Przestałem nadążać i już mi się pomieszało, w którym odcinku Ridge spał z Brooke a w którym Taylor z Erickiem.
Zastanawiał się może któryś z moderatorów nad przeniesieniem wątku do działu humor? :)
...bo patrząc z perspektywy tych kilkudziesięciu stron, chyba nadszedł już czas.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
OK, jest strona, wg mnie o wąskim zakresie specjalizacji... jeśli Ciebie ta tematyka ciekawi i działasz w tym temacie to ok. <br>
Mnie, jak widzisz w mojej galerii interesuje co innego. <br>
Ale sensem mojego życia i pstrykania nie jest wstawianie zdjęć na strony internetowe :) zarzuciłeś mi, że nie robię zdjęć, to pokazałem Ci, że coś tam jednak robię. Może tu znajdziesz coś ciekawszego: http://www.cyberfoto.pl/akt-portret-...aj-patataj.htm
-
Ok , zaglądnę , teraz pracuję ... (no tak wyszło :wink: )
---------- Post dodany o 10:03 ---------- Poprzedni post był o 10:00 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasz78
Ten wątek pędzi jak chińska gospodarka. Przestałem nadążać i już mi się pomieszało, w którym odcinku Ridge spał z Brooke a w którym Taylor z Erickiem.
Zastanawiał się może któryś z moderatorów nad przeniesieniem wątku do działu humor? :)
...bo patrząc z perspektywy tych kilkudziesięciu stron, chyba nadszedł już czas.
Nie, nie to jest polski serial. Wiemy już , że Hanka Mostowiak nie żyje.. ale co dalej? Co zrobi albo raczej z kim - Marek Mostowiak.. ?
-
O rany!
Przebrnąłem przez cały wątek i jestem pełen podziwu dla tymczasowego :D
Tak Was ogłupić! Pisze bzdury (którym sam zaprzecza w swoich "ilustracjach") przez 37 stron a Wy, nie dość, że dajecie się wciągnąć w bezsensowną dyskusję, to jeszcze zaczynacie się żreć miedzy sobą.
Opamiętajcie się ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
O rany!
Przebrnąłem przez cały wątek (...)
O jeny!
Ty to masz zdrowie :wink::-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lolita
O jeny!
Ty to masz zdrowie :wink::-P
Bo to wciąga! :D
Jak napisał mninb:
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
...czyta si jak Ludluma czy innego Grishama!
:mrgreen:
-
Przez chwile myslalem, ze cos z tego kumam.....
Nie wiem dlaczego tak sobie pomyslalem....
Przeciez nie da sie zmienic perspektywy bez zmiany polozenia aparatu......
Cala reszta to bezedura......
-
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Przez chwile myslalem, ze cos z tego kumam.....
Nie wiem dlaczego tak sobie pomyslalem....
Przeciez nie da sie zmienic perspektywy bez zmiany polozenia aparatu......
Cala reszta to bezedura......
Nie wiem czy zauważyłeś ale ta teoria znalazła całkiem liczne grono wyznawców, bo inaczej powiedzieć nie mogę. Sugestię o nagrodzie z fizyki już wystosowałem.
-
Dolozylbym jeszcze nagrode z psychologii za sprawne metody manipulacji, ze sportu za skuteczne uniki na zadane pytania, z chemii za stworzenie kwasu roku. Smuda moglby sie od niektorych uczyc- kadra narodowa w porownaniu z kadrem w kadrze wymieka.
Najlepiej klimat tej dyskusji oddaje stara reklama jakiejs sieci komorkowej:
"-Co mi tu pan napisal?!?!?!?!?
- koooopytko...."
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
O rany!
Przebrnąłem przez cały wątek i jestem pełen podziwu dla tymczasowego :D
Tak Waś ogłupić! Pisze bzdury (którym sam zaprzecza w swoich "ilustracjach") przez 37 stron a Wy, nie dość, że dajecie się wciągnąć w bezsensowną dyskusję, to jeszcze zaczynacie się żreć miedzy sobą.
Opamiętajcie się ;)
Ta Twoja uwaga spowodowała, że poszukując jakiejś sensacji, przejrzałem cały wątek, chociaż zaraz po jego rozpoczęciu, po prostu go odstrzeliłem jako bezsensowny.
:lol::lol::lol::lol:
Jack
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
... po prostu go odstrzeliłem jako bezsensowny.
No popatrz- bezsensowny a ciągnie się 37 stron. To dopiero bezsens :wink:
-
Ciągnie dzięki Mirkowi. Tymczasowemu każdy by odpuścił, ale Mirek dla wielu jest autorytetem. Z jednej strony to ośmiela zwolenników kadru w kadrze, a z drugiej strony zwieksza zagrożenie, że ktoś uwierzy w te bzdury.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
Dyskusja zaczęła się kiedy inni z Tobą zaczeli dyskutować; chciałeś prowadzić monolog? :)
A zaczeli po Twoich kolejnych wypowiedziach typu "Podchodząc i odchodząc od obiektu zmieniam kadr, nie perspektywę".
Wypowiedź #1 nie zawierała jeszcze takich treści, które mogłyby wywołać dyskusję na kilkadziesiąt stron
Zaklinasz rzeczywistość?
Wypowiedź #1 zawierała magiczne słowo "perspektywa" w odniesieniu do konkretnej sytuacji opisanej przez TOKIN (nawiasem mówiąc, pytałem jak zrozumiałeś wypowiedź TOKIN - kolejny Twój unik). Niezrozumienie mojej wypowiedzi wywołało reakcję Inkognito ... i potem się posypało.
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
Jeśli perspektywa kadru to po prostu perspektywa to po co wprowadzasz jakieś nowe pojęcia?
Masz rację, dwa kadry, dwie różne na nich perspektywy.
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
Z NICZEGO SIĘ NIE WYCOFUJĘ.
Cieszę się
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
PYTANIE:
A co Ty widzisz na tej animacji?
Są jeszcze jakieś inne możliwości?
Tak, jest jeszcze inna możliwość.
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
PS.
Ta animacja jest trochę kiepskawa ze względu na to, że nie nie ma jakiś punktów odniesienia.
Na podłodze i ścianie powinny być wymalowane równoległe linie.
Wtedy można by było ocenić co faktycznie zmieniało się.
Wystarczy patrzeć uważnie na główny obiekt :wink:
---------- Post dodany o 16:48 ---------- Poprzedni post był o 16:44 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Ty uparcie twierdzisz, że nie ruszając się z miejsca samą zmianą ogniskowej uzyskasz taką perspektywę jak np. zdjęcia z rzeźbami.
Wskaż gdzie tak twierdzę :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Ciągnie dzięki Mirkowi. Tymczasowemu każdy by odpuścił, ale Mirek dla wielu jest autorytetem. Z jednej strony to ośmiela zwolenników kadru w kadrze, a z drugiej strony zwieksza zagrożenie, że ktoś uwierzy w te bzdury.
Rozumiem , że to Ty chciałbyś być autorytetem..? Wtedy wszyscy by mówili bzdury tylko nie Ty ..
Może już przestałbyś uważać innych za debili. "Kto nie z nami ten przeciw nam"
Uznaję Twoje argumenty, ale nie podoba mi się sposób jak je przekazujesz... Delikatnie mówiąc lekceważący.
Sorry , tak to widzę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Rozumiem , że to Ty chciałbyś być autorytetem..? Wtedy wszyscy by mówili bzdury tylko nie Ty ..
Może już przestałbyś uważać innych za debili. "Kto nie z nami ten przeciw nam"
Uznaję Twoje argumenty, ale nie podoba mi się sposób jak je przekazujesz... Delikatnie mówiąc lekceważący.
Sorry , tak to widzę.
Nie, ale pisanie bzdur przez "autorytet" jest bardziej szkodliwe niż ewentualne moje bzdurzenie. To chyba oczywiste. No może nie da Ciebie...
Nie uważam innych za debili. Uważam za debilne dyskusje o rzeczach mierzalnych. Wystarczy zmierzyć i uznać fakty.
-
Więc najwyższy czas zakończyć to... I .......popraw się :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Wypowiedź #1 zawierała magiczne słowo "perspektywa" w odniesieniu do konkretnej sytuacji opisanej przez TOKIN
Chciałbym Cię dobrze zrozumieć, chodzi o ten post?
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
GO zależeć będzie jak zawsze od odległości względem sceny - nie muszę tak jak Ty włazić fotografowanemu do gardła. Jak odległość będzie kilka metrów, to GO wcale nie będzie mała, będzie w sam raz.
Kręcąc tylko zoomem zmieniasz
perspektywę kadru ... ale kto by patrzył na takie drobnostki, nie? :wink:
-
Ja jestem niereformowalny :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Ja jestem niereformowalny :(
Też tak myślałem o sobie, ale mi przeszło .... z wiekiem..:wink: bez obrazy.
-
Cyt: "Ty uparcie twierdzisz, że nie ruszając się z miejsca samą zmianą ogniskowej uzyskasz taką perspektywę jak np. zdjęcia z rzeźbami."
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Wskaż gdzie tak twierdzę :wink:
Po takiej Twojej wypowiedzi można tak wnioskować :
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Perspektywa zależy wyłącznie od ogniskowej, a tak właściwie od kąta widzenia obiektywu.
Teraz co do tego stwierdzenia. Robię z tego samego miejsca dwa zdjęcia. Jedno obiektywem szerokokątnym, drugie teleobiektywem (mogę, bo napisałeś zależy wyłącznie od ogniskowej i chcę sprawdzić). Wiadomo kadry będą inne, ale czy będzie "zachwiana" perspektywa? Obiekty w tle, czy będą bardziej przybliżone z teleobiektywu? Nic z tych rzeczy. Wszystko co zawiera się w dwu kadrach jest tak samo proporcjonalne. Jakbyś napisał, że perspektywa zależy od ogniskowej pod warunkiem zachowania tego samego kadru, wtedy OK. To się wiąże oczywiście z zmianą odległości. Tym się różnimy i tu pozostanę przy swoim zdaniu, ostatnim w tym wątku:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Też tak myślałem o sobie, ale mi przeszło .... z wiekiem..:wink: bez obrazy.
Tak bez obrazy, to wiekiem chyba się specjalnie nie różnimy :) No w każdym razie ja już jestem za stary na reformy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Cytat:
PYTANIE:
A co Ty widzisz na tej animacji?
Są jeszcze jakieś inne możliwości?
Tak, jest jeszcze inna możliwość.
Napisałe wyraźnie "Pytanie".
Wytłuściłem, żeby nie przeoczył.
No i nie zauważył :)
I kto tu unika odpowiedzi?
Cytat:
Wystarczy patrzeć uważnie na główny obiekt :wink:
Jeszcze raz, może teraz się uda :)
co Ty widzisz na tej animacji?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Tak bez obrazy, to wiekiem chyba się specjalnie nie różnimy :) No w każdym razie ja już jestem za stary na reformy :)
Wręcz przeciwnie, podobnież reformy najlepsze są na starość. No, może coś pomyliłem, chociaż pewnie są reformy termoaktywne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Cyt: "Ty uparcie twierdzisz, że nie ruszając się z miejsca samą zmianą ogniskowej uzyskasz taką perspektywę jak np. zdjęcia z rzeźbami."
Po takiej Twojej wypowiedzi można tak wnioskować :
Teraz co do tego stwierdzenia. Robię z tego samego miejsca dwa zdjęcia. Jedno obiektywem szerokokątnym, drugie teleobiektywem (mogę, bo napisałeś zależy wyłącznie od ogniskowej i chcę sprawdzić). Wiadomo kadry będą inne, ale czy będzie "zachwiana" perspektywa? Obiekty w tle, czy będą bardziej przybliżone z teleobiektywu? Nic z tych rzeczy. Wszystko co zawiera się w dwu kadrach jest tak samo proporcjonalne. Jakbyś napisał, że perspektywa zależy od ogniskowej pod warunkiem zachowania tego samego kadru, wtedy OK. To się wiąże oczywiście z zmianą odległości. Tym się różnimy i tu pozostanę przy swoim zdaniu, ostatnim w tym wątku:)
Tak właściwie wszystko jest w pierwszej wypowiedzi tego wątku (jak się przeczyta ze zrozumieniem), co prawda wcześniejsze wypowiedzi o operowaniem różnymi ogniskowymi pozostały w starym wątku, o czym pierwsi oponenci doskonale wiedzieli (bo wszystko było w jednym wątku).
---------- Post dodany o 22:00 ---------- Poprzedni post był o 21:55 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
Napisałe wyraźnie "Pytanie".
Wytłuściłem, żeby nie przeoczył.
....
A Ty zauważyłeś kilka linków do wyjaśnienia tego zjawiska, które są zamieszczone w tym wątku?
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
I kto tu unika odpowiedzi?
Jeszcze raz, może teraz się uda :)
co Ty widzisz na tej animacji?
Ślepy widzi, że obiektywy o różnych ogniskowych widzą co innego, i nie chodzi tu o perspektywę. Pogoogluj sobie to znajdziesz odpowiedź...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
A Ty zauważyłeś kilka linków do wyjaśnienia tego zjawiska, które są zamieszczone w tym wątku?
Ślepy widzi, że obiektywy o różnych ogniskowych widzą co innego, i nie chodzi tu o perspektywę.
Klasyczne unikanie odpowiedzi.
Twoje wypowiedzi na temat animacji:
"Tak, jest jeszcze inna możliwość."
"Wystarczy patrzeć uważnie na główny obiekt"
I to jest wyjaśnienie?
"Ślepy widzi, że obiektywy o różnych ogniskowych widzą co innego"
W końcu zdanie, z którym można się zgodzić.
Tylko, że nie na temat (to nie jest odpowiedź na moje pytanie - po raz drugi nie odpowiedziałeś na pytanie co widzisz na tej animacji)
albo wyjaśnij w takim razie jakim obiektywem i na jakiej ogniskowej była robiona ta animacja.
-
Jak najbardziej w temacie perspektywy: http://www.joemonster.org/filmy/4037..._sobie_zdjecie
A przy okazji fajny projekt.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
...
Ślepy widzi, że obiektywy o różnych ogniskowych widzą co innego, i nie chodzi tu o perspektywę. ...
Nagły zwrot akcji? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
Klasyczne unikanie odpowiedzi.
Klasyczne czytanie wątka po "łebkach" i gwiazdorzenie wypowiedziami.
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
Twoje wypowiedzi na temat animacji:
"Tak, jest jeszcze inna możliwość."
"Wystarczy patrzeć uważnie na główny obiekt"
I to jest wyjaśnienie?
"Ślepy widzi, że obiektywy o różnych ogniskowych widzą co innego"
Myślę, że poniższy rysunek powinie wszystko wyjaśnić (i zastąpić wyobraźnię przestrzenną).
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
Tylko, że nie na temat (to nie jest odpowiedź na moje pytanie - po raz drugi nie odpowiedziałeś na pytanie co widzisz na tej animacji)
albo wyjaśnij w takim razie jakim obiektywem i na jakiej ogniskowej była robiona ta animacja.
Animacja przedstawia symulację obrazów powstałych z różnych obiektywów ... :mrgreen:
---------- Post dodany o 09:26 ---------- Poprzedni post był o 09:23 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Nagły zwrot akcji? :)
Jakbyś uważnie czytał, to byś zauważył, że Tobie o tym problemie mówiłem dawno, dawno temu w tym wątku, ale ni w ząb nie potrafiłeś tego zagadnienia wyjaśnić - co jest jest bardzo dziwnym w świetle tego, co pokazałeś w linku do swojej twórczości.
-
Tomy Lee Jones w "Ściganym" przy Was to amator i cienias...
-
Też macie wrażenie, że 'tymczasowy' już dawno załapał o co chodzi z perspektywą, ale nie potrafi przyznać się do błędu? :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Tomy Lee Jones w "Ściganym" przy Was to amator i cienias...
Ale widać też, że każdy serial potrzebuje swojego narratora:P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yendash
Ale widać też, że każdy serial potrzebuje swojego narratora:P
Oczywiście, raz na jakiś czas ktoś musi coś z sensem napisać :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kashpir
Też macie wrażenie, że 'tymczasowy' już dawno załapał o co chodzi z perspektywą, ale nie potrafi przyznać się do błędu? :lol:
Tak, wygląda na to, że teraz mocno kombinuje, jak odwrócić kota ogonem :)
-
NIe przesadzajcie z tymi komentarzami.
-
4 załącznik(ów)
Może warto było, jak od początku radzili co niektórzy, "wygooglować" temat,
polecam np.:
http://www.dpreview.com/learn/?/Glos...pective_01.htm
Załącznik 58045Załącznik 58044Załącznik 58042Załącznik 58043
" Z obrazów B i C wynika, że zmiana ogniskowej przy zachowaniu stałej odległości od tematu działa jak kadrowanie, bez wpływu na perspektywę.
Obrazek D pokazuje, że zmiana odległości od przedmiotu przy zachowaniu stałej ogniskowej, zmienia perspektywę.
Obrazy C i D pokazują, że Tele "kompresuje perspektywę" (sprawia, że przedmioty zbliżają się do siebie), a szeroki kąt wyolbrzymia perspektywę (sprawia, że przedmioty wyglądają na bardziej oddzielone) w porównaniu do "normalnego" sposób widzenia rzeczy gołym okiem. Jak wspomniano wcześniej, to zmiana perspektywy jest bezpośrednią konsekwencją zmiany odległość obiektu, a zatem tylko pośredni skutek zmiany ogniskowej. Rzeczywiście, szerokokątny obiektyw pozwala na fotografowanie obiektów z bliska, a obiektyw Tele pozwala na fotografowanie odległych obiektów."
Czas skończyć niepotrzebne komentarze
Pozdrawiam
-
Nie wiem czy już nie było, ale można i warto przeczytać:
Perspektywa, czy to jest aż tak bardzo skomplikowane?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=34393
również zajrzeć tu;
http://www.camerahobby.com/Photo-Magnification.htm Magnification and Perspective
November 21, 2003
http://www.phototrip.pl/porady/perspekt/perspekt.html
Pozdrawiam