Strona 36 z 41 PierwszyPierwszy ... 263435363738 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 408

Wątek: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Krakman, mam wrażenie, że Twoim hobby jest nadawanie starym słowom nowych znaczeń. Wiemy już co oznacza według Ciebie flaszka i perspektywa. Masz jeszcze jakieś ciekawe pomysły?

Charakterystyczne dla wątku jest to, że zwolennicy "perspektywy w perspektywie" nie potrafią wąsnoręcznie wykonać żadnych zdjęć na potwierdzenie swojej śmiałej tezy.
    Nie wiem jak działa teraz galeria, ale w Twojej znalazłem jedno zdjęcie od maja 2010 (niezłe) Więc nie mów mi o własnoręcznie zrobionych zdjęciach. Pozostali niektórzy teoretycy nie mają wogóle swoich galerii.. Jeśli się mylę to przepraszam..

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    No tak, jak zawsze, inni wiedzą lepiej od nas samych...
    Dyskusja zaczęła się kiedy inni z Tobą zaczeli dyskutować; chciałeś prowadzić monolog?
    A zaczeli po Twoich kolejnych wypowiedziach typu "Podchodząc i odchodząc od obiektu zmieniam kadr, nie perspektywę".
    Wypowiedź #1 nie zawierała jeszcze takich treści, które mogłyby wywołać dyskusję na kilkadziesiąt stron

Faktycznie powalająco trudne do zrozumienia, że chodzi o prespektywę jaką widać w kadrze.
    Jeśli perspektywa kadru to po prostu perspektywa to po co wprowadzasz jakieś nowe pojęcia?

Cytat Zamieszczone przez skow
    Animacja 3D Nefertiti.
    Możliwości są 3:
    1) zmieniała się odległość kamera-obiekt i kąt widzenia kamery; stała wielkość obiektu (sytuacja typowa w fotografii)
    2) stała odległość kamera-obiekt; zmieniał się kąt widzenia kamery i wielkość obiektu
    3) stała odległość kamera-obiekt i stały kąt widzenia; deformacji ulega obiekt. (a to już tylko w animowanych bajkach)
    Ale ja pytałem o Twoje stanowcze stwierdzenie: Na zdjęciach animacji "faraon" następuje ZMIANA PERSPEKTYWY [...] bo ZMIENIŁA SIĘ ODLEGŁOŚĆ fotografa od obiektu ... A tu wycofywanie się rakiem. Poza tym 1, 2, 3 też nie tłumaczą tego co widzimy w animacji.
    Z NICZEGO SIĘ NIE WYCOFUJĘ.

Tylko sytuacja 1) jest możliwa w realnym świecie czyli w fotografii (zmiana perspektywy bo zmieniła się odległość)

Sytuacje 2) i 3) możesz spotkać najczęściej w animowanych bajkach (ale o szczegóły to pytaj się swojego synka - może Ci to wytłumaczy)
    Jeśli chodzi o sytuację 2) to nie wiem jak byś dmuchał modelkę (dosłownie i w przenośni) to od tego jej głowa nie urośnie.

Poza tym 1, 2, 3 też nie tłumaczą tego co widzimy w animacji.
    PYTANIE:
    A co Ty widzisz na tej animacji?
    Są jeszcze jakieś inne możliwości?

PS.
    Ta animacja jest trochę kiepskawa ze względu na to, że nie nie ma jakiś punktów odniesienia.
    Na podłodze i ścianie powinny być wymalowane równoległe linie.
    Wtedy można by było ocenić co faktycznie zmieniało się.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Nie wiem jak działa teraz galeria, ale w Twojej znalazłem jedno zdjęcie od maja 2010 (niezłe) Więc nie mów mi o własnoręcznie zrobionych zdjęciach. Pozostali niektórzy teoretycy nie mają wogóle swoich galerii.. Jeśli się mylę to przepraszam..
    Krakmanie, czy mogę obejrzeć gdzieś Twoją galerię? Plizzzzzz

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Oczywiście!!!! jest dostępna... Nie umiesz znaleść??? Są tam dobre i mniej dobre zdjęcia ale są!! mam dać linka czy sam znajdziesz....?

yendash
    Gość

Już, dzięki. Ponieważ niespecjalnie udzielałem się na forum (może to i lepiej) to nie miałem okazji zapoznania się z funkcjami galerii. Znalazłem. Thx.

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Nie ma sprawy....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Jak dzieci. Jak małe, ślepe, bezmyślne bachory... Dawać więcej.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Ja się już boję zdjecia zrobić, bo mi się jeszcze perspektywa przekręci

Choć pomijając pewne brzydkie zapędy z wycieczkami ad personam, to kilka postów bardzo ciekawych (niekoniecznie na temat )
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    A Ty byłbyś tak uprzejmy odpowiedzieć czy jest możliwe wykonanie takich zdjęć bez zmiany ogniskowej? Króciutko tak lub nie. Tym bardziej, że ja o to pytałem 155 postów wcześniej
    Byłbym, pomimo że nie dostałem odpowiedzi od Ciebie. Krótka odpowiedź. Nie.
    A rzeczywista (dokładniejsza) nie można uzyskać takich zdjęć, (przykłady, które zamieszczałeś) bez zmiany ogniskowej z jednoczesną zmianą odległości od obiektu fotografowanego. Po to aby obiekt pierwszoplanowy, pomimo zmiany ogniskowej zajmował w kadrze taką samą "pozycję". Ty uparcie twierdzisz, że nie ruszając się z miejsca samą zmianą ogniskowej uzyskasz taką perspektywę jak np. zdjęcia z rzeźbami.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Gdzieś jeszcze pałęta się mój wątek z kilkoma portretami, a jak chcesz pooglądać więcej, to zajrzyj tu: http://www.maxmodels.pl/manfret.html