Dyskusja zaczęła się kiedy inni z Tobą zaczeli dyskutować; chciałeś prowadzić monolog?
A zaczeli po Twoich kolejnych wypowiedziach typu "Podchodząc i odchodząc od obiektu zmieniam kadr, nie perspektywę".
Wypowiedź #1 nie zawierała jeszcze takich treści, które mogłyby wywołać dyskusję na kilkadziesiąt stron
Jeśli perspektywa kadru to po prostu perspektywa to po co wprowadzasz jakieś nowe pojęcia?Faktycznie powalająco trudne do zrozumienia, że chodzi o prespektywę jaką widać w kadrze.
Z NICZEGO SIĘ NIE WYCOFUJĘ.Ale ja pytałem o Twoje stanowcze stwierdzenie: Na zdjęciach animacji "faraon" następuje ZMIANA PERSPEKTYWY [...] bo ZMIENIŁA SIĘ ODLEGŁOŚĆ fotografa od obiektu ... A tu wycofywanie się rakiem. Poza tym 1, 2, 3 też nie tłumaczą tego co widzimy w animacji.Zamieszczone przez skow
Tylko sytuacja 1) jest możliwa w realnym świecie czyli w fotografii (zmiana perspektywy bo zmieniła się odległość)
Sytuacje 2) i 3) możesz spotkać najczęściej w animowanych bajkach (ale o szczegóły to pytaj się swojego synka - może Ci to wytłumaczy)
Jeśli chodzi o sytuację 2) to nie wiem jak byś dmuchał modelkę (dosłownie i w przenośni) to od tego jej głowa nie urośnie.
PYTANIE:Poza tym 1, 2, 3 też nie tłumaczą tego co widzimy w animacji.
A co Ty widzisz na tej animacji?
Są jeszcze jakieś inne możliwości?
PS.
Ta animacja jest trochę kiepskawa ze względu na to, że nie nie ma jakiś punktów odniesienia.
Na podłodze i ścianie powinny być wymalowane równoległe linie.
Wtedy można by było ocenić co faktycznie zmieniało się.
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Oczywiście!!!! jest dostępna... Nie umiesz znaleść??? Są tam dobre i mniej dobre zdjęcia ale są!! mam dać linka czy sam znajdziesz....?
Już, dzięki. Ponieważ niespecjalnie udzielałem się na forum (może to i lepiej) to nie miałem okazji zapoznania się z funkcjami galerii. Znalazłem. Thx.
Nie ma sprawy....![]()
Jak dzieci. Jak małe, ślepe, bezmyślne bachory... Dawać więcej.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Ja się już boję zdjecia zrobić, bo mi się jeszcze perspektywa przekręci
Choć pomijając pewne brzydkie zapędy z wycieczkami ad personam, to kilka postów bardzo ciekawych (niekoniecznie na temat)
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Byłbym, pomimo że nie dostałem odpowiedzi od Ciebie. Krótka odpowiedź. Nie.
A rzeczywista (dokładniejsza) nie można uzyskać takich zdjęć, (przykłady, które zamieszczałeś) bez zmiany ogniskowej z jednoczesną zmianą odległości od obiektu fotografowanego. Po to aby obiekt pierwszoplanowy, pomimo zmiany ogniskowej zajmował w kadrze taką samą "pozycję". Ty uparcie twierdzisz, że nie ruszając się z miejsca samą zmianą ogniskowej uzyskasz taką perspektywę jak np. zdjęcia z rzeźbami.
Gdzieś jeszcze pałęta się mój wątek z kilkoma portretami, a jak chcesz pooglądać więcej, to zajrzyj tu: http://www.maxmodels.pl/manfret.html