Strona 39 z 41 PierwszyPierwszy ... 293738394041 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 408

Wątek: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    351
    Moja galeria

Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Wypowiedź #1 zawierała magiczne słowo "perspektywa" w odniesieniu do konkretnej sytuacji opisanej przez TOKIN
    Chciałbym Cię dobrze zrozumieć, chodzi o ten post?
    Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    GO zależeć będzie jak zawsze od odległości względem sceny - nie muszę tak jak Ty włazić fotografowanemu do gardła. Jak odległość będzie kilka metrów, to GO wcale nie będzie mała, będzie w sam raz.
    Kręcąc tylko zoomem zmieniasz perspektywę kadru ... ale kto by patrzył na takie drobnostki, nie?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Ja jestem niereformowalny

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Ja jestem niereformowalny
    Też tak myślałem o sobie, ale mi przeszło .... z wiekiem.. bez obrazy.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cyt: "Ty uparcie twierdzisz, że nie ruszając się z miejsca samą zmianą ogniskowej uzyskasz taką perspektywę jak np. zdjęcia z rzeźbami."

Wskaż gdzie tak twierdzę
    Po takiej Twojej wypowiedzi można tak wnioskować :

Perspektywa zależy wyłącznie od ogniskowej, a tak właściwie od kąta widzenia obiektywu.
    Teraz co do tego stwierdzenia. Robię z tego samego miejsca dwa zdjęcia. Jedno obiektywem szerokokątnym, drugie teleobiektywem (mogę, bo napisałeś zależy wyłącznie od ogniskowej i chcę sprawdzić). Wiadomo kadry będą inne, ale czy będzie "zachwiana" perspektywa? Obiekty w tle, czy będą bardziej przybliżone z teleobiektywu? Nic z tych rzeczy. Wszystko co zawiera się w dwu kadrach jest tak samo proporcjonalne. Jakbyś napisał, że perspektywa zależy od ogniskowej pod warunkiem zachowania tego samego kadru, wtedy OK. To się wiąże oczywiście z zmianą odległości. Tym się różnimy i tu pozostanę przy swoim zdaniu, ostatnim w tym wątku
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 14.12.11 o 19:24

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Też tak myślałem o sobie, ale mi przeszło .... z wiekiem.. bez obrazy.
    Tak bez obrazy, to wiekiem chyba się specjalnie nie różnimy No w każdym razie ja już jestem za stary na reformy

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

PYTANIE:
    A co Ty widzisz na tej animacji?
    Są jeszcze jakieś inne możliwości?
    Tak, jest jeszcze inna możliwość.
    Napisałe wyraźnie "Pytanie".
    Wytłuściłem, żeby nie przeoczył.

No i nie zauważył

I kto tu unika odpowiedzi?

Wystarczy patrzeć uważnie na główny obiekt
    Jeszcze raz, może teraz się uda

co Ty widzisz na tej animacji?
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Tak bez obrazy, to wiekiem chyba się specjalnie nie różnimy No w każdym razie ja już jestem za stary na reformy
    Wręcz przeciwnie, podobnież reformy najlepsze są na starość. No, może coś pomyliłem, chociaż pewnie są reformy termoaktywne.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Cyt: "Ty uparcie twierdzisz, że nie ruszając się z miejsca samą zmianą ogniskowej uzyskasz taką perspektywę jak np. zdjęcia z rzeźbami."

Po takiej Twojej wypowiedzi można tak wnioskować :

Teraz co do tego stwierdzenia. Robię z tego samego miejsca dwa zdjęcia. Jedno obiektywem szerokokątnym, drugie teleobiektywem (mogę, bo napisałeś zależy wyłącznie od ogniskowej i chcę sprawdzić). Wiadomo kadry będą inne, ale czy będzie "zachwiana" perspektywa? Obiekty w tle, czy będą bardziej przybliżone z teleobiektywu? Nic z tych rzeczy. Wszystko co zawiera się w dwu kadrach jest tak samo proporcjonalne. Jakbyś napisał, że perspektywa zależy od ogniskowej pod warunkiem zachowania tego samego kadru, wtedy OK. To się wiąże oczywiście z zmianą odległości. Tym się różnimy i tu pozostanę przy swoim zdaniu, ostatnim w tym wątku
    Tak właściwie wszystko jest w pierwszej wypowiedzi tego wątku (jak się przeczyta ze zrozumieniem), co prawda wcześniejsze wypowiedzi o operowaniem różnymi ogniskowymi pozostały w starym wątku, o czym pierwsi oponenci doskonale wiedzieli (bo wszystko było w jednym wątku).

---------- Post dodany o 22:00 ---------- Poprzedni post był o 21:55 ----------

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Napisałe wyraźnie "Pytanie".
    Wytłuściłem, żeby nie przeoczył.

No i nie zauważył
    No i nie zauważył
    No i nie zauważył
    No i nie zauważył
    ....
    A Ty zauważyłeś kilka linków do wyjaśnienia tego zjawiska, które są zamieszczone w tym wątku?

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    I kto tu unika odpowiedzi?

Jeszcze raz, może teraz się uda

co Ty widzisz na tej animacji?
    Ślepy widzi, że obiektywy o różnych ogniskowych widzą co innego, i nie chodzi tu o perspektywę. Pogoogluj sobie to znajdziesz odpowiedź...

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

A Ty zauważyłeś kilka linków do wyjaśnienia tego zjawiska, które są zamieszczone w tym wątku?
    Ślepy widzi, że obiektywy o różnych ogniskowych widzą co innego, i nie chodzi tu o perspektywę.
    Klasyczne unikanie odpowiedzi.

Twoje wypowiedzi na temat animacji:
    "Tak, jest jeszcze inna możliwość."
    "Wystarczy patrzeć uważnie na główny obiekt"

I to jest wyjaśnienie?

"Ślepy widzi, że obiektywy o różnych ogniskowych widzą co innego"
    W końcu zdanie, z którym można się zgodzić.
    Tylko, że nie na temat (to nie jest odpowiedź na moje pytanie - po raz drugi nie odpowiedziałeś na pytanie co widzisz na tej animacji)
    albo wyjaśnij w takim razie jakim obiektywem i na jakiej ogniskowej była robiona ta animacja.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

yendash
    Gość

Jak najbardziej w temacie perspektywy: http://www.joemonster.org/filmy/4037..._sobie_zdjecie
    A przy okazji fajny projekt.