Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Ja jestem niereformowalny![]()
Cyt: "Ty uparcie twierdzisz, że nie ruszając się z miejsca samą zmianą ogniskowej uzyskasz taką perspektywę jak np. zdjęcia z rzeźbami."
Po takiej Twojej wypowiedzi można tak wnioskować :
Teraz co do tego stwierdzenia. Robię z tego samego miejsca dwa zdjęcia. Jedno obiektywem szerokokątnym, drugie teleobiektywem (mogę, bo napisałeś zależy wyłącznie od ogniskowej i chcę sprawdzić). Wiadomo kadry będą inne, ale czy będzie "zachwiana" perspektywa? Obiekty w tle, czy będą bardziej przybliżone z teleobiektywu? Nic z tych rzeczy. Wszystko co zawiera się w dwu kadrach jest tak samo proporcjonalne. Jakbyś napisał, że perspektywa zależy od ogniskowej pod warunkiem zachowania tego samego kadru, wtedy OK. To się wiąże oczywiście z zmianą odległości. Tym się różnimy i tu pozostanę przy swoim zdaniu, ostatnim w tym wątku![]()
Ostatnio edytowane przez And.N ; 14.12.11 o 19:24
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Tak właściwie wszystko jest w pierwszej wypowiedzi tego wątku (jak się przeczyta ze zrozumieniem), co prawda wcześniejsze wypowiedzi o operowaniem różnymi ogniskowymi pozostały w starym wątku, o czym pierwsi oponenci doskonale wiedzieli (bo wszystko było w jednym wątku).
---------- Post dodany o 22:00 ---------- Poprzedni post był o 21:55 ----------
No i nie zauważył
No i nie zauważył
No i nie zauważył
....
A Ty zauważyłeś kilka linków do wyjaśnienia tego zjawiska, które są zamieszczone w tym wątku?
Ślepy widzi, że obiektywy o różnych ogniskowych widzą co innego, i nie chodzi tu o perspektywę. Pogoogluj sobie to znajdziesz odpowiedź...
Klasyczne unikanie odpowiedzi.
Twoje wypowiedzi na temat animacji:
"Tak, jest jeszcze inna możliwość."
"Wystarczy patrzeć uważnie na główny obiekt"
I to jest wyjaśnienie?
"Ślepy widzi, że obiektywy o różnych ogniskowych widzą co innego"
W końcu zdanie, z którym można się zgodzić.
Tylko, że nie na temat (to nie jest odpowiedź na moje pytanie - po raz drugi nie odpowiedziałeś na pytanie co widzisz na tej animacji)
albo wyjaśnij w takim razie jakim obiektywem i na jakiej ogniskowej była robiona ta animacja.
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Jak najbardziej w temacie perspektywy: http://www.joemonster.org/filmy/4037..._sobie_zdjecie
A przy okazji fajny projekt.