Zobacz pełną wersję : ABIR - zdjęcia wszelakie
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[
14]
Zrobię później inną
Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka
to może będzie lepiej
738
234284
Fajny kadr i to odbicie w wodzie :-)
Kapitalny ptaszek na 736. Co to za gatunek?
Kapitalny ptaszek na 736. Co to za gatunek?
a to krętogłów, dość rzadki . należy do dzięciołowatych.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
ostatnio kręciłem się po tej okolicy - czapeczka dla szpanu :mrgreen: w rzeczywistości całkowicie niepraktyczna
234445
i odwiedziłem gospodarzy chyba obecnie najbardziej popularnego podwórka w kraju :roll: ciekawe spotkanie
234443
234444
735 trochę nieostra ta wiewiórka.
Oj tam, oj tam. Wygląda całkiem fajnie.
Bardzo swojsko na tym podwórzu. Wiewiórka i szczególnie pijący wodę ptaszek bardzo się podobały.
"ORŁY" DO BOJU Z UŁAŃSKĄ FANTAZJĄ!!!!
wiem, to myszak, a nie orzeł. Ale na takie przyjemności to trzeba zasłużyć :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
mam nadzieję, że nie będę musiał po meczach grupowych wstawić kury
trzymam kciuki
739.
234596
Szkoda, że na 739 uciekła ostrość. Przynajmniej na moim ekranie tak to wygląda. Co do kury to trzymaj bo chyba będzie potrzebna:grin:. Jeszcze tylko pytanko, czy do tego kamuflażu który pokazujesz pod Białowieżą jest woalka na twarz?
U mnie kij jest nieostry, a ptak jest ostry [emoji848]
To jest taka czapeczka z dziurą na oczy. Tylko jest śliska, kręci się na głowie i zasłania oczy, opada do przodu. W momencie gdy mam robić zdjęcie walczę z tym gównem żeby coś zobaczyć. Lub gdy delikatnie mam obserwować teren to ta cholerna czapka się kręci. Wywaliłem *****. Lepszy jest szal wojskowy maskujący
Może jakby ją założył na czapkę, czy coś, albo jakaś gumka. Nie miałem do niej cierpliwości
Muszę jakąś kurę w rawie zrobić [emoji1787][emoji1787]
234613
Są pytałeś o woalkę, tak była. Obciąłem ją. Z woalką to dopiero była porażka
U mnie kij jest nieostry, a ptak jest ostry [emoji848]
To jest taka czapeczka z dziurą na oczy. Tylko jest śliska, kręci się na głowie i zasłania oczy, opada do przodu. W momencie gdy mam robić zdjęcie walczę z tym gównem żeby coś zobaczyć. Lub gdy delikatnie mam obserwować teren to ta cholerna czapka się kręci. Wywaliłem *****. Lepszy jest szal wojskowy maskujący
Może jakby ją założył na czapkę, czy coś, albo jakaś gumka. Nie miałem do niej cierpliwości
Muszę jakąś kurę w rawie zrobić [emoji1787][emoji1787]
234613
Widzę że jakiś konkretny Canon na tym zdjęciu :-) Pochwal się czym focisz?
PS. U mnie też kij jest nieostry a ptak ostry.
Widzę że jakiś konkretny Canon na tym zdjęciu :-) Pochwal się czym focisz?
PS. U mnie też kij jest nieostry a ptak ostry.Puszka to dobre 5 Mark iii
a obiektyw to 200-400 f4.0 Bardzo fajne, przede wszystkim uniwersalne szkło. Mam dużo w jednym.
Czasem korci mnie na F2.8. ale ostatnio widziałem gościa co raz montował do takiej 400mm a raz ściągał konwerter. A akcja szła obok niego. Potem ptaszek podszedł tak blisko że stracił AF.
A ja spokojnie wszystko ogarnąłem. [emoji16]
Wtedy wiem, że do amatorskiej fotografii wystarczy mi f4.0 i wbudowane gadżety w obiektywie
Już nie raz ten zoom też mi się przydał.
To jest taka czapeczka z dziurą na oczy. Tylko jest śliska, kręci się na głowie i zasłania oczy, opada do przodu. W momencie gdy mam robić zdjęcie walczę z tym gównem żeby coś zobaczyć. Wywaliłem *****. Lepszy jest szal wojskowy maskujący
Szkoda tej czapeczki bo fajnie maskuje głowę, można było jeszcze trochę powalczyć [ gumka lub sznurek na wysokości oczu ściągane z tyłu głowy ], ale szal wojskowy też robi swoją robotę.
czapka czy szal :?::lol:
740
234660
Listek świetny.
A co do maskowania - kurde nie wiem czy w Polsce ptaki bardziej płochliwe - ja tam się po prostu ubieram w spodnie moro, koszula flanelowa w zieloną kratę + zielona czapka z daszkiem, i to wystarcza. A ubieram się tak nie w celu maskowania, tylko normalnie, do chodzenia po lesie bardziej i ochrony przed kleszczami i takimi tam.
czapka czy szal :?::lol:
"Oto jest pytanie"
Też man jedno i drugie, czapka co prawda samoróbka, ale jest.Też przeszkadza przy rozglądaniu się i trochę w niej ciepło, ale chroni przed komarami.
ale ja pytałem "czapka czy szal" w kontekście lisa :mrgreen::mrgreen::mrgreen: ale wesoło się zrobiło
no ja z czapką 3D już się pożegnałem ze względów o których już pisałem. mam biały szal na zimę i zielony na lato. wystarczy
Listek świetny.
A co do maskowania - kurde nie wiem czy w Polsce ptaki bardziej płochliwe - ja tam się po prostu ubieram w spodnie moro, koszula flanelowa w zieloną kratę + zielona czapka z daszkiem, i to wystarcza. A ubieram się tak nie w celu maskowania, tylko normalnie, do chodzenia po lesie bardziej i ochrony przed kleszczami i takimi tam.
mogę napisać o sobie. wszystko zależy na co się przygotowuję. jak czatownia lub namiot to nie ma znaczenia. jak materacyk w błotku czy na brzegu/łące to siatka maskująca zarzucam na siebie, jak drobnica przy karmniku to tak jak Ty, ale narzucam szal na siebie. odzież o stonowanych kolorach. nie stosuję żadnych zaawansowanych maskowań
myślę, że też zależy na jakie ptaki się nastawiamy. drapoli nie podejdziesz w koszuli flanelowej :wink:, leżąc w trawie bez maskowania też nic nie wskurasz z nimi - tu trzeba więcej się napracować. żurawie też za czujne, czaple tak samo chociaż siatka na plecy. z mojego doświadczenia drobnica słonecznikowo - słoninowa przy karmnikach to najprostrzy temat jeśli chodzi o maskowanie. zaryzykowałbym, że i zapalić można i małpkę wypić :lol:
mogę napisać o sobie. wszystko zależy na co się przygotowuję. jak czatownia lub namiot to nie ma znaczenia. jak materacyk w błotku czy na brzegu/łące to siatka maskująca zarzucam na siebie, jak drobnica przy karmniku to tak jak Ty, ale narzucam szal na siebie. odzież o stonowanych kolorach. nie stosuję żadnych zaawansowanych maskowań
myślę, że też zależy na jakie ptaki się nastawiamy. drapoli nie podejdziesz w koszuli flanelowej :wink:, leżąc w trawie bez maskowania też nic nie wskurasz z nimi - tu trzeba więcej się napracować. żurawie też za czujne, czaple tak samo chociaż siatka na plecy. z mojego doświadczenia drobnica słonecznikowo - słoninowa przy karmnikach to najprostrzy temat jeśli chodzi o maskowanie. zaryzykowałbym, że i zapalić można i małpkę wypić :lol:
No wiesz, nie wiem czy zaglądałeś do mojego wątku ze zdjęciami, ale wszystkie te dzięcioły czy bluebird były robione w środku lasu, to nie są ptaki karmnikowe, powiedziałbym że unikają człowieka i trudno je podejść tak z podchodu. Owszem, wysypałem im robali albo ziarna na przynętę (albo tłuszcz w przypadku dzięcioła). A może czegoś nie rozumiem? W każdym razie właśnie dlatego pisałem że tutejsze ptaki jakby mniej płochliwe, w Polsce nie zdarzyło mi się aby dzięcioł w środku lasu podleciał u usiadł 5 metrów ode mnie.
No wiesz, nie wiem czy zaglądałeś do mojego wątku ze zdjęciami, ale wszystkie te dzięcioły czy bluebird były robione w środku lasu, to nie są ptaki karmnikowe, powiedziałbym że unikają człowieka i trudno je podejść tak z podchodu. Owszem, wysypałem im robali albo ziarna na przynętę (albo tłuszcz w przypadku dzięcioła). A może czegoś nie rozumiem? W każdym razie właśnie dlatego pisałem że tutejsze ptaki jakby mniej płochliwe, w Polsce nie zdarzyło mi się aby dzięcioł w środku lasu podleciał u usiadł 5 metrów ode mnie.
jak sypiesz w jednym miejscu to po pewnym czasie ptaki stają się mniej płochliwe, kiedyś miałem tak, że dzięcioł duży siedział i czekał na orzecha jakieś 30-40 cm od mojej ręki, zero gwałtownych ruchów i jest ok, oczywiście było to zimą gdzie temperatura była od kilku dni na minusie, z moich obserwacji wynika, że drobnica jest bardziej elektryczna :) wszystko zależy od gatunku , siewkowate są raczej mało płochliwe, reagują głównie na ruch, nie potrzeba jakiegoś specjalnego maskowania, drapole to już wyższa jazda, mnie jak do tej pory się nie udało ale też nie cisnąłem mocno, największą "jazdę" jak do tej pory miałem z kukułką, bardzo czujny ptak !!
Mój tata miał kiedyś patyk z tłuszczem dla sikorek 2 metry od okna domu.
Ale najczęstszym gościem był tam dzięcioł - i dodam - najmniej płochliwym. Można było odsłonić firankę i mu się przyglądać, kiedy sikorki zmykały.
W czasach "przed-fotograficznych" zdarzało mi się siedzieć przed drzewem które "opukiwał" dzięcioł 2-3 metry od niego.
Jeśli nie wykonujemy gwałtownych ruchów to dzięcioły są bardzo mało płochliwe - oczywiście nie wszystkie.
miłego łyk..endu :wink:
741
244854
742
244855
743
244856
Tadeusz Jankowski
4.06.22, 20:45
743 - najładniejsze, rozkład plam barwnych, linii w tle i ciemnoszarych płaszczyzn sztachet na pierwszym planie tworzy kontekstową kompozycję.
TJ
@abir (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=10986) tak Ci zazdroszczę tego dudka że nawet nie wiesz.
741 - bez zarzutu, do albumu.
742 - wiem jak trudno jest w locie - szkoda że ten płot w tle, ja pewnie w obróbce bym próbował je jakoś podmienić :-)
Tak siak czy owak - genialna wrzuta, gratulace!
Dudki świetne wszystkie trzy - kążdy ma inne zalety.
741 - plus za pokazanie dudka wraz z jego ofiarą.
742 - plus za pokazanie dudka w locie.
743 - plus za piękna kompozycję.
dziękuję wam za dobre słowo i wskazówki :)
Witaj mistrzu, zachwycam się niezmiennie. :)
Ten sfocony w locie jest najfajniejszy
:cool:
744
249124
745
249125
746
249123
Przyszedł i pozamiatał. :):):)
Już można światło gasić? Czy jeszcze chwilę poczekamy? :mrgreen:
Przyszedł i pozamiatał. :):):)
Już można światło gasić? Czy jeszcze chwilę poczekamy? :mrgreen:
Poczekamy, zobaczymy nowy zegarek :mrgreen:
Żarty żartami, ale Rafał zawsze dawał zajebiste zdjęcia.
pstrykacz_smartfonowy
27.10.22, 19:30
Coś można więcej info o zdjęciach 744-746 - czym robione na jakich parametrach?
sękju, jesteście bardzo mili:oops:
Coś można więcej info o zdjęciach 744-746 - czym robione na jakich parametrach?
często jak robię fotki to popijam z nudów. nic nie pamiętam z tego karmnika:roll: wszystko na auto i samo się robiło:mrgreen:
żartuję. canon z 400mm. później odpalę kompa centralę i zobaczę co tam napisali w głębi pliku
pstrykacz_smartfonowy
27.10.22, 19:46
Dzięki, poczekam na resztę danych.
nie mam pojęcia co to za oznaczenia, ale chyba o to chodziło:wink:
744: iso 800, 400mm, f4,5 1/3200s
745: iso 1600, 560mm, f5,6, 1/1600s
746: iso 2000, 334mm, f5.0, 1/4000s
nie mam pojęcia co to za oznaczenia, ale chyba o to chodziło:wink:
744: iso 800, 400mm, f4,5 1/3200s
745: iso 1600, 560mm, f5,6, 1/1600s
746: iso 2000, 334mm, f5.0, 1/4000s
To mogą być oznaczenia nowych czasomierzy, o czym wcześniej wspomniał Bodzip :lol:
A na poważnie, dzięki za fajne foty!
Tadeusz Jankowski
28.10.22, 11:08
Seria super. Zdjęcia albumowe, wzorcowe, konkursowe. Subtelność, metaforyczność, piękno, Poezja.
TJ
Dzięki, poczekam na resztę danych.Coś te dane pomogły, wyjaśniły?
Bo dla mnie szczerze mówiąc dane tech. zdjęć kolegów nic mi nie dają. I mało mnie interesują. Jestem zwolennikiem teorii że to nie exif robi fotki tylko fotograf.[emoji3526]
Seria super. Zdjęcia albumowe, wzorcowe, konkursowe. Subtelność, metaforyczność, piękno, Poezja.
TJDziękuję Tadeuszu za ujęcie wrażeń w kilku przymiotnikach, rzeczownikach. To bardzo miłe [emoji846]
Tadeusz Jankowski
3.11.22, 19:42
747 - bardzo może być.
TJ
Piękny moment uchwycony! Gratulacje!
Tadeusz Jankowski
13.11.22, 14:54
Bardzo interesujące dynamiczne zdjęcie. Ujęcie niezwykle trudne do zarejestrowania niezależnie od tego ile fps może przełknąć aparat.
TJ
Świetne zdjęcie. A ten kruk skorzystał z okazji? Gdzie dwóch się bije... :-)
Zwierzęta w akcji świetnie złapałeś.
sprzedałem obiektyw tele. w związku z tym można powiedzieć że skończyłem z bieżącą aktywnością fotoptasią. powodów jest wiele.
w wątku będą pojawiać się posty ale będą to zdjęcia z przeszłości
cały czas służę potrzebującym moim jakimś tam średnim doświadczeniem. wiele razy poniosłem porażki w terenie, a one uczą najlepiej :wink:
kiedyś w styczniu w myślach kołatały mi się już żurawie :roll:
251249
251250
251251
Tadeusz Jankowski
8.01.23, 19:53
Piękne, romantyczne (środkowe zdjęcie) są te żurawie.
TJ
Wspaniałe żurawie, pięknie udało Ci się złapać wiele gatunków, gratki....
abir przyłączam się do chwalących.
I ode mnie gratulacje, piękne zdjęcia.
a mi smutno że sprzedajesz
o powody nie pytam ale zaglądać tu będę z nadzieją że w szufladzie zgromadziłeś spore archiwum
żurawie piękne